Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Muzeul Casa Romanței din Târgoviște

„Suntem într-un spațiu muzeal unic în România, dedicat istoriei romanței și a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur” de la Târgoviște, anul acesta ajungând la cea de 53-a ediție. Am pornit în 1968, practic organizatorii, marii oameni de cultură ai Târgoviștei, care au inițiat, care au gândit acest eveniment minunat. Iată, noi, preluăm această moștenire fantastică a romanței.

„În partea dreaptă, stânga cum vedeți dumneavoastră, este generația vocilor de aur ale cântecului popular românesc (...) care au slujit romanța. Avem aici marile voci ale operei și operetei, toate au fost aici întruchiparea romanței la „Crizantema de Aur” în ultimii peste 53 de ani de romanță la Târgoviște. (...) Dar și artiști de muzică ușoară și mulți colegi din generația mea, ai muzicii ușoare românești, care cântă foarte frumos și romanță, au fost și în recitaluri la „Crizantema de Aur”.

De asemenea, Doamna Alina Mavrodin a menționat c㠄avem un panou cu peste 15-17 artiști, din mai multe țări ale lumii și nu doar din Europa, ci și de pe alte continente ale lumii, care au romanța în repertoriu și au fost prezenți în recitaluri la - Crizantema de Aur - ”.

Întrebată de unde vine „unicitatea”, dat fiind faptul că e un muzeu unic în lume, Alina Mavrodin a răspuns c㠄este un muzeu unic în lume pentru că romanța românească este unică în lume. Ea face parte din familia cântecului european, a cântecului poetului”.

A cui a fost ideea muzeului

Ideea înființării la Târgoviște a Casei Romanței aparține fondatorului și președintelui Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște, Teodor Vasiliu, doctor în istorie, autor al monografiei „Istoria Crizantemei de aur”, pasionat cercetător al genului și al fenomenului muzical de la Târgoviște și deținător al unei impresionante colecții personale în domeniul Romanței și al Festivalului „Crizantema de aur”. Prin acest demers muzeal, publicul are posibilitatea să intre în lumea fascinantă a Romanței pe care au slujit-o mari compozitori, interpreți, actori și personalități remarcabile ale culturii naționale și artiști valoroși ai scenei internaționale.

Imobilul din Bulevardul Regele Carol I, nr. 3, în care a fost realizată și inaugurat㠄Casa Romanței” din Târgoviște la data de 18 octombrie 2017, are el însuși valoare de patrimoniu. Aparține Consiliului Județean Dâmbovița și a fost acordat în comodat Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște, în anul 2017, având în vedere interesul public major, manifestat și în cadrul întâlnirilor oficiale cu delegații ale reprezentanților Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și ai FEACU, cu scopul înființării și acreditării Casei Romanței ca Muzeu al Romanței, putând deveni astfel unul dintre cele 40 de muzee ale muzicii din lume și unul dintre cele 5 muzee ale genurilor muzicale de patrimoniu din lume. Alegerea sa a fost justificată și din punct de vedere istoric, având în vedere că în acest imobil a fost semnat în anul 1968 actul de naștere al Festivalului Național de Romanțe “Crizantema de Aur”, cel mai mare eveniment muzical național din România dedicat Romanței, care a oferit Municipiului Târgoviște un bine meritat statut cultural de Capitală a Romanței.

Angajamentele publice exprimate de autoritățile locale în anul 2017 cu ocazia ediției jubiliare a 50-a a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur” și în cadrul întâlnirilor oficiale, inclusiv cele cu Președintele de onoare al Federației Mondiale a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO, dl. George Christophides, exprimă întreaga susținere față de acest mare proiect cultural apreciat la superlativ de toate personalitățile naționale și internaționale care au onorat evenimentul de inaugurare a „Casei Romanței” din Târgoviște.

De asemenea, patronajul acordat Casei Romanței de către Federația Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO din Europa și America de Nord reprezintă o expresie și o garanție a interesului major pe care distinșii reprezentanți ai UNESCO îl acordă realizării la Târgoviște a Muzeului Romanței, în spațiul actual. Acesta este un obiectiv de mare însemnătate în cadrul demersului oficial pe care Centrul Cultural pentru UNESCO “Cetatea Romanței” Târgoviște l-a inițiat la Ministerul Culturii și Identității Naționale, împreună cu Primăria și Consiliul Local Târgoviște și Comisia Națională a României pentru UNESCO, în vederea includerii Romanței în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO.


N.N din interviul Doamnei Alina Mavrodin Directorul Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște pntru DC News.




Virginia Mehes    11/3/2020


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian