Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


De vorba cu Nicoleta Oprisan - O româncă la Tokyo , artist ikebana

Atrasă de misterul culturilor orientale, Nicoleta Oprisan începe prin a studia limba japoneză la București.
Pleacă din România în urmă cu mai bine de 20 de ani, la o vârstă fragedă - abia “răsad”- cum îi place să spună, și după ce trăiește în mai multe țări, se stabilește la Tokyo, cu soțul și cei doi copii.
Începe să studieze ikebana în stil Sogetsu în Japonia și devine profesor acreditat precum și cunoscut artist ikebana.
Creațiile ei sunt de un simt estetic deosebit, de la mici și delicate, la scară mare, impunătoare și pline de sensibilitate ; instalații pentru spații publice, comerciale, hoteluri, și evenimente.
Printre clienții Nicoletei se numără celebrele hoteluri Peninsula Tokyo și ANA Internațional precum și firme cunoscute : Asprey Japan, Ginza Six, Tokyo National Museum, etc. În prezent, în calitate de educator licențiat, își împărtășește modul special de a crea, predând ikebana online la Centrul de Studii Japoneze “Angela Hondru”, din cadrul Universității Româno-Americane din București.
Înclinația Nicoletei pentru a combina esteticul cu practicul se concretizează în compania pe care a creat-o și pe care o conduce. În calitate de fondator și director al firmei 5 Senses K.K., Nicoleta aplică talentul ei pentru aranjamente florale la moda feminină cu influențe japoneze precum și serii limitate de parfumuri cu îmbietoare arome de flori.

Aflând despre arta Nicoletei din diverse articole și emisiuni de radio și TV și fiind impresionată de parcursul ei profesional și creațiile ei ikebana, i-am luat un scurt interviu.

Ileana Costea (IC): Ce te-a determinat să studiezi limba japoneză?

Nicoleta Oprisan (NiO): Călătoria mea către studiul limbii japoneze a fost determinată de fascinația pentru cultura orientală și tentația de a accesa drumuri mai puțin parcurse, precum și de întâlnirea cu Dna. Prof. Angela Hondru, care mi-a fost nu numai profesor de japoneză dar și mentor. Pentru admiterea la facultate am dat examene în japoneză, engleză și română. Engleza o studiam de la 5 ani iar japoneza am început să o învăț în liceu.

IC: Cum s-a făcut că fiind studentă la japoneză ai primit o bursă pentru Coreea de Sud ?

NiO: Eu am studiat japoneza și engleza la Universitatea București, Facultatea de Lingvistică și Filologie. Pe vremea aceea, nu exista încă secție de coreeană în cadrul universității, iar Ambasada Coreei de Sud de la București a inițiat un program de burse în vederea pregătirii pentru lansarea unei secții de coreeană. Se căutau două persoane care studiau deja limbi asiatice. Selecția a fost făcută în baza notelor și am fost selectată eu, împreună cu o altă colegă de la secția de chineză, pentru a studia limba coreeană la Seoul, pe timp de 1 an.

IC: Este ceva care te fascinează în genere la civilizațiile orientale sau doar Japonia?

NiO: În ciuda asemănărilor lingvistice, civilizațiile orientale sunt țesute în jurul unor culturi diferite de cea vestică. În Coreea am avut o curiozitate predominant lingvistică, în fond eram acolo pentru a studia limba coreeană. Cultura japoneză însă începusem să o descopăr din facultate. Am fost în special fascinată de elementele clasice ale esteticii japoneze, pe care am explorat-o și în calitate de lingvist (la început) și în calitate de artist ikebana (după ce am ajuns în Japonia). Mă refer la conceptele tradiționale ‘zen’, ‘wabisabi’, ‘yugen’ sau, cu alte cuvinte, impermanența, frumusețea efemeră, misterul, minimalismul, etc. Aceste elemente se regăsesc în artă dar și în viața oamenilor, de zi cu zi. Ele reprezintă expresia artistică japoneză și sunt parte integrantă a creațiilor mele ikebana.

IC: Care au fost greutățile care te-au întâmpinat când ai început să locuiești în Japonia?

NiO: Am venit în Japonia cu mintea deschisă și cu sete de cunoaștere. Am venit să descopăr, să înțeleg, să învăț. Fascinația mea era deja stârnită, absolvisem universitatea, cunoșteam limba și începusem să aflu crâmpeie de cultură japoneză prin accesul la literatura pe care o aveam la dispoziție atunci și prin poveștile pe care le auzisem de la cei care vizitaseră Japonia înaintea mea. Cel mai important însă, a fost faptul că veneam cu respect față de cultura și civilizația niponă. Am fost primită de niște gazde grațioase, respectuoase și dornice să-mi arate la rândul lor frumusețea propriei culturi.

IC: Ce te-a determinat să rămâi cu familia în Japonia?

NiO: Am locuit în multe țări, pe multe continente, dar cel mai bine și mai natural mă simt aici. Este o cultură cu care rezonez cel mai bine și mi se pare un mediu foarte sigur și potrivit pentru familii. Am locuit în Japonia mai mult de 16 ani. Este acasă și pentru noi și pentru copii.

IC: Sunt multe femei cu carieră profesională în Japonia?

NiO: Sunt convinsă. Cunosc foarte multe femei întreprinzătoare și pline de idei fantastice, femei cu cariere de succes, japoneze sau nu. Există cu siguranță loc pentru mai multe poziții, dar este un început.

IC: Cum de te-ai apucat de arta “ikebana”?

NiO: Este o întrebare la care zâmbesc de fiecare dată, pentru că primul meu răspuns este: lingvistica!
Încă din timpul facultății și mai ales după completarea cursului de masters (Mass Communications, Leicester University, UK) am început să fiu interesată de comunicarea non-verbală, mai precis cât este de ușor să comunicăm cu cineva care nu vorbește nici una dintre limbile pe care le cunoaștem.
Am văzut copii care se joacă împreună fără ca vreunul dintre ei să înțeleagă limba celuilalt.
Am urmat acest fir, și când am început să practic ikebana, am fost copleșită de reacțiile pozitive ale celor care priveau aranjamentele.
Atunci am descoperit și care este catalistul acestor reacții. Emoția!!
Ikebana este o artă (ca și pictura, sculptura, muzica) care este gustată dincolo de cuvinte, prin vibrații emoționale.
Există un set de emoții ale artistului în momentul creației și atunci când ele sunt receptate se creează o reacție pozitivă.
În acel moment, ikebana a devenit pentru mine o modalitate de exprimare care transcende culturi, graiuri sau opinii.
Este o modalitate sublimă de transmitere a emoției pure, cea care ne leagă pe toți: dragostea, bucuria, nostalgia, etc.
Este limbajul universal!

IC: Spune-mi ceva despre firma 5 Senses.

NiO: Când am fondat firma 5 Senses, am pornit de la ideea de a oferi experiențe unice cu aranjamentele mele ikebana.
Mi-am dat seama că, pentru a accesa emoțiile despre care vorbeam, este nevoie să depășesc pragul vizual.
Aveam nevoie de sinergia celor 5 simțuri (5 Senses).
Am pus bazele firmei și am început să ofer servicii profesionale ikebana.
Aranjamentele mele ‘bespoke’ se caracterizează prin faptul că sunt create customizat pentru spațiul în care sunt expuse dar se folosesc de aportul senzorial din jur, pentru a crea experiențe unice.
Mă refer de pildă la muzică, cromatica spațiului, gustul mâncării, etc.
Eu țin cont de toate aceste aspecte atunci când creez aranjamentele.

Aranjamentele ikebana folosesc flori proaspete și materiale naturale, prin urmare au întotdeauna un caracter efemer. O modalitate care să permită delectarea cu aceste aranjamente pe o durată mai lungă a fost designul și creația vestimentară. Pe baza schițelor și a desenelor mele ikebana, am creat niște colecții capsulă de îmbrăcăminte, Made în Japan.
Eu aleg materialele textile japoneze de cea mai bună calitate; acestea sunt imprimate cu pattern-ul creat de mine, după care sunt transformate în articole vestimentare. În stil tipic ikebana, un design nu se recreează, asigurând astfel unicitatea produselor. Colecțiile vestimentare pot fi procurate online la https://shop.5senses.co.

O altă pasiune a mea din copilărie este parfumeria. Am studiat în Japonia arta parfumului și sunt acum membru al asociației Japan Flavour and Fragrance. În laboratoarele de acolo concep parfumuri inspirate de ikebana (acele arome și miresme pe care le percep în momentul în care creez un aranjament) și le scriu poezia în parfum. Am produs serii limitate de parfumuri, care s-au bucurat de foarte mult succes.

IC: Înțeleg că ești foarte activă la Tokyo, dar în Europa și România?

NiO: În calitate de membru-artist (reprezentând Japonia) al organizației EU-Japan sunt implicată în schimbul cultural între Japonia și Europa.
Erau foarte multe planuri pentru anul acesta, cu capitala culturală a Europei de la Timișoara în România.
Pandemia a răsturnat puțîn planurile. Sper că se vor relua proiectele curând.
În prezent, predau ikebana (online) la Centrul de Studii Japoneze “Angela Hondru” din București.
Am fost invitată la foarte multe interviuri în Japonia (televiziune, radio, ziare și reviste locale) precum și, recent, de către TVR Internațional. Am dat un interviu și pentru ziarul Adevărul. Cred că va apărea curând.

IC: Care îți este viziunea de viitor?

NiO: Sunt mereu în căutare de idei noi și de modalități noi de potențare a experienței individuale.
Eu cred că prin arta ikebana pe care o ofer, pot crea nu doar simple delectari vizuale ci experiențe unice, memorabile. Ikebana este sursa tuturor creațiilor mele și va rămâne tot timpul pulsul meu artistic, dar sunt tot timpul în căutare de modalități noi de exprimare.

IC: Cum se face, dragă Nicoleta, că nu ai nici o poză lângă creațiile tale ikebana?

NiO: În cultură japoneză, artistul și creația nu prea apar în aceeași poză; creația artistică trebuie judecată în sine.
Un fel de modestie culturală. Prin urmare, nici eu nu am poze lângă aranjamentele proprii.
Doar câteva pentru referință, dar nu pentru a fi folosite public.
Poate am devenit un pic japoneză, dar cred că o creație artistică este ‘gustată' mai onest dacă rămâne puțin învăluită în mister. Nu?



pentru Observatorul
Ileana Costea / Los Angeles


© Autoarea reţine drepturile de copyright pentru acest material.








de Ileana Costea     7/22/2021


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian