Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Un minunat loc de istorie , traditie si ospitalitate - orasul Horezu din judetul Valcea

"Fiecare loc de pe pământ are o poveste a lui, dar trebuie să tragi bine cu urechea ca s-o auzi si trebuie un dram de iubire ca s-o întelegi" spunea Nicolae Iorga.

In calatoria din tara, din sfarsit de martie inceput de aprilie, am ajuns intr-o minunat loc - Horezul si imprejurimile lui.
Am avut bucuria de a intalni si de a fi insotit de un minunat om, destoinic si intreprinzator, indragostit de oamenii si locurile unde traieste - primarul Gheorghe Nita.
Un inginer, care pana mai ieri condusese un mare santier in zona, de cateva luni un primar cu initiative si mari sperante.
Un om vesel - cu un umor deosebit, constient de responsabilitati, preocupat permanent de ce e de facut.
Am ramas impresionat cate stie si cate vrea - de la problemele orasului si ale oamenilor, despre frumoasele proiecte de perspectiva, de captare a interesului celor care vor sa participe la modernizare la investitii in acesta minunata zona turistica si agro- industriala.

Am facut o vizita impreuna la cimitirul din Horezu , unde am aprins cate o lumanare la mormatul parintilor lui, Vali si Gicu Nita, doi oameni deosebiti, respectati si apreciati de cei care i-au cunoscut.
Am intalnit intreaga familia Nita si pe cei doi minunati copii, cu studii superioare, care sunt crescuti in dragoste si respect pentru cei din jurul lor.

Cateva date despre aceasta frumoasa si ingrijita localitate din Romania.

Orasul Horezu, vatra de cultura si civilizatie, se inscrie ca unul dintre punctele turistice importante din tara noastra. Este mentionat pentru prima oara in documentul dat la Ramnic la 5 septembrie 1487 de catre voievodul Vlad Calugarul. Satul este apoi donat de Constantin Brancoveanu Manastirii Hurez. Asezarea se dezvolta ceva mai mult dupa anul 1780, cand devine cunoscut sub numele de "Targul Horezu", data de la care devine centru de plasa, apoi resedinta de raion. Prima scoala a luat fiinta in 1832. Odata cu noua impartire administrativ teritoriala din 1968, localitatea este declarata oras si de atunci cunoaste o rapida ascensiune pe treptele urbanizarii.
Localitatea se afla in centrul depresiunii Horezu si este marginita la nord de Muntii Capatanii, cu vf. Ursu de 2124 m, la sud de Magura Slatioarei cu 767 m si dealurile Negrulestilor, Costestilor si Tomsanilor, pe raurile Luncavat, Ramesti si Romani.

Teritoriul administrativ al orasului cuprinde un numar de 7 localitati, orasul resedinta Horezu si 6 sate apartinatoare: Romanii de Jos, Romanii de Sus, Ramesti, Ifrimesti, Tanasesti si Ursani. Se invecineaza la nord cu comuna Malaia, la est cu comuna Costesti, la sud-est comuna Tomsani, la sud comuna Maldaresti, iar la vest comuna Vaideeni.

Accesul in oras se face pe D.N. 67, care face legatura intre municipiul Rm. Valcea (45 km) si municipiul Tg.-Jiu (70 km). Catre sud se face legatura cu municipiul Craiova (113 km) pe D.N. 65C.

Orasul Horezu este cunoscut ca centru etnografic si ca un vechi centru de ceramica populara. Din punct de vedere al ocupatiilor traditionale, Horezu este cunoscut ca zona de practicare a pomiculturii, cresterea animalelor, olaritului, exploatarea si prelucrarea a lemnului. Olaritul continua sa reprezinte emblema locului. De asemenea trebuie remarcata pozitia privilegiata din nordul Olteniei unde exista cea mai mare concentrare de manastiri din tara, majoritatea din ele aflandu-se in aproprierea Horezului. Aceste valori culturale aflate intr-o zona cu flora si fauna bogata, cu peisaje deosebite, atrag turistii pe acest taram binecuvantat cu un mare potential turistic unde va asteptam si pe dumneavoastra sa le descoperiti.

• Manastirea Horezu este cea mai importanta manastire construita de Constantin Brancoveanu, detinand un loc special in istoria artei si arhitecturii romanesti.

• Vechiul muzeu de arta al manastirii Horezu pasteaza carti vechi, icoane pictate pe lemn si tesaturi pretioase.

• Manastirea Arnota, situata la 15 km de orasul Horezu a fost ridicata de domnitorul Matei Basarab si este considerata unul dintre cele mai importante monumente istorice si religioase fiind apreciata pentru stilul arhitectural, picturi si sculpturi.

• Cheile Bistritei, cu o lungime totala de 1,5 km, sunt deosebit de spectaculoase, remarcandu-se prin frumusetea reliefului si bogatia florei si faunei.

• Pestera Sfantul Grigorie Decapolitul sau Pestera Liliecilor adaposteste doua vechi bisericute: Biserica Sfintii Arhangheli si Biserica Ovidenia.

• Schitul Papusa (1712);

• Muzeul Trovantilor, situat in localitatea Costesti la 8 km de localitatea Horezu, este constituit din formatiuni, construite predominant din siliciu pietrificat raspandite prin vai si dealuri, se repeta de la dimensiuni de câtiva milimetri pâna la formatiuni care ating 6-10 metri.

• Manastirea Bistrita este situata la 12 km distanta de Horezu si este considerata un important centru medieval cultural.

• Manastirea Dintr-un Lemn situata la 20 km de Horezu isi trage numele de la o mica manastire de lemn constuita dintr-un singur stejar.

• Centrul de ceramica de Horezu considerat cel mai important centru de ceramica din Romania si chiar din intreaga Europa, este situat la 300 m de pensiunea noastra. Puteti achizitiona de la mesterul olar Costel Popa, inzestrat cu numeroase diplome in domeniu, produse de olarit mai ieftine decat in alte parti. De asemenea puteti asista la procedeele de fabricare ale produselor din lut si chiar modela si decora vase si farfurii din lut.

• Complexul Muzeal Maldaresti situat in localitatea Maldaresti (3 km), reuneste Culele Greceanu, Duca, precum si casa memoriala Ioan Gh. Duca, sunt considerate monumente deosebite ale arhitecturii romanesti, care se impletesc cu elemente taranesti intr-un cadru pitoresc.

• Muzeul de Arta de la Costesti care armonizeaza vechea traditie culturala a manastirilor costestene cu arta moderna romaneasca.

• Pestera Polovragi (16 km) cu o lungime de 900 m, este una dintre cele mai mari si mai frumoase din Europa, fiind cunoscuta inca de pe vremea poporului dac.

• Manastirea Polovragi (16 km).

• Cheile Oltetului cu o lungime totala de 2 km, ofera un peisaj suberb insotit de sunetul cristalin al raului Oltet, habitatul al catorva sute de pastravi.

• Manastirea Surpatele;

• Manastirea Govora;

• Baile Govora situate la 35 de km de Horezu. Complexele balneare moderne sunt utilate cu facilitati pentru bai cu ape minerale iodate si sulfuroase, tratamente cu produse apicole, sali pentru aerosoli, inhalatii, aplicatii cu namol cald, electroterapii, kinetoterapii, etc. Este una dintre statiunile cele mai bogate in ape minerale bromurate iodurate din Europa si este recomandata in tratamentele bolilor respiratorii, bolilor reumatice articulare, bolilor degenerative, ca si in tratamentul disfunctiilor neurologice periferice si centrale.

• Pestera Muierilor (19 km), situata in Baia de Fier, monument al naturii este cel mai vizitat obiectiv speologic din România.

• Parcul National Buila-Vanturarita cu o suprafata totala de 4500 ha, situat intre raurile Bistrita si Olanesti, supranumit datorita frumusetilor si asemanarilor sale "Piatra Craiului din Oltenia".

• Schitul Patrunsa situat in comuna Barbatesti.

• Schitul Sfantul Stefan situat in satul Romani.

• Schitul Sfantii Apostoli situat in satul Romani.

O serie de evenimente ce promoveaza traditiile si produsele specifice zonei animeaza viata locuitorilor din Horezu. Printre cele mai importante targuri si festivaluri folclorice se enumera:

Târgul olarilor "Cocosul de Hurez" are loc anual, în luna iunie la Horezu, pe platoul "Stejari" si dureaza trei zile.
"Fagurele de aur", sarbatoare nationala a apicultorilor, este organizata in a doua saptamana din iunie, si dureaza doua zile in comuna Tomsani.
"Festivalul folcloric Hora Costumelor" se tine anual in luna aprilie in comuna Pietrari.
Nedeia pastoresca "Invartita dorului", festival de cantec ciobanesc si parada de costume populare, se organizeaza in a treia saptamana din luna iunie in comuna Vaideeni.
"Brâul de Aur" sarbatoare a jocului popular de la Barbatesti, este organizata anual in luna septembrie.
"Targul International al tiganilor" este organizat anual pe data de 8 septembrie, in satul Bistrita, comuna Costesti.
"Festivalul Eco-Etno-Folk-Film" este organizat anual la inceputul lui septembrie la Casa de Cultura "Dinu Sararu" din Slatioara unde sunt premiate productii cinematografice de scurt metraj pe teme ecologice, etnologice si folclorice.

Orasul Horezu este cunoscut ca centru etnografic si ca un vechi centru de ceramica populara. Din punct de vedere al ocupatiilor traditionale, Horezu este cunoscut ca zona de practicare a pomiculturii, cresterea animalelor, olaritului, exploatarea si prelucrarea a lemnului. Olaritul continua sa reprezinte emblema locului

"Galeria ceramicii romanesti" deschisa in cadrul Casei de cultura din orasul Horezu este o expozitie cu caracter permanent care reuneste creatia contemporana a olarilor din toate centrele romanesti, demonstrand traditii lucrative cu radacini adanc infipte in istoria locurilor, dar si transformarile formale si plastico-decorative pe care le-a suportat mestesugul olaritului odata cu aparitia produselor de tip industrial si difuzarea masiva a acestora in mediul rural.
In acelasi scop, la Horezu are loc si un targ anual al ceramicii romanesti intitulat "Cocosul de Hurez", ce se desfasoara in prima duminica din luna iunie.M-am desparti de ing Gheorghe Nita, cu bucuria ca am intalnit un bun roman, un om iubitor de frumos, credincios in Dumnezeu, adevar si dreptate.

Si nu am ezitat ca la intalnirea cenaclului Observatorul din 16 aprilie a.c din Toronto sa povestesc despre orasul Horezu, despre oamnii care i-am intalnit si despre primarul Gheorghe Nita.
Si cine stie, poate intr-o buna zi, membrii cenaclului nostru, scriitorii, pictori, artisti, oameni de business, tineri sau mai in varsta sa planifice o viitoare intalnire pe aceste minunate locuri creeate prin voia lui Dumnezeu.

La 23 aprilie, ziua Sfantului Gheorghe, ii uram lui Gheorghe Nita - la multi ani, curaj si succes in noua lui misiune de primar al acestui minunat loc de spirit si cuget romanesc , care este orasul Horezu.

Cu ocazia Sfintelor Sarbatori ale Pastelui dorim harnicilor si bravilor locuitori ai Horezului, in numele romanilor stabiliti pe aceste locuri, sarbatori fericite in sanatate si bucurie sufleteasca.
La multi ani fericiti !

Cristos a inviat ! Adevarat a inviat !


N.R.
Am primit astazi o scrisoare dela dl primar Gheorghe Nita , insotita de cateva date privind potentialul de dezvoltare economica locala, programul si directiile strategice pentru perioada 2004 - 2008.
Va recomndam sa cititi aceasta prezentare la rubrica - stiri primite din tara.
Observator    4/19/2005


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian