Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Spre o lume mai bună

Covirus19 și Publive.ro

Trăim vremuri de “science-fiction”… de “științifico – fantastic”, cum nu le-am văzut decât în filme, convinși că numai în filme pot exista…. Și acest lucru a început de fapt de mai mulți ani. Soțul meu, acum vreo 40 ani cred, conducandu-mă într-o dimineață cu mașina spre facultate mi-a spus: Tu, care comunici cu oameni de peste tot, de acum încolo le vei putea trimete și imagini, desene prin telefon. Apăruse faxul, unul din primii pasi spre “minunile tehnologiei digitale”. Apoi în anii recenți, totul s-a accelerat: mașini care se conduc singure, inteligența artificială integrată în multe direcții (drone, pilot automat în avioane, etc.). Trăim într-o lume globală, unde știrile zboară instantaneu de la un capăt la altul al lumii, în care turismul a explodat, în care economia a devnit globalalizată. Și iată că această lume “deschisă întregului maoamond” ne-a adus la pandemia cu virusul corona. Și acum lumea a fost pusă “on hold”, mersul normal al societății s-a oprit pe toate continentele, în toate țările, în luptă cu acest dușman invisibil, covirus-19.

Marțea trecută am vorbit într-o emisiune despre starea prezentă din Los Angeles, de când s-a anunțat Urgența Națională în Statele Unite. M-a invitat poeta, actrița, recitatoarea foarte talentată Lidia Lazu (pe care în 2008 am invitat-o să țină o serie de recitaluri Blaga în California) să vorbesc despre covirus-19 în emisiunea “Români de pe mai multe meridiane”, alături de fiul ei Andrei Laurențiu Lazu, inginer mecanic, căsătorit cu o grecoaică și care locuiește la Atena. Și noi, cei doi invitați am vorbit fiecare despre orașul în care trăim. Interesant a fost că descrierile noastre au fost în mare parte asemănătoare: populația a intrat în stare de panică și s-a aruncat spre aprovizionări exagerate, creind cozi lungi și golind magazinele alimentare; restaurantele, barurile…; gym-urile s-au închis;toate manifestările culturale și competițiile sportive s-au amânat și oficialitățile au impus izolarea la domiciliu, în efortul de a micșora răspândirea virusului. Și în California ca și în Grecia biserica este aceea care s-a supus cu cea mai mare greutate la interdicția întâlnirilor cu multe persoane. Dar, Andrei a menționat că, până la urmă, biserica la ei a ținut slujba cu lume în curte și a anunțat că Paștele se va face pe Skype. Emisunea aceasta este una din seria intitulată ““Creatori de Poveste” având-o ca realizatoare pe Lidia Lazu. Emisiunea Lidiei se transmite în fiecare marți de la 19 la 19:50 PM.

https://www.youtube.com/watch?v=UrqIgfRuRU8

Articolul acesta descrie o acțiune culturala unică, Publive Publive este un studio tv online care s-a lansat in toamna anului 2018 si care se adreseaza publicului larg, abordand in emisiunile sale subiecte de interes din domeniile: cultural, educational, sanatate, social, politic, realizatorii emisiunilor fiind oameni cu experienta in domeniile abordate, scopul emisiunilor fiind acela de a oferi o alternativa la emisiunile difuzate de televiziunile prin cablu, punand accent pe cultura, educatie, viata sanatoasa. Emisiunile sunt difuzate de luni pana vineri in intervalul orar 19 -21 prin intermediul Facebook si Youtube. In prezent sunt realizate urmatoarele emisiuni avand diferite teme de interes:
-> Eticheta sociala: emisiune de lifestyle unde sunt invitati reprezentanti ai ONG-urilor care au mesaje importante de transmis: Asociatia Telefonul Copilului, Asociatia Tandem, precum si invitati din zona terapiilor complementare, numerologi, astrologi sau bloggeri cunoscuti -> Autoritatea cetateanului: emisiune unde sunt dezbatute teme politice actuale - > Creatori de poveste: emisiune dedicata cuvintelor frumos mestesugite surprinse in poezia si proza actuala, avand ca invitati scriitori romani din zilele noastre -> Tu si Stanoevici: emisiune cu tema dezbatere politica, unde actorul Bogdan Stanoevici discuta cu telespectatorii subiectele politice fierbinti ale momentului - > Recomandari gramaticale: emisiune realizata in colaborare cu Scoala de gramatica avand ca scop corectarea celor mai frecvente greseli de exprimare si scriere utilizate in prezent, dar si numeroase informatii din domeniul lingvistic -> Gradina de vis: o emisiune dedicata naturii in general, gradinilor in special, unde sunt prezentate informatii necesare amenajarii gradinilor de flori, de legume si chiar sfaturi pentru amenajarea minigradinilor de apartament -> Focus 10: o emisiune pastila de 10 minute unde stirile sunt prezentate de un psiholog sub o forma pozitiva -> Simple vorbe: emisiune despre oameni modele de urmat care au reusit in viata, traditii ale romanilor specifice fiecarei sarbatori, oameni din diverse comunitati -> Echilibru in educatie: emisiune realizata de un psiholog avand ca scop dezvoltarea armonioasa a copiilor, educatiei copiilor, dar si parintilor -> Raportul de garda: emisiune realizata in colaborarea cu Federatia Sanitas unde sunt dezbatute principalele probleme ale sistemului sanitar din Romania - > Publive special: emisiuni care abordeaza subiecte de breaking news - > Povesti de sambata: emisiune realizata de o eleva de liceu in care are invitati elevi de diferite varste si unde se discuta subiecte legate de preocupari, talente, visuri specifice varstei -> Sport in izolare (ultima emisiune adaugata) – este o emisiune adaptata noilor conditii generate de criza epidemiologica, realizata de un antrenor de arte martiale, prin care invatam sa ne mentinem un psihic sanatos intr-un corp sanatos Calitatea emisiunilor prezentate a contribuit la formarea unui public fidelizat, precum si la cresterea numarul de vizualizari si aprecieri.

Continutul emisiunilor Publive are un rol educativ, raspunzand nevoii de cunoastere, cu informatii validate stiintific care sa raspunda acestei nevoi. In prezent, emisiunile noastre au la baza atat colaborari cu organizatii si institutii importante: Federatia Sanitas, Institutul National de Hematologie Transfuzionala, Inspectoratul Scolar al Municipiul Bucuresti, Colegiul Psihologilor din Romania, cat si cu oameni de cultura si arta:actori, muzicieni, pictori,scriitori.

Publive este un studio tv online care s-a lansat in toamna anului 2018 si care se adreseaza publicului larg, abordand in emisiunile sale subiecte de interes din domeniile: cultural, educational, sanatate, social, politic, realizatorii emisiunilor fiind oameni cu experienta in domeniile abordate, scopul emisiunilor fiind acela de a oferi o alternativa la emisiunile difuzate de televiziunile prin cablu, punand accent pe cultura, educatie, viata sanatoasa. Emisiunile sunt difuzate de luni pana vineri in intervalul orar 19 -21 prin intermediul Facebook si Youtube. In prezent sunt realizate urmatoarele emisiuni avand diferite teme de interes: -> Eticheta sociala: emisiune de lifestyle unde sunt invitati reprezentanti ai ONG-urilor care au mesaje importante de transmis: Asociatia Telefonul Copilului, Asociatia Tandem, precum si invitati din zona terapiilor complementare, numerologi, astrologi sau bloggeri cunoscuti -> Autoritatea cetateanului: emisiune unde sunt dezbatute teme politice actuale - > Creatori de poveste: emisiune dedicata cuvintelor frumos mestesugite surprinse in poezia si proza actuala, avand ca invitati scriitori romani din zilele noastre -> Tu si Stanoevici: emisiune cu tema dezbatere politica, unde actorul Bogdan Stanoevici discuta cu telespectatorii subiectele politice fierbinti ale momentului - > Recomandari gramaticale: emisiune realizata in colaborare cu Scoala de gramatica avand ca scop corectarea celor mai frecvente greseli de exprimare si scriere utilizate in prezent, dar si numeroase informatii din domeniul lingvistic -> Gradina de vis: o emisiune dedicata naturii in general, gradinilor in special, unde sunt prezentate informatii necesare amenajarii gradinilor de flori, de legume si chiar sfaturi pentru amenajarea minigradinilor de apartament -> Focus 10: o emisiune pastila de 10 minute unde stirile sunt prezentate de un psiholog sub o forma pozitiva -> Simple vorbe: emisiune despre oameni modele de urmat care au reusit in viata, traditii ale romanilor specifice fiecarei sarbatori, oameni din diverse comunitati -> Echilibru in educatie: emisiune realizata de un psiholog avand ca scop dezvoltarea armonioasa a copiilor, educatiei copiilor, dar si parintilor -> Raportul de garda: emisiune realizata in colaborarea cu Federatia Sanitas unde sunt dezbatute principalele probleme ale sistemului sanitar din Romania - > Publive special: emisiuni care abordeaza subiecte de breaking news - >

Povesti de sambata: emisiune realizata de o eleva de liceu in care are invitati elevi de diferite varste si unde se discuta subiecte legate de preocupari, talente, visuri specifice varstei -> Sport in izolare (ultima emisiune adaugata) – este o emisiune adaptata noilor conditii generate de criza epidemiologica, realizata de un antrenor de arte martiale, prin care invatam sa ne mentinem un psihic sanatos intr-un corp sanatos Calitatea emisiunilor prezentate a contribuit la formarea unui public fidelizat, precum si la cresterea numarul de vizualizari si aprecieri. Continutul emisiunilor Publive are un rol educativ, raspunzand nevoii de cunoastere, cu informatii validate stiintific care sa raspunda acestei nevoi. In prezent, emisiunile noastre au la baza atat colaborari cu organizatii si institutii importante: Federatia Sanitas, Institutul National de Hematologie Transfuzionala, Inspectoratul Scolar al Municipiul Bucuresti, Colegiul Psihologilor din Romania, cat si cu oameni de cultura si arta:actori, muzicieni, pictori,scriitori.
.ro, platforma de streaming online, prin intermediul Facebook și Youtube - acțiune inițiată de Cătălin Călin la București.

Dânsul a început această acțiune cu telefonul mobil, apoi a trecut la Skype și o conduce dintr-un studiou pus lui la dispoziție de către Editura “eLiteratura”. Emisiunile sunt înregistrate și se pot viziona live pe Facebook-ul Publive dar și oricând după aceea și pe Youtube. Scopurile emisiunilor sunt totdeauna pentru o cauza nobilă, cum ar fi: Maratonul David Caragea, pentru strângerea de fonduri necesare tratamentului unui copilaș de doar doi ani bolnav de cancer; un altul pentru stimularea populației sănătoase de a dona sânge și plasmă, atât de necesare pentru spitalele din Romania (un proiect susținut de Institutul de Hematologie Transfuzională). Discuțiile, interviurile emisiunilor, pe orice temă ar fi, sunt din când în când întrerupte cu anunțarea temei nobile: “Donați sânge”, sau “Gândiți-vă la micuțul David”. Și tot din când în când se anunță suma care s-a adunat din donații. Succesul emisiunilor se poate măsura prin faptul că “Maratonul pentru David” a reușit să contribuie substanțial la strângerea celor peste 150 000 Euro necesari, așa încât copilașul a putut beneficia de tratamenul necesar.

L-am întrebat pe Cătălin ce l-a determinat să înceapă această acțiune Publive.ro. Mi-a răspuns: am trei băieți, unul de 20 ani și doi gemeni de 16 ani. Îmi doresc să îmi aduc contribuția ca fiii mei să trăiască într-o lume mai bună. Și, pentru asta, am simțit că trebuie să facem un efort susținut de educare a populației. Felul în care îmi cresc eu copiii nu e suficient, e doar “o celulă”. Și o celula nu e suficientă, trebuie să se creeze o masă de celule care să stimuleze învingerea răului, trebuie făcut ceva ca întregul mediu în care va evolua și trăi generația copiilor mei să se schimbe în bine.
În emisiunile ei “Creatori de poveste” Lidia Lazu și-a propus să aducă în fața publicului personalități importante ale culturii românești, oameni creativi, cu realizări minunate, din diverse domenii, cu care să aibă discuții interesante; în felul acesta “inducând” și tinerilor de azi interesul pentru cultură, se le facă cunoscute lucruri din perioada comunistă despre care ei știu prea puțin sau mai deloc, căci nu le-au trăit. Și iat-o deci ca invitată a unei emisiuni a Lidiei pe poeta Ana Blandiana vorbind despre acțiunile ei civice, despre Memorialul Sighet și despre o recentă vizită la licee din Basarabia. Sigur temele încarcerărilor politice și cea privind Basarabia, provincie românească acaparată de sovietici, sunt puțin cunoscute tinerei generații. Iar Basarabia este aproape de sufletul Lidiei, căci soțul ei, scriitorul Ion Lazu, basarabean el însuși, a scris un roman mult apreciat de Ana Blandiana, Veneticii, în care autorul face o saga a basarabenilor și bucovinenilor refugiați în Oltenia din calea Sovieticilor.

Prima emisiune a Lidiei Lazu a avut șase invitați: Ion Lazu, scriitor, poet, cu pregătire de geolog, scriitoarea Mariana Petrescu (cărți deosebite despre societatea în vremurile comuniste, pentru a o face cunoscută și tinerilor care nu au trăit acele timpuri), Florentin Popescu, scriitor și editor (care a publicat mulți scriitori), poeta Victoria Milescu, Carmen Cârneci, compozitoare și dirijoare (cu recunoaștere internatională), actorul Petru Moraru. Fiecare dintre participanți a fost prezentat de Lidia și apoi s-a vorbit despre opera și realizările lor, dar și despre valorile culturii naționale. Elementul cel mai pregnant care a reieșit din aceasta emisiune a fost cât de mult suflet pun acești creatori în scrierile lor, în alte initiative culturale de interes național. Nu a fost nici o remarcă spusă fară gândul la semeni, la societate în general. Spunându-i lui Ion Lazu cât de mult m-a impresionat acest aer de bunătate și devoțiune pentru cauza națională al invitaților emisiunilor Lidiei, el mi-a răspus: E de la sine înțeles, căci aceștia sunt oameni pe care noi i-am selectat ca prieteni de-a lungul vieții noastre și deci împărtășesc valorile și sentimentele mele și ale Lidiei. Și iată deci frumusețea unei acțiuni ca Publive (spre deosebire de media oficială, de TV) unde realizatorul își poate alege singur participanții la emisiuni și tema discuțiilor. Această libertate i-a permis Lidiei să aducă în fața camerei numai oameni de mare calitate creativă și sufletească. Unele emisiuni sunt cu doar doi sau chiar cu doar un participant. Este și cazul scriitoarei Ana Calina Garaș, care a fost invitată să povestească despre Copilăria lui Constantin Brâncuși – că doar este Anul Brâncuși! – iar scriitoarea Ana Calina Garaș a publicat două studii despre viața și opera genialului sculptor gorjean… Pentru comemorarea lui Eminescu, în ianuarie, au fost invitați, scriitorul Ion Lazu și actorul Petre Moraru. S-a vorbit mult despre copilărie și adolescență.
Lidia Lazu, scriitoarea Eleonora Blidar, Gina Micloș, director executiv la editură, actrița Cornelia Alexoi, alături de alti scriitori, au participat la un proiect numit "Poveste în dar", desfășurat în perioada vacanței de vară, în care se lecturau povești cu scopul precis de a strânge fonduri pentru micuțul David Caragea, curajos luptător cu nemilosul cancer. S-au citit poezii pentru copii și povestiri adresate acestora, unele scrise chiar cu acest prilej, pe tema donațiilor de sânge, de Lidia, de Ion Lazu, căruia i s-a lecturat volumul de povestiri pentru copii: Întâmplări din pădure, dar și fragmente pe această temă din romanul Veneticii.

Am apreciat mult emisiunile Lidiei pe Publive și unele mi-au amintit multe lucruri de pe vremuri, ca de exemplu piesele lui Victor Eftimiu, la care mergeam cu mama ( scriitor pe care l-am cunoscut pe când aveam 5 ani) și piesa lui Înșir-te Mărgărite în care a jucat soția lui Agepsina Macri, prietenă cu familia noastră. Povestea excursiei prin Europa, cu un vagon de tren care se atașa la diverse garnituri, ca să se poată vizita mai multe orașe și centre culturale importante, cu spalat langa locomotivă si mâncat din provizia de conserve, excursie organizată de profesorul de geografie Nae Ionescu, cu profesori de liceu, povestită cu mare haz de Mariana Petrescu, și care m-a fascinat, căci se face că mi-o spusese și mama mea, Ana Păunescu, ea însăși profesoară la liceul Gh. Șincai, și care fusese în acea excursie de neuitat). Din discuțiile și interviurile cu oameni de cultură invitați în emisiunile Lidiei am învățat multe lucruri pe care, fiind plecată de 47 din țară, nu le știam.

Am găsit foarte agreabilă atmosfera informală, prietenească și naturală a discuțiilor. Și am apreciat-o cum merită pe realizatoarea emisiunii, ca și poeta Magda Câreneci, care s-a exprimat explicit “Lidia ești o recitatoare formidabilă”.
E drept că felul de recitare al Lidiei face imaginile și simțirile din poezii mai vii, mai ușor de înțeles. Lidia de fapt și-a propus să citească cel puțin câte o poezie în fiecare din emisiunile ei, din lirica scriitorilor invitați.
A citit patru poezii ale Anei Blandiana, și patru ale Magdei Cârneci.
Și în emisiunea la care am participat pe Skype, a citit o poezie proprie, care pune accentul pe importanța sufletului, a simțirii. Poezia se numește Coloratele.
Dau mai jos doar un scurt fragment, ultimele versuri atât de semnificative:

„…căci nimic nu-mi poate sta în cale
atunci când iubirea se risipește
prin mine
în vălurele
și se întoarce taifun nestingherit
unindu-mă cu toate închipuirile mele
și luându-mă în stăpânire
pentru vecia
de care nu m-am temut
niciodată
niciodată.”

Și revenind la covid 19, și starea în care a adus societatea peste tot, personal cred că efortul fiecăruia de a împiedica răspândirea lui este esențial. Dar în tot răul ăsta, căci sigur vor fi multe repercusiuni negative, al multora ce și-au pierdut slujbele, a loviturii grele pe care a primit-o economia etc., totuși eu vreau să cred, pe aceeași linie cum își dorește și Cătălin ca rezultatul final să fie o societate mai umană, o populație mai atentă la semeni. Izolarea la care suntem constrânși acum trebuie privită și ca o ocazie ca părinții să pretreacă mai mult timp cu copiii lor, ca soții să se cunoască mai bine, în împrejurări grave, ca fiecare dintre noi să ne uităm spre interiorul nostru și să ne gândim cum trebuie să ne schimbăm abordarea vieții. Și, în final, toată această panică și criză… să ne conducă spre o lume mai bună.

Prezentare Publive de Ligia Calin

Publive este un studio tv online care s-a lansat in toamna anului 2018 si care se adreseaza publicului larg, abordand in emisiunile sale subiecte de interes din domeniile: cultural, educational, sanatate, social, politic, realizatorii emisiunilor fiind oameni cu experienta in domeniile abordate, scopul emisiunilor fiind acela de a oferi o alternativa la emisiunile difuzate de televiziunile prin cablu, punand accent pe cultura, educatie, viata sanatoasa. Emisiunile sunt difuzate de luni pana vineri in intervalul orar 19 -21 prin intermediul Facebook si Youtube. In prezent sunt realizate urmatoarele emisiuni avand diferite teme de interes: -> Eticheta sociala: emisiune de lifestyle unde sunt invitati reprezentanti ai ONG-urilor care au mesaje importante de transmis: Asociatia Telefonul Copilului, Asociatia Tandem, precum si invitati din zona terapiilor complementare, numerologi, astrologi sau bloggeri cunoscuti -> Autoritatea cetateanului: emisiune unde sunt dezbatute teme politice actuale - > Creatori de poveste: emisiune dedicata cuvintelor frumos mestesugite surprinse in poezia si proza actuala, avand ca invitati scriitori romani din zilele noastre -> Tu si Stanoevici: emisiune cu tema dezbatere politica, unde actorul Bogdan Stanoevici discuta cu telespectatorii subiectele politice fierbinti ale momentului - > Recomandari gramaticale: emisiune realizata in colaborare cu Scoala de gramatica avand ca scop corectarea celor mai frecvente greseli de exprimare si scriere utilizate in prezent, dar si numeroase informatii din domeniul lingvistic -> Gradina de vis: o emisiune dedicata naturii in general, gradinilor in special, unde sunt prezentate informatii necesare amenajarii gradinilor de flori, de legume si chiar sfaturi pentru amenajarea minigradinilor de apartament -> Focus 10: o emisiune pastila de 10 minute unde stirile sunt prezentate de un psiholog sub o forma pozitiva -> Simple vorbe: emisiune despre oameni modele de urmat care au reusit in viata, traditii ale romanilor specifice fiecarei sarbatori, oameni din diverse comunitati -> Echilibru in educatie: emisiune realizata de un psiholog avand ca scop dezvoltarea armonioasa a copiilor, educatiei copiilor, dar si parintilor -> Raportul de garda: emisiune realizata in colaborarea cu Federatia Sanitas unde sunt dezbatute principalele probleme ale sistemului sanitar din Romania - > Publive special: emisiuni care abordeaza subiecte de breaking news - > Povesti de sambata: emisiune realizata de o eleva de liceu in care are invitati elevi de diferite varste si unde se discuta subiecte legate de preocupari, talente, visuri specifice varstei -> Sport in izolare (ultima emisiune adaugata) – este o emisiune adaptata noilor conditii generate de criza epidemiologica, realizata de un antrenor de arte martiale, prin care invatam sa ne mentinem un psihic sanatos intr-un corp sanatos Calitatea emisiunilor prezentate a contribuit la formarea unui public fidelizat, precum si la cresterea numarul de vizualizari si aprecieri. Continutul emisiunilor Publive are un rol educativ, raspunzand nevoii de cunoastere, cu informatii validate stiintific care sa raspunda acestei nevoi. In prezent, emisiunile noastre au la baza atat colaborari cu organizatii si institutii importante: Federatia Sanitas, Institutul National de Hematologie Transfuzionala, Inspectoratul Scolar al Municipiul Bucuresti, Colegiul Psihologilor din Romania, cat si cu oameni de cultura si arta:actori, muzicieni, pictori,scriitori.

...................................
Ileana Costea, PhD
Retired Professor California State University, Northridge


©Autoarea reţine drepturile de copyright pentru acest material.





de Ileana Costea    3/27/2020


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian