Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Matematica Civilizatiei Maya

Hernán Cortés, entuziasmat de poveștile despre ținuturile pe care Columb le descoperise recent, a navigat din Spania în 1505 aterizând în Hispaniola, care este acum Santo Domingo. După ce a lucrat in agricultura acolo câțiva ani, a navigat cu Velázquez pentru a cuceri Cuba în 1511. La 18 februarie 1519, a navigat spre coasta Yucatán cu o forță de 11 nave, 508 de soldați, 100 de marinari, și 16 cai. A aterizat la Tabasco pe coasta de nord a peninsulei Yucatán. A întâmpinat puțină rezistență din partea populației locale.S-a căsătorit cu Malinche, una dintre aceste fete.

Oamenii din peninsula Yucatán erau descendenți ai vechii civilizații Maya. De realizările matematice ale acestei civilizații suntem preocupați de acest articol. Cortés a continuat să cucerească popoarele aztece din Mexic. El a capturat Tenochtitlán înainte de sfârșitul anului 1519 (orașul a fost redenumit ca Mexico City în 1521) și imperiul aztec a căzut în mâinile lui Cortés înainte de sfârșitul anului 1521. Malinche, care a acționat ca interpret pentru Cortés, a jucat un rol important în aventurile sale.

Pentru a înțelege cum ne-a ajuns cunoașterea poporului maya, trebuie să luăm în considerare un alt personaj spaniol din această istorie, și anume Diego de Landa. S-a alăturat Ordinului franciscan în 1541 când avea aproximativ 17 ani și a cerut să fie trimis în Lumea Nouă ca misionar. Landa a vizitat ruinele marilor orașe ale civilizației Maya și a aflat de la oameni despre obiceiurile și istoria lor.

Landa, a ordonat distrugerea tuturor idolilor Maya și arderea tuturor cărților Maya. Landa pare să fi fost surprins de suferința pe care aceasta a provocat-o pe maiași.

Se pare ca Landa și-a regretat acțiunile sau poate că a încercat să le justifice. Cu siguranță, ceea ce a făcut atunci a fost să scrie o carte Relación de las cosas de Yucatán Ⓣ (1566) care descrie hieroglifele, obiceiurile, templele, practicile religioase și istoria mayașilor pe care propriile acțiuni le-au făcut atât de mult pentru a le eradica. Cartea a fost pierdută mulți ani, dar a fost redescoperită la Madrid trei sute de ani mai târziu, în 1869.


Un număr mic de documente Maya a supraviețuit distrugerii de către Landa. Cele mai importante sunt: Codexul de la Dresda păstrat acum în Sächsische Landesbibliothek Dresden; Codexul de la Madrid păstrat acum în Muzeul American din Madrid; iar Codexul de la Paris se află acum în Biblioteca Națională din Paris. Codexul de la Dresda este un tratat de astronomie, despre care se crede că a fost copiat în secolul al XI-lea d.Hr. dintr-un document original datând din secolele al VII-lea sau al VIII-lea d.Hr.

Suntem interesați de perioada clasică a Maya care se întinde pe perioada 250 d.Hr. până la 900 d.Hr., dar această perioadă clasică a fost construită deasupra unei civilizații care trăise în regiune din aproximativ 2000 î.Hr.

O cultură, un calendar și o mitologie comune au ținut civilizația împreună, iar astronomia a jucat un rol important în religia care stă la baza întregii vieți a oamenilor. Desigur, astronomia și calculele calendaristice necesită matematică și, într-adevăr, Maya a construit un sistem numeric foarte sofisticat. Nu știm data acestor realizări matematice, dar pare sigur că atunci când a fost conceput sistemul, acesta conținea trăsături care erau mai avansate decât oricare alta din lume la acea vreme.


Sistemul numeric Maya era un sistem de bază de douăzeci.

Iată numerele mayașe.

Aproape sigur motivul bazei 20 a apărut din oamenii antici care numarau atât pe degetele de la miini, cât și pe degetele de la picioare.

Deși era un sistem de bază 20, numit sistem vigesimal, se poate vedea cum cinci joacă un rol major, din nou în mod clar legat de cinci degete și degetele de la picioare.

De fapt, este demn de remarcat faptul că, deși sistemul are baza 20, acesta are doar trei simboluri numerice (probabil simbolul unității care decurge dintr-o pietricică și simbolul liniei dintr-un stick utilizat la numărare).

Caracteristicile surprinzătoare și avansate ale sistemului numeric Maya sunt zero, notat de un shell din motive pe care nu le putem explica, și natura pozițională a sistemului. Cu toate acestea, sistemul nu a fost un sistem cu adevărat pozițional.



Liliana Usvat / Toronto

Editor www.mathematicsmagazine.com
lilianausvat@yahoo.com





Liliana Usvat     10/13/2020


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian