Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Walt Whitman - considerat unul dinre cei mai mari poeţi din SUA

S-au implinit 201 de ani de la nașterea reformatorului poeziei americane - Walt Whitman (1819-1892), considerat unul dinre cei mai mari poeţi din SUA.

Operă poetică reprezentată în special de culegerea "Fire de iarbă", începută din 1855 şi îmbogăţită de a lungul întregii vieţii, a influenţat enorm evoluţia liricii mondiale, de la simbolişti francezi până la poeţii americani şi europeni ai sec. XX.
Walt Whitman a fost un poet și jurnalist american revoluționar care a scris în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Whitman sa născut lin 1819 unei familii mari, de clasă muncitoare.
Crescut în Brooklyn, New York, el a avut o educație limitată în timp ce sa alăturat forței de muncă pentru a-și ajuta familia de la o vârstă fragedă.
În mod autodidact, a citit pe scară largă și a început cariera de jurnalism la 21 de ani.

În 1855, el a publicat primul său volum de poezie, Frunzele de iarbă . Deși colecția a primit recenzii mixte, a republicat-o de opt ori pe parcursul vieții sale, adăugând și editat poezii pentru fiecare ediție nouă.

Poezia lui Whitman a primit multă critică în zilele sale, datorită subiectelor sale îndrăznețe și stilului netradițional. Pentru Whitman, această ruptură din tradiție a fost o reflectare a spiritului democratic al Americii din secolul al XIX-lea.

Scriind în mijlocul marelui val de migrație spre vest, poezia Whitman este expansivă și egalitaristă. Adesea numit "Bardul Democrației", Whitman a subliniat frumusețea cetățenilor din America, lăudând oameni din toate domeniile vieții în poemul său "Am auzit America cântând". Evenimentele majore ale Războiului Civil și Reconstrucției sunt la fel de prezente în lucrările sale. Poezii, precum "Căpitane! Căpitanul meu!" și "When Lilacs Last in the Dooryard Bloom'd" elegează președintele Abraham Lincoln, în timp ce"Beat! Bate! Tumbe! ","O privire în tabără în Zilele Gray și Dim "și mulți alții captează ritmul și jertfa de război.

Whitman a respins metrul tradițional și rima contemporanilor săi și, în schimb, a jucat cu structură și formă. În general, el a optat pentru poezii versete gratuite, făcute ritmic prin repetiție și enumerare - listări repetate care le-au împrumutat poezia unui simt oratoric. El a scris cu îndrăzneală în prima persoană și a exprimat cu încredere emoțiile și realitățile atât frumoase, cât și neplăcute. Whitman a scris în mod repetat despre transcendența sufletului și despre puterea regeneratoare a naturii. În poezii precum "Cântarea singurului", el a lăudat interconectarea tuturor creațiilor și a abordat subiecte precum fertilitatea, dragostea și moartea, cu o senzualitate care a șocat pe mulți dintre cititorii săi.
Stilul inovator al lui Whitman a schimbat chipul poeziei și a inspirat o trecere fundamentală de la formele tradiționale poetice ale secolelor anterioare.


“Past and present and future are not disjoined but joined.”

Walt Whitman




Anne S. Vieru    11/3/2020


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian