Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Kitschul de la om la om

Întrebat când va fi sfârșitul lumii, un pustnic de pe lângă Mănăstirea Sihastria a răspuns: “Când va dispare cărarea de la om la om”.

În zilele noastre, pământul bătătorit de pașii dragostei curate, de la om la om, este înlocuit cu asfaltul sau, mai nou, cu wireless-ul comodității. Pe această modernă și civilizată cărare circulă, fără efort, tot felul de vectori ai dragostei contrafăcute: obiecte drăguțe (ce drăguț! auzim frecvent), cuvinte sclipici, urări alese din raft etc.

În dicționare, kitsch-ul se referă aproape exclusiv la obiecte:

KITSCH [pr.: kici] kitschuri n. 1) Produse cu caracter de pseudoartă, caracterizate prin platitudine, imitație superficială a operelor de artă; lipsă de originalitate. 2) Reproducere sau copiere pe scară industrială a unor opere artistice, multiplicate și valorificate comercial. 3) Obiect (tablou, carte etc.) de proastă calitate. (sursa: NODEX (2002

Ca obiecte, produsele se adresează unui consumator cu o anumită filozofie de viață. Prin consum de kitsch, omul devine…kitsch, omul-kitsch.

Un sofist grec, Protagoras din Abdera,Tracia (490-420 î.d.H, https://ro.wikipedia.org/wiki/Protagoras ) spunea c㠓 Omul este măsura tuturor lucrurilor” (Pantón, métron anthrópos), fără a preciza și ce fel de om. Omul se schimbă în funcție de epocă, de cum bat vânturile, dacă nu are un far călăuzitor…Cum să stabilești un model, un prototip? Pe acesta lumea L-a aflat la plinirea vremii, în persoana lui Iisus Histos, Care pune ca temelie a cărării de la om la om ,dragostea autentică, jertfelnică, fără aditivi, necontrafăcută.

Ṣi cu toate acestea, căutarile unui om, măsura a tuturor lucrurilor, au continuat și continuă. Iisus Hristos, frumosul transcedental, este prea simplu, “ incomod, neliniștitor și obositor prin exigențele sale”, cum spune Cristian Crisbășan, în următorul articol:

“OMUL- KITSCH ESTE MĂSURA TUTUROR LUCRURILOR

Psihologia kitsch-ului ne arată că acesta este, în esență, o dimensiune a raporturilor obiectelor cu omul. Kitsch-ul oferă valori dătătoare de fericire ca substitut pentru frumosul transcendent care a devenit incomod, neliniștitor și obositor prin exigențele sale. Dar fericirea în sine este o iluzie.

Insuportabila fericire a frumosului transcendent este, astfel, înlocuită cu surogatul automulțumirii, al confortului, al plăcerii ( hedonismul), al relaxării golite de conținut spiritual. Existența reală, dură prin alternanța ( contrapunctul) de frumos/urât, bine/rău, adevăr/minciuna,, tinde să fie nivelată confortabil, să fie adusă la linia de mijloc a unui numitor comun reducționist – mediocritatea. Kitsch-ul este fundamental legat de stilulul de viață burghez Aici și-a găsit autenticitatea, pentru că ar fi imposibil să trăim înconjurați numai de capodopere. Kitsch-ul este pe măsura omului mediocru, creat de el și pentru el – o artă superficială, confortabilă,liniștitoare, ce nu pune probleme. Este o mișcare permanentă în interiorul artei autentice prin prisma raportului dintre original și banalul copiei.

Mediocritatea ferește de efortul și neplăcerile problemelor de mare anvergură și amplitudine intelectuală, elimină riscurile și provocările. Omul-kitsch extinde relațiile sale cu obiectele kitsch asupra relațiilor interumane, în încercarea de a deține un control care să nu-i ofere probleme, surprize neplăcute și să nu-i complice viața prin răspunderea la provocări riscante. Obiectul-kitsch este inofensiv, drăguț, dulce, oricând manipulabil, rejectabil, transformabil, cuminte, aseptic și decorativ. Oamenii tind să primească și ei o “îmbălsămare” sub forma unei glazuri lustruite și dulci, care le nivelează asperitățile și-i face suportabili și previzibili unii altora. Astfel, kitsch-ul este o modalitate estetică în relația cu mediul înconjurător în care sunt înglobați și ceilalți oameni. El a devenit și o manieră a omului de a se manifesta față de lucruri, o manieră extinsă asupra semenilor noștri.

Surprinzător poate, kitsch-ul este esențialmente democratic, pentru că reprezintă o artă care nu șochează spiritul printr-o transcendere a vieții cotidiene sau printr-un efort care să ceară depășire și mai ales autodepășire. Arta autentică înseamnă depășirea măsurii și o continuă punere în discuție a canoanelor. Kitsch-ul diluează originalitatea atât cât e nevoie pentru a o face acceptabilă pentru toți, aproape în mod egal. Adaptarea tonusului mediului înconjurător la tonusul aleatoriu al individului ascunde o rețetă ratată a fericirii. Ṣi astfel, kitsch-ul este pe măsura omului, iar omul-kitsch devine măsura tuturor lucrurilor.” (Cristian Crisbășan
Ziarul Financiar/ 18.08.2000)

Asta era acum 20 de ani…Astăzi, omul - kitsch cu mască măsoară totul: și cele omenești, și cele dumnezeiești.



Nicușor Gliga
Kaiserswerth/Düsseldorf, 5 octombrie 2020, de la Nașterea lui Hristos
și 7527 de la Facerea lumii
Sf. Mc. Haritina și Mamelta






Nicușor Gliga     10/5/2020


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian