Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Paștele Blajinilor

Lunea, de după Duminica Tomii, creștinii ortodocși din Moldova, o rezervă Blajinilor, adică celor adormiți sau, cum spune părintele Hau, celor întorși mai devreme decât noi acasă.
Copil fiind, chiar în perioada stalinistă, când armata sovietică mai era pe capul nostru, conform înțelegerii lui Stalin cu Churchill &co, în această zi, femeile din sat, vrednice ca mironosițele, porneau de dimineață spre cimitir, cu ouă roșii, cozonac, pâine, vin, preparate din miel și cățui pline cu jăratec, în care se ardea tămâie. Tot satul mirosea a tămâie…Pentru această zi, geniul popular a creat și o poveste foarte frumoasă, povestea Blajinilor (https://www.muzeuetnocta.ro/pastele-mortilor-sau-pastele-blajinilor/ )
Pe mormintele aranjate dinainte, pe ștergare se așezau toate aceste daruri, binecuvântate de preot, care mergea de la mormânt la mormânt, citind pomelnicul celor adormiți. Noi, copiii, abia așteptam Paștele Blajinilor , fiind prezenți în cimitir. Tot ce primeam drept pomană ni se părea că este mult mai bun decât ceea ce gustasem la Paști.
Hristos a înviat pentru toți, și pentru cei vii, și pentru cei morți. “ Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruind.” Cineva ar spune că în această Veste Bună, este vorba numai de cei din morminte, nu și de noi cei ( încă) vii. Pentru cei aflați, deocamdată, în morminte este făgăduința vieții veșnice, după Parusie și Judecata de obște, iar pentru noi, cei vii, fiecare Înviere de Paști, fiecare Înviere duminicală, sunt prilejuri de a ne elibera din mormântul nesimțirii,în care ne aruncă păcatele.
Obiceiul acesta a continuat neîntrerupt, nestingherit, până în anul de dizgrație 2020, când conducerea antihristică a țării, străină și înstrăinată de neam, sub pretextul stăvilirii virusului, a închis cimitirele și , pe alocuri, a pus și pază armată! De neînțeles, căci toți cei care locuiesc în morminte, nu pot ieși până la a doua venire a lui Hristos, iar cei care locuiesc afară nu se grăbesc să-și mute domiciliul in cimitir! Cât despre distanțarea socială pentru cei vii, în cimitire este mai mult decât generoasă: de la cel puțin doi metri în sus!
Pentru creștinii/creștinele care nu i-au uitat pe cei dragi plecați, pe prieteni, pe rude, și, în primul rând, pe părinții și bunicii care i-au/le-au crescut, această măsură diabolică este o lovitură extrem de dureroasă. Ceilalți/celelalte, care se simt bine în mormântul nesimțirii, care nu mai știu să-și facă semnul crucii, nu mai aprind o lumânare, nu mai spun ( ca nu mai știu!) o rugăciune pentru cei adormiți, nu simt nicio durere, indiciu al nesimțirii sufletești împietrite.
Relaxarea care ar urma după 15 mai a.c., nu menționează nici bisericile ( majoritar creștin ortodoxe), nici cimitirele, indiciu clar că războiul nu este împotriva virusului, ci împotriva omului, în general, și împotriva Bisericii lui Hristos, cea una,sfânta, sobornicească și apostolică ( să fim pe placul moderniștilor), în mod deosebit.
Nu numai că ne aflăm sub o dictatură medicală ( virusologică), dar suntem și sub ocupație militară. Vești din mai multe surse, confirmă faptul că în Munții Neamțului, armata americană, iubitoare de drepturile omului (sic!) și armata română, iubitoare de Hristos (?), instalează antene 5G și îi șicanează pe călugări și pustinci. Probabil au în vedere lichidarea “ ciorilor negre din Carpați”, după cum se exprima fostul președinte al CE ( Comisia Europeană), Herman Van Rompuy, care ar fi făcut o adevărată criză, cu spume la gură, când a venit prima oară în România, declarând: “Trebuie să terminăm odată pentru totdeauna cu aceste ciori negre din Carpați”, cu referire la preoții și călugării ortodocși.
Cu ajutorul armatelor și al legiunilor de falși creștini cu credința-n suflet , al creștinilor secularizați, atei, liber cugetători, agnostici, newagisti, păgâni, sataniști etc. s-ar putea ca planul lui Van Rompuy să reușească peste tot, nu numai în România, dar Biserica , Trupul mistic al lui Hristos, rămâne în picioare, deoarece capul este Însuși Hristos. Trupul a crescut și s-a îmbogățit de aproape două mii de ani, cu milioane și milioane de drepi, sfinți, sfinți martiri, mărturisitori ai lui Hristos. Ṣi încă se adaugă și se vor mai adăuga…Cine poate sta împotriva unei asemenea oștiri cerești, în fruntea căreia se află Hristos, urmat de arhangheli și îngeri?







Nicușor Gliga    4/27/2020


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian