Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Mircea Steriade - un eminent neurolog român-canadian

MIRCEA STERIADE este un cercetător de reputatie internatională în domeniul electroencefalografiei, cu studii de pionerat privind ritmurile electrice ale creierului la diverse niveluri ale stării de constiintă.
Format la scoala medicală românească de elită, condusă de Acad. Gheorghe Marinescu, dr. Mircea Steriade a fost Profesor de Neurofiziologie la Universitatea Laval din Québec. Membru de Onoare al “Academiei de Stiinte Medicale din România”, detinător a zeci de distinctii acordate de prestigioase institute de neurologie din Europa si America.

Date biografice:
MIRCEA STERIADE (n. 20 august 1924, Bucuresti - d. 14 aprilie 2006, Québec, Canada). Studiază medicina cu începere din 1948, la Universitatea din Bucuresti. Încă din perioada de studentie, era preocupat de neuroanatomie, sectionând creiere de embrioni umani în laboratorul de anatomie al profesorului Emil Repciuc si examinând la microscop sectiuni din cortexul cerebral în laboratorul de histologie al profesorului Ion T. Niculescu.

Activitate:
După absolvirea Facultătii de Medicină (1952), îsi începe cariera stiintifică, ca rezident, la Institutul de Neurologie “I.P. Pavlov” al Academiei Române, având ca îndrumător pe profesorul Arthur Kreindler.
În 1955, obtine titlul de “candidat în stiinte medicale” (corespunzător aproximativ titlului actual de doctor în stiinte medicale), cu o dizertatie asupra legăturilor cerebelo-corticale.
Rezultatele obtinute în urma acestor cercetări au făcut obiectul unei monografii publicate în 1958, împreună cu Arthur Kreindler, în limba franceză (Physiologie et Pathophysiologie du Cervelet, Ed. Masson & Co., Paris).
Alt domeniu al preocupărilor sale stiintifice l-au constituit mecanismele de bază ale crizelor de epilepsie focală.
În acelasi timp, lucrează si în sectia clinică de neurologie a institutului, sub îndrumarea lui Vlad Voiculescu.
În anul 1958, obtine o bursă ca stagiar post-doctoral în laboratorul de neurofiziologie al Universitătii din Bruxelles, sub conducerea lui Frédéric Bremer. Studiile sale din cadrul Institutul de Neurologie din Bucuresti asupra relatiilor cortico-subcorticale si crizelor de epilepsie au anticipat lucrările continuate în Canada, cu începere din anul 1968, când devine profesor de neurofiziologie la Universitatea “Laval” din Québec, functie în care va rămâne până la sfârsitul vietii.

Lucrări publicate:
autor sau co-autor a peste 400 articole stiintifice originale, publicate în reviste de specialitate si a sapte monografii. Cartea sa, scrisă în colaborare cu Dietmar Biesold, “The Intact and Sliced Brain and Brain Cholinergic Systems”, este considerată lucrare de referintă în domeniul respectiv. Monografia “Neuronal Substrates of Sleep and Epilepsy”, publicată în 2003, a fost prezentată în revista ”Neuroscience” ca “un remarcabil tur de fortă al unui maestru al neurofiziologiei integrative”.

Premii si distinctii:
A fost distins de Universitatea din Paris cu medalia “Claude Bernard” (1965), cu diploma de “Distinguished Scientist” din partea Sleep Research Society (1989), cu premiul stiintific al orasului Québec (1991), cu diploma “Pierre Gloor” din partea American Society for Clinical Neurophysiology (1998) si cu medalia comemorativă “Gheorghe Marinescu” din partea Academiei Române (2003).

Mircea Steriade a fost editor sef al revistei Thalamus and Related Systems si a făcut parte din consiliile redactionale ale revistelor “Neuroscience”, “Archives Italiennes de Biologie”, “Journal of Sleep Research” si “Sleep Search Online”.
Pe 7 aprilie 2003 a participat în Bucuresti la Sesiunea Stiintifică a Academiei Române dedicată lui Gheorghe Marinescu, eveniment in cadrul caruia a prezentat referatul “Creier si Stări de Constiintă”. Cu acest prilej a fost numit Membru de Onoare al “Academiei de Stiinte Medicale din România”.



(din Enciclopedia ROMÂNII DIN MONTREAL, autor Dan Fornade, Montreal, editia I - 2015)










Dan Fornade    8/13/2021


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian