Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Intalnire cu Primavara la Observatorul - ( cenaclul din luna Aprilie )

Am trait una din frumoasele zile ce-ti pot aduce seninul in suflet. Intalnirea colaboratorilor Observatorului din luna aprilie a fost cu adevarat o insorita primavara. Razele calde, datatoare de lumina si energie au fost un indemn in plus pentru colaboratorii Observatorului de a-si da o noua intalnire. Si asa cum s-a desfasurat. aceasta intalnire a fost si ea un crampei de primavara.
Domnul Dumitru-Puiu Popescu, a facut deschiderea prezentand programul.
Intors de curand din Romania, cu “bateriile” reincarcate, cu buna dispozitie exprimata si prin miscari pline de vioiciune, ne-a prezentat impresii din tara. Buna dispozitie revarsata in toata sala plina pana la refuz, a facut ca aceasta expunere sa fie un fel de dialog cu sala. Maestrul Nicapetre zvarlea cate o poanta, cate o vorba de duh, doamna profesoara Tea Niculescu dadea replici care scanteiau, alte voci completau cu umor cate o idee si prin aer plutea buna dispozitie.
Domnia s-a nea vorbit depre sarbatoarea aniversarii Basarabiei care a avut loc la Craiova, unde a avut onoarea sa-l intalneasca oe Grigore Vieru, Nicolae Dabija, Victor Craciun, Ion Cimpoi, s.a, despre cenaclul Alexandru Macedonschi cu oamenii si frumoasele lor activitati, despre piesele vizionate cu marii actorii ai Teatrului National din Craiova, despre cartiile valoroase scoase de unele edituri, despre intalnirea cu marele nostru caricaturist Mihai Stanescu care va fi oasptele cenaclului nostru, despre pictorii, graficieni, scriitorii, oamenii de radio, editori de reviste , despre viata de zi cu zi a oamenlior obisnuiti, despre oamenii de isprava care gandesc si produc lucruri de valoare in Romania. Ne-a vorbit despre orasul Horezu si despre minunatii oameni care i-a intanit .
Lista lor a fost lunga si toti ne-am bucurat sa auzim si lucruri frumoase despre tara noastra .

Domnul director a trecut apoi la urmatoarele puncte din program si anume trecerea in revista a personalitatilor nascute sau disparute in aceasta luna, insotite de scurte comentarii si prezentarea noutatilor editoriale sau a revistelor aduse din Romania.

Ne-a fost prezentati noi membrii ai cenaclului, tanara actiita Carmen Culcer din Cluj, venita si stabilita de putin timp in Toronto, Andrei Lambert un tanar critic literar, John Stoenescu care se va ocupa de un concert al formatiei Phoenix in America in luna Iunie, ziaristul Gheorghe Florescu si familia veniti de curand din Romania, artistul plastic Nicolae Stan s.a.
O prezenta inedita a fost Dl A. Mitu , pensionar , venit de curand la copii care ne-a prezentat monografia localitati unde s-a nascut si care a tiparit-o de curand.
Dl Ilie Stelian regizor al piesei Steua fara nume, ne-a vorbit despre proiectele domniei sale, iar dlui Augusitin Medan si corului Armonia le-am dorit sucess la concertul ce va avea loc in curand la Ohio.

Pe masa centrala pe langa cele doua steaguri ale Canadei si Romaniei era o expozitie cu reviste si ziare vechi din anii 1890 – 1940 . Dl Puiu ne-a prezentat ziarele; Racnetul Carpatilor, Pardon, Pu- pi- po, Tribuna scolii, Ziaru Agrar, Nichipercea, Satul, Moftul Roman, Ziarul scriitorei, s.a.

Au recitit din poeziile lor Laura Homa si Ilie Stelian

La aceasta intalnire trebuiau sa fie lansate doua cartii;
Prof. Mircea Tamas de la Centenial College din Toronto nu a putut fi prezent sa-si prezinte cartea, publicata in engleza, THE WRATH OF GOODS. Din pacate ginerele dlui Mircea , Ion Sabin Muresean, colaborator si el al Observatorului a avut un accident cu putin timp inainte.
Dl Puiu Popescu ne-a vorbit cu drag despre calitatile acestui tanar si a facut un apel la toti ca sa ne rugam pentru sanatatea lui Sabin si intoarcerea printre noi. Toti cei din sala s-au rugat pentru sanatatea si insanatosirea grabnica a lui Sabin.

Un spatiu mai mare a fost acordat lansarii volumului meu de debut CRAMPEIE DE VIATA.
Prezentarea facuta de domnul director Dumitru-Puiu Popescu s-a inscris pe aceeasi linie de buna dispozitie dar si cu frumoase cuvinte pentru acest debut al primaverii in toamna vietii.
In prezentarea pe care am facut-o, am aratat ca aceasta carte a aparut la Bucuresti, Editura FORUM, desenul copertelor se datoreaza pictoritei Olga Adam.
Dar inainte de toate, aceast volum a aparut fiindca Observatorul exista, caci asa cum am mai aratat si in alte imprejurari, viata mea se imparte astfel: inainte de Observatorul si dupa Observatorul. De aceea consider ca aceasta carte este cel mai pur produs – neindoielnic 100% - al Observatorului. Pentru aceasta, am adus multumiri tuturor colaboratorilor, celor care m-au incurajat sa scriu si d-lui director Dumitru-Puiu Popescu fata de care ma simt indatorata pe viata. La protestul dumnealui “nu e cazul” i-am raspuns glumind: “Nu fiti ingrijorat, a fi dator pe viata, inseamna a nu te achita niciodata”. Am continuat speech-ul aratand ca izvoarele de inspiratie ale scrierilor mele sunt oamenii cu care am muncit, am plans, am ras, cu care am trait intamplari, care m-au format, care mi-au transmis invataminte, cu care am copilarit, am sperat, am petrecut, am nuntit sau am murit putin…M-au inspirat fenomenele de viata pe care am incercat sa le redau asa cum le-am vazut cu ochii mintii si cu bataia inimii. “Lumea evolueaza in jurul meu vesel, dar si grav. Fondul senin al fiintei mele cauta sa intre mereu intr-o lume ca o poveste.”
Pentru ca scrierea este adeseori dificila, nu reusesti intotdeauna sa prinzi crampeiul de viata care sa curga in cartea ta sau pe care sa-l faci sa traiasca odata cu cititorul. Cat am reusit eu din toate aceasta in cartea mea, ramane sa spuna parerea cu glas tare sau numai in gand cei care vor avea bunavointa sa se aplece asupra randurilor mele.
A luat apoi cuvantul d-na inginer Monica Patrascu si a apus cuvinte pline de simtire despre “singurul scriitor in viata pe care il cunosc, care imi e prieten si pe care il pretuiesc”.

Adierea primaverii s-a simtit apoi si in continuare. Cu obrajorii plesnind de sanatate, cu surasul pe buze, fetitele-domnisoare, preadolescente Mona Medan si Mara-Elena Nagy au prezentat un frumos program de muzica clasica la pian. Mona a cantat Invention Nr.1 in Do major de Johann Sebastian Bach, si Grief (op. 47, nr. 15) de Stephen Heller, iar Mara a interpretat Sonatina in Do major de Muzio Clementini si Little Prelude in Mi minor de Johann Sebastian Bach.

Partea a doua a intalnirii noastre s-a desfasurat in sala care ne astepta cu bunatati pe masa. .
Am spus anecdote (bancuri), am povestit intamplari hazlii, iar carismaticul nostru Ovidiu Creanga, aflat si el in primavara ceva mai tarzie a vietii, ne-a delectat cu epigrame proprii sau ale altor epigramisti.
“Greu e, dragi contemporani,
Sa traiesti 80 de ani.
Dupa aia nu e greu,
Caci te uita Dumnezeu”

Dl Puiu Popescu ne-a amintit ca urmatorea intalnire, din Mai, va fi in gradina atelirului lui Nicapetre, unde vom sarbatorii ziua de 10 Mai, prin lansarea cartilor “ Epoca Monarhiei in Romanaia – o scurta istorie, ; The Monarchy in Romania – a brief history “ scrisa de Francisc Dworschac din Otawwa si Defending Mircea Eliade., vor citi din poeziile lor Veronica Lerner, Ana Ciuvat. Ion Segarceanu,
vom avea o expozitie de fotografii ale monarhiei, iar maestrul Nicapetre ne va prezenta ultimele lui desene.
Dl Puiu ne-a spus ca Nicapetre ciopleste in aceste zile statuia lui Mircea Eliade si cu incuvintatrea maestrului vom asista si la o mica demonstratie de sculptura. Sculptura va fi gata in luna august si va fi montata la Hamilton.

Cu primavara in suflet am plecat acasa, ducand cu noi amintirea acestei frumoase intalniri ale colaboratorilor Observatorului .

N.R.
Prezentam mai jos, interventia Doamnei Monica Patrascu la lansarea cartii”Crampeie de viata” a Elenei Buica (Buni) in cenaclul OBSERVATORUL din aprilie 17, 2005

" Ajunsa intr-o tara straina, fara sa cunsoc limba prea bine, intampinand greutatile adaptarii si schimbarilo, Dumnezeu mi-a inrins o mana de ajutor facand posibila intalnirea cu Elena. Aceasta e o lucrare a LUI intr-un moment in care eu aveam cel mai mult nevoie.
Clasa mea de engleza era invitata la o petrecere de Haloween la clasa Elenei. Ne-am prezentat intr-o dimineata la scoala de adulti numarul 2 din Pickering. Mi-a sarit de la inceput in ochi figura de profesoara a Elenei, care, cu fermitate lua din mainile studentilor de la ESL level II foile cu lucrarile si intreba autoritar: “Finished?” Mi-am spus in gand: “Mama, ce engleza stie doamna asta!” Ca sa aflu 10 minute mai tarziu ca e romanca, venita de 4 ani in Canada si ca engleza ei e tot la nivel de incepator. M-a impresionat dorinta ei de a continua sa invete, sa nu se lase batuta de dificultatile unei limbi noi.
Aceasta intalnire pe care numai Dumnezeu ne-a inlesnit-o a dus la un lung sir de intalniri, conversatii, schimburi de idei. Simteam de fiecare data ca ma imbogateam sufleteste, cuvintele pe care mi le spunea Elena se adresau inimii, nu mai judecam cu mintea faptele dezgolite de sentimente. Parca insusi Dumnezeu imi vorbeste prin gura ei.
Continuam sa ne intalnim saptamanal, sa vorbim aproape zilnic, sa ne trimitem mesaje. Este prietena mea cea mai buna si ii spun mereu in gand “Ce bine ca esti/Ce mirare ca sunt”. Mambrii familiei ei sunt cei mai buni prieteni ai nostri gata sa ne ajute in orice situatie. As putea spune ca intalnirile noastre de sambata seara sunt asemenea unor cenacluri in care se schimba subiectele vijelios: de la literatura la istorie, la viata de Canada, masini, calculatoare, si ultimul film vazut. Plecam de fiecare data din casa prietenilor nostri imbogatiti cu ceva, meditand la altceva, cu zambetul pe buze, gata de o noua saptamana demunca, destinsi si parca putin mai optimisti si mai informati.
Elena este singurul scriitor in viata pe care l-am cunoscut. Scrisul ei este la fel ca si ea: firul care il calauzeste este cel al iubirii, moralitatii, faptelor bune.
Veti citi aceasta carte si va veti uita pentru cateva momente problemele de care va este plina viata. Veti intra intr-o alta lume necunoscuta sau de mult uitata, cu o alta viteza de desfasurare a faptelor. Este o alta lume pe care Elena o prezinta atat de viu, incat suntem transpusi pe alt taram. Oricand aceasta poarta se poate deschide prin simpla deschidere a acestei carti si realitatea ramane undeva dincolo de paginile ei.
Va invit sa faceti aceasta calatorie si va veti simti mai bogati sufleteste. Binele, frumosul, iubirea exista; sunt aici, acum, cu noi. "
Elena Buica- Pickering    4/19/2005


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian