Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Happy Birthday Canada ! La multi ani Canada !

Când la 1 Iulie 1867, în acea zi fastă, Regină Victoria a Regatului Unit a semnat la Londra "The British North America Act", document care a devenit Constitution Act, 1867 si care proclama oficial The Dominion of Canada ca stat autonom în cadrullui British Empire, sub formă unei confederatii de mai multe (la început numai patru) provincii din British North America, a fost un moment fericit în istoria Canadei.
Asa cum aveau să dovedească anii care au trecut de atunci, regina aceasta a avut mână bună si, de la bun început a purtat noroc Canadei, cum a fost si de bun augur si pentru Regatul Unit, care a avut cea mai de succes perioadă din istorie sub lungă si glorioasă domnie a acestei regine purtătoare de noroc.

Canada, această binecuvântată tara, acest măret "True North" a avut în ultimii 154 de ani o adevărată istorie de succes.
O tară cu un curs continuu ascendent, cu un progres constant si robust pe toate planurile, Canada este considerată în ultimul secol de oameni din toate colturile lumii că un tărâm privilegiat, unde toti îsi pun speranta si doresc să emigreze cu familiile lor.

Până să "devină" canadian, fiecare locuitor care a urmat "primelor natiuni" (cum sunt mai nou numiti băstinasii) a fost englez, scotian, francez, italian, grec, chinez, arab, indian si lista ar putea continua până la epuizarea popoarelor lumii.
Unii au rămas astfel chiar peste generatii, altii se recunosc mai mult în simbolurile "proaspete" ale tinerei natiuni a artarilor rosii.
Si, totusi, această tară îti pare astăzi că-si defineste identitatea colectivă prin sinteza micilor identităti etnice ale neamurilor lumii si că fără această diversitate asumată, care o îmbogăteste si îi dă vitalitate, ar fi fost mult mai mult doar un capriciu al vecinei America, mai plină de personalitate si de seductie.
În special masiva imigratie din ultimele decenii, fără precedent în istoria lumii, a "pigmentat" Canada cu milioane de oameni de prin toată lumea care au adus cu ei o multitudine de culturi si religii si, în cele mai multe cazuri, dorinta de a păstra fiecare ceea ce-i este esential pentru propria identitate.
Cum este, însă, posibil acest lucru ?
Cum poti trăi după propriile valori într-o altă lume, cu alte reguli, cu alte aspiratii ?
Avem de-a face, se pare, cu un joc în doi, între Cel-care-vine si Cel-care-primeste, între imigrant si nativ (în cazul de fată un imigrant mai vechi), între atitudinile si prioritătile fiecăruia.
Determinarea celui dintâi este integrarea, reactia celui din urmă este întelegerea, acceptarea, toleranta sau, dimpotrivă, respingerea, marginalizarea, asimilarea.
Motivul "disputei" este diferenta si atitudinea colectivă fată de ea va crea o zonă tensionată sau una de tolerantă sau chiar de armonie.
Canada pare locul unde istoria religiilor lumii s-ar putea preda pe viu.
Ne îndoim, însă, că simpla garantare constitutională a dreptului de manifestare liberă a credintei si traditiei fiecărui individ si a fiecărei comunităti, sau diversele comisii de protectie a minoritătilor sunt suficiente pentru a determina relativ marea, fără precedent, tolerantă rasială si etnică .
Imigrantii vin cu specificul, limba, cultura, dar mai ales cu sperantele, asteptările si - nu în ultimul rând - cu prejudecătile lor.

O smintitoare adunătură! ar putea exclama unii.
O admirabilă armonie pasnică! ar putea spune altii.
Un imens puzzle (de rase, nationalităti, credinte, obiceiuri, limbi) ce îsi uneste piesele în virtutea unor principii ca : libertate, demnitate, tolerantă, sau poate doar a sperantei, am spune noi, punând pe umerii Lumii Noi aceleasi străvechi aspiratii.

Iar noi, canadienii de origine română, suntem una dintre comunitătile de succes ale federatiei canadiene, chiar de mult succes în unele cazuri, am spune !
Experientele, destinele, sunt desigur diferite, dar parcă se pot reuni toate, in a multumi acestei tări, care ne-a primit cu bratele deschise, pentru sansele oferite fiecărei familii, fiecărui om de a se adapta, de a se integra si de a prospera.






Dumitru Puiu Popescu    7/1/2021


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian