Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Panepticum - Bătrânetea si nemurirea

Acum câteva zeci de ani, tatăl meu mi-a explicat un aforism de neînțeles pentru mine la vârsta aceea fragedă. Era un postulat sintetizat de popor dintr-o experiență milenară, care sfătuia pe “cine nu are un bătrân, să-și cumpere.”

Pe semne că atunci când a fost enunțat adevărul, oamenii mureau tineri, iar bătrânii înțelepți trebuie să fi fost rara avis. Dar în ultimii 50-60 de ani multe s-au schimbat și asemenea altor valori, aparent imuabile, nici sfatul bătrânilor nu mai are căutare. Lumea ar vrea mai degrabă să scape cumva de ei. Dovadă raportul ONU publicat în ianuarie 2020, întitulat World Population Prospects 2019, ce atrage atenția publicului că populația globului îmbătrânește și omenirea nu ar fi pregătită pentru catastrofele economice conexe fenomenului. Firește că toate studiile privind populația se bazează pe statistici, iar noi, foștii sclavi ai “socialismului victorios”, cunoaștem pe propria noastră piele cum politica scoate din statistici orice dorește. Cifrele citate trebuiesc deci considerate cu oarecare circumspecție căci negrul poate deveni peste noapte alb sau viceversa după moftul celui ce ține în mână biciul și morcovul.

Primul dintre studiile prezentate prevede că în anul 2050 una din fiecare șase persoane va fi peste 65 ani, față de una la fiecare 11 persoane cât a fost în 2019. Cele mai grav afectate vor fi Japonia, Corea și Spania unde pentru fiecare sută de muncitori numărul bătrânilor neproductivi va fi de 80. În altă metodă de analiză a impactului îmbătrânirii se pornește de la premisa că bătrânii și cei foarte tineri consumă mai mult decât produc, în timp ce forța de muncă produce mai mult decât consumă. Scenariul folosit evaluează schimbul de resurse între grupurile de vârste diferite, stabilind în ce măsură fiecare grup depinde de modul în care își împarte și economisește resursele ca să-și asigure consumul necesar în toate perioadele vieții. Dar nici în baza acestei abordări viitorul nu pare mai roz, deoarece prezice că în următorii 30 de ani proporția medie de bătrâni va creste de la 20 la 30 pentru suta de muncitori. Cele mai mari creșteri sunt prezise pentru Europa, America de Nord, Australia și Noua Zeelandă, unde longevitatea și consumul sunt cele mai ridicate. În acest scenariu Japonia va avea 127 de consumatori vârstnici inactivi pentru suta de muncitori, în vreme ce Africa numai 10.

Pentru evitarea crizelor economice asociate îmbătrânirii, specialistii ONU recomandă generalizarea înrolării femeilor în forța de muncă, mărirea vârstei de pensionare, reducerea beneficiilor publice și transferul cheltuielilor publice în sarcina particularilor. Fiind însă elaborat înainte de pandemie raportul s-a perimat, deoarece Covid -19 pare pornit să rezolve radical problema îmbătrânirii globului, luând-o înaintea experților în politică economică. Independent, Olanda aplică metode proprii pe calea combaterii îmbătrânirii populației. Inițial legalizată în 2002 pentru adulții conștienți mintal suferind de boli incurabile, sinuciderea asistată (eutanasia) s-a extins între timp. În prezent procedura se aplică în Olanda și persoanelor cu boli curabile cronice, infirmilor, bolnavilor mintali și copiiilor începând de la 12 ani. Și noii născuti pot fi omorâți medical la cerere. Iar la începutul lunii iulie 2020 un deputat a propus în parlamentul olandez o nouă extindere ce ar permite aplicarea eutanasiei adulților sănătoși în vârstă de peste 75 de ani. Este calea pe care merge și Canada. Primul Raport Anual Privind Moartea Asistată Medical în Canada, publicat recent arată că în 2019 numărul canadienilor omorâți prin sinucidere asistată s-a dublat față de 2017, ajungând la 2% din totalul deceselor. Eu însumi am fost convocat urgent la medicul de familie deja de două ori în ultimele șase luni, în urma unui ordin al autorității de sănătate locală, ca să declar cum vreau să mor. Eu nu vreau, dar ei, după cum se vede, sunt gata să mă servească.

Însă îmbătrânirea nu este, așa cum dorește ONU să ne facă să credem, singura sursă de pericol pentru viitorul omenirii. Un studiu publicat în The Lancet, de cercetători ai Universității Washington, demonstrează că de fapt populația globului este într-un declin natural. Fenomenul nu are legătură cu vârsta ci se datorește scăderii ratei medii a fertilității de la 4,7 copii pentru fiecare femeie, cât era în 1950 la 2,4 în 2017. Studiul prezice că la sfârșitul secolului rata globală a fertilității va coborâ la 1,7 ceea ce, va avea asupra societății umane efecte greu de prevăzut. După autori cauzele ar fi ridicarea nivelului de educație al femeilor, creșterea numărului femeilor în forța de muncă și accesibilitatea anticoncepționalelor, factori ce determină femeile să nu-si dorească copii. Cele mai afectate ar urma să fie, conform studiului, Japonia, Italia, Spania și chiar populația Chinei s-ar putea să ajungă în 2100 la732 milioane. Deocamdată nu se întrevede nici o soluție și nimeni nu se grăbește cu propuneri.

De o vreme însă, două idei izvorâte din literatura științifico-fantastică, posthumanismul și transhumanismul, promit să rezolve toate problemele prezente și viitoare ale omenirii, garantând tinerețea veșnică și nemurirea, prin imixtiunea tehnologiei cu biologia. Promotorii acestor concepte se străduiesc să le asigure statut de științe și chiar să înjghebeze un fel de supra-religie tehnologico-ateistă. Curând, susțin ei, oamenii și mașinile vor fuziona, iar umanitatea va fi definită de modul în care o specie (naturală sau artificial creată) prelucrează informațiile.

Memoria va fi descărcată prin interfețe neuronale în computere asigurând tuturor nemurirea virtuală, dar aceasta numai până la prima pană de material, atacul cu un virus electronic, intruziunea unui hacker sau alte accidente asemănătoare.
Ce vor face oare cu sufletul?


..................................................................................
Gabriel Watermiller
Penticton / B.C.





Gabriel Watermiller     8/17/2020


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian