Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Vine Vacanta Mare

Încă un an școlar canadian se încheie in condiții de pandemie globala. Impactul COVID in educație se va extinde peste ani dar o analiza critica nu poate fi făcută doar la suprafață ci solicita date statistice relevante. Indiferent de limitările impuse de restricțiile COVID, școlile s-au adaptat la criza prelungita cu rezultate diverse. Potrivit UNESCO, la începutul anului 2021 studenții canadieni făceau parte dintr-un grup de peste 825 de milioane de elevi afectați de pandemie la nivel global. Criza a generat masuri extreme, de la închiderea totala a școlilor la modele alternative – fie complet virtual, fie hibrid adică o combinație intre participarea virtuala si cea fizica. Recomandarea UNESCO a fost pentru învățământul la distanta si nu pentru închiderea totala a școlilor. Răspunsul tarilor a fost diferit, determinat de politici si resurse proprii. Desigur, deși nu pot fi ignorate efectele negative de criza, nu este adevărat nici ca educația a intrat într-o “gaura neagra”.

In Ontario, anul școlar 2020/21 a fost tumultos pentru toți elevii de la grădinița la clasa a 12, cu învățământul pendulând virtual si fizic si cu schimbări din mers. Parte pozitiva este aceea ca totuși școlile au fost deschise permanent in tot timpul anului. Efectul negativ, care continua sa fie măsurat, este legat de capacitatea elevilor de a se adapta la noul model. Rezultatele școlare sunt fundamental determinate de acest răspuns. Pentru unii elevii din ciclul elementar, criza a adâncit goluri in educație acumulate încă din martie 2020, in speciala la matematica si la citire pentru elevii din ciclul primar. Pentru liceeni, rezultatele dezastruoase se reflecta in numărul de credite acumulate intr-un an. In mod normal, in fiecare an școlar liceeni acumulează opt credite astfel ca la absolvire vor avea minim 30, care sunt obligatorii. Acumularea de credite a fost problematica pentru foarte mulți. Ministerul educației din Ontario va elibera statistici colectate in ultimele luni de la 60 de districte școlare in provincie pentru a avea o situație centralizata. Date preliminare indica o cota scăzută de promovabilitate in general dar cu precădere pentru elevii cu nevoi de educație speciala, elevi in programe ESL, elevi din zone cu rata de sărăcie mare, cei cu acces limitat la tehnologie. Datele confirma impactul negativ diferențiat in funcție de indicele socio-demiografic- așa cum de altfel era de așteptat. Efectul imediat al acestei statistici este acela ca elevii vor avea nevoie de mai mult timp pentru a absolvi liceul iar, adesea, aceasta duce la o scădere a numărului de absolvenți cu pana la 20%.

Exista însă si rezultate favorabile care merita menționate. Studii făcute de companii de analiza a rezultatelor școlare, cum ar fi Corwin Education in SUA, au prezentat recent date școlare care arata ca adaptarea la condițiile de criza pandemica nu sunt in totalitate, sau cu predilecție, negative. Învățământul la distanta a fost analizat pe baza datelor colectate de la peste 100 de profesori din SUA si Canada care au evaluat rezultate școlare in general prin criterii specifice, cum ar fi participarea in clasa, interacțiunea intre elevi, notele, folosirea platformelor virtuale. Corwin a publicat un studiu complex despre învățământul in timp de criza COVID care arata ca succesul sau insuccesul elevilor a fost determinat de capacitatea de adaptare rapida atât a elevilor, cat si a profesorilor. Factorul cel mai important a fost determinat de “angajare” sau “participare”. Elevii care au frecventat clasele, fie si virtual, au reușit sa obțină rezultate similare ce cele care preced era COVID. Un alt aspect pozitiv este legat de diversificarea metodelor si strategiilor de predare. Profesorii au apelat la metodologii performate pentru a putea substitui lipsa de interacțiune imediata a grupului sau predarea directa.

Care ar fi lecția de știut pentru anul următor? In acest moment, Ontario propune o revenire a modelului de studiu in clasa cu opțiunea virtuala pentru familiile care vor dori asta. Lucrurile se mai pot schimba pana in septembrie dar e de presupus ca modelul in clasa va fi prevalent, cel puțin pentru ciclul elementar. Școlile vor intra in vacanta mare la sfârșitul lunii si este de așteptat ca pana lui august ministerul educației va anunța situația noului an școlar.

Pana atunci, vacanta frumoasa tuturor!

Luiza Mureșeanu / Toronto





Prof . Luiza Mureșeanu / Toronto    6/23/2021


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian