Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Principele Mihai Dimitrie Sturdza

Principele Mihai Dimitrie Sturdza, născut în 1934, la București, este descendentul uneia dintre cele mai vechi și mai ilustre familii domnitoare și boierești din Moldova, care a dat doi domnitori în Moldova, Ioniță Sandu Sturdza (a domnit între 1822 și 1828) și Mihail Sturdza (a domnit între 1834 și 1849), un prim-ministru al României, D.A. Sturdza (care a fost și președinte al Academiei Române, și președinte al Partidului Național Liberal), înalți dregători, cărturari, miniștri, militari, artiști.

Este, de asemenea, urmaș al familiei boierești Manu, care l-a dat pe generalul Gheorghe Manu, erou al Războiului de Independență, prim-ministru al României, ministru de Război și de Finanțe, primar al Bucureștiului.

Mihai Dim. Sturdza este strănepot, în linie dreaptă bărbătească, al lui Mihail Vodă Sturdza.

Liceul l-a urmat la „Dimitrie Cantemir”. În 1952, în timpul represiunii comuniste, a fost arestat, a primit o condamnare administrativă de trei ani, fără judecată, și a fost închis, alături de alți tineri din familii istorice românești, pentru „omisiune de denunț și atitudine dușmănoasă față de regimul de democrație populară”.

A trecut pe la Jilava, prin lagărul de triere Ghencea și prin lagărele de muncă forțată de la Bicaz și de la Onești. A fost eliberat în 1954. Bunica și mama lui Mihai Dimitrie Sturdza au trecut și ele prin închisorile comuniste.

Pasionat de genealogie, a dorit să se înscrie la Facultatea de Istorie, dar aceasta fiind facultate ideologică, a studiat în cele din urmă limba italiană, la Facultatea de Filologie din București.

A lucrat ca învățător, la școala din comuna Merenii de Jos (astăzi în județul Teleorman), apoi ca traducător de documentație tehnică la un institut de cercetare din București. În paralel, a continuat cercetările de istorie modernă.

În 1964 a plecat în exil și s-a stabilit la Paris. Între 1968 și 1985, a lucrat la Departamentul de schimburi culturale cu străinătatea al ministerului francez de Externe, fiind și interpretul oficial al președinților Franței, Charles de Gaulle și Valéry Giscard d’Estaing.

Între 1986 și 1995 a fost redactor politic la Departamentul român de la Institutul de Cercetări al postului de radio Europa Liberă din München.

A publicat numeroase articole în presa culturală și științifică din țară și din străinătate, și a devenit unul dintre cei mai respectați genealogiști români, adevărată autoritate în domeniu, prin publicarea vastelor lucrări “Dictionnaire historique et généalogique des grandes familles de Grèce, d’Albanie et de Constantinople” (Paris, 1983 și 1999; volum premiat de Academia Internațională de Heraldică și Genealogie) și “Familiile boierești din Moldova și Țara Românească. Enciclopedie istorică, genealogică și biografic㔠(Editurile Simetria și Corint, 2004-prezent, cinci volume masive publicate, litere A-E).

Alte cărți publicate de Mihai Dim. Sturdza sunt “Românii între frica de Rusia și dragostea de Franța”, “Rușii, masonii, Mareșalul și alte răspântii ale istoriografiei românești” și “Aristocrați români în lumea lui Proust”.

Prințul Mihai Dimitrie Sturdza, istoric și diplomat, a murit recent la Paris, la vârstă de 86 de ani.




Dumitru Constantin    5/15/2020


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian