Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Sfânta Marie Mică


Pe data de 8 septembrie în fiecare an credincioșii ortodocși și catolici se bucură de Nașterea Fecioarei Maria, eveniment așteptat cu bucurie nu doar de cei ce poartă acest frumos prenume, ci de către toți închinătorii.
Trebuie știut că după 1 septembrie s-a intrat în noul An bisericesc, urmând ca primul Mare Praznic să-i fie dedicat Maicii Domnului. Sărbătoarea se numește în popor și Sfânta Marie Mică.

Ilustrul personaj feminin reprezintă cea mai îndrăgită divinitate a Pantheonului românesc. De două mii de ani până în zilele noastre harul său protector a fost și este invocat de viitoarele mame pentru ușurarea nașterii, de fetele mari spre a-și găsi ursitul și grabirea căsătoriei, de cei bolnavi în speranța însănătoșirii. Maria are toate datele specifice simbolului Născătoarei, ființă divină invocată în momentele de grea cumpană ale fiecăruia dintre noi, când nu mai avem cui să cerem sprijin.

În multe povestiri populare românești o întâlnim pe buna făptură drept ocrotitoare a ființelor neajutorate, ajutând eroinele să iasă din impas, dar le pedepsește cu asprime atunci când îi nesocotesc ordinele. De asemenea, vindecă boli grele, redă vederea orbilor, povățuiște de bine copilele neștiutoare.

În unele sate din Arcul Intracarpatic Maica Domnului este identificată și cu Astrul nopții (Luna) creatură delicată și blândă ce se roagă lui Dumnezeu să nu-i pedepseacă prea aspru oamenii ce greșec.
În antichitate absenta urmașilor era socotită un blestem, de aceea cuplurile se rugau fierbinte să aibă copii, spre a nu rămâne de rușinea comunității. La fel s-au petrecut lucrurile și cu soții Ioachim și Ana, care nu au renunțat nici o clipă la viața lor virtuoasă, rugându-se ani mulți și sperând în bunătatea lui Dumnezeu.
Ca atare, în al cincizecilea an al căsătoriei lor Marele Preot de la Templu a refuzat în public jertfa lor, numindu-i “blestemați”. Atunci Ioachim s-a retras în pustiu timp de 40 de zile pentru a se ruga, in timp ce Ana i-a promis lui Dumnezeu că dacă, totuși, îi va dărui un fiu, îl va da să slujească în Biserică.
Și până la urmă minunea s-a produs, Arhanghelul Gavril fiind cel care a anunțat nașterea Mariei, care în traducere simbolică înseamn㠓Spuma mării”.

Obiceiuri și datini

Ziua de 8 Răpciune marchează în calendarul arhaic începutul toamnei. Deja rândunelele și berzele și-au luat zborul spre țările calde, iar insectele și reptilele încep să se ascundă sub pământ.
Se anticipează apropiatul Echinocțiu de Toamnă, anul acesta pe 22 septembrie, când ziua va fi egală cu noaptea, urmând ca anotimpul autumnal să-și intre apoi pe deplin în drepturi și din punct de vedere astronomic.
În anii trecuți, când nu a existat Pandemie, în această perioadă eraîn mediul rural românesc vremea târgurilor populare, a iarmaroacelor tradiționale. Se dă startul bătutului nucilor (întrucât superstiția zice că numai așa pomii vor rodi și anul următor), începe culesul viilor, al unor fructe și plante medicinale. De asemenea, pornesc o serie de munci agricole specifice toamnei: semănatul grâului, secarei și al orzului etc.
Această zi ne duce cu gandul pe lângă obiceiurile și tradițiile populare și la câteva superstiții, dintre care unele încă se mai respectă în anumite localități rurale românești.
Fiind Sărbătoare religioasă importantă nu se fac treburi gospodărești, precum spălatul rufelor, a geamurilor, în general, curățenia casei. Totodată, pe 8 septembrie nu e recomandat cusutul, călcatul, dărăcitul, dacă nu vrei să atragi răul asupra ta și a familiei!

Pomană pentru sufetul morților

Femeile care doresc să aibă copii trebuie să meargă la Slujba din biserică, să se închine la icoana Maicii Domnului, rugându-se smerit pentru fertilitate precum au făcut Sfinții Părinții Ioachim și Ana. După ce ies de la biserică credincioșii pot da de pomană sărmanilor de sufletul mortilor struguri și prune.
Dealtminteri, și de Sărbătoarea Sfintei Marii Mici, ca și cu alte prilejuri de acest fel, ar trebui ca în locuința oricărui român să ardă o candelă la icoană. Se crede că acea casă va fi protejată împotriva necazurilor de orice fel, iar Maica Domnului va aduce pace, înțelegere și zile bune.

Mulți români își vor aniversa onomastica

Din nou aveam de-a face cu o zi în care foarte mulți conaționali își vor serba onomastica. Se pare că ar fi vorba de peste două milioane de români, majoritatea fiind de sex feminin, cum este și normal. Cele mai multe prenume sunt Maria, urmate de Mariana și Mărioara. Dar sunt și circa de 350.000 de bărbați cu nume derivate, majoritatea purtând prenumele de Marian sau Marin.
În numele ”Observatorului” le adresăm urarea de “La Mulți Ani!” tuturor sărbătoriților, multă sănătate și fericire!






Horia C. Deliu    9/8/2020


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian