Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


« Adevărul conteaza întodeauna indiferent de consecințe » Christie Blatchford (20 mai 1951 – 12 februarie 2020) Toronto

Canada a pierdut astăzi una dintre cele mai importante voci ale jurnalismului contemporan: Christie Blatchford. Pentru mine impactul acestei pierderi este imens. Aproape personal.

Știam că se afla din noiembrie în crunta bătălie cu un cancer invaziv depistat târziu, dar speram să învingă. În fiecare dimineață, de peste un deceniu, vocea ei inconfundabilă de la microfonul Radio Newstalk : 1010 m-a însoțit din eter, indiferent de starea vremii, indiferent de trafic, indiferent de topic.

Într-o lume mediatică plină de relativism moral și jurnalistic și inundată de opinii dezlănțuite haotic în spațiul virtual - Christie Blatchford era un ultim avanpost al presei scrise cu profesionalism. Era un monument al instituției de presă cu o abilitate desăvârșită de a servi publicul cititor. Stilul ei absolut unic, plin de franchețe, colorat de un umor subtil, va lăsa un gol imens în sufletele celor care au iubit-o. Știu că îmi va lipsi enorm și că locul ei nu va putea fi înlocuit de nimeni. Indiferent dacă ascultam The Round Table sau un scurt comentariu, vocea ei realistă avea puterea de a readuce în prim plan rațiunea și respectul pentru relatarea onestă. Ne dăm seama că pierdea este ireparabilă atunci când există un conses al tristeții atât printre cei care au admirat-o, dar și cei care au primit critici.

Deși era percepută ca o adevarată "doamnă de fier" a presei, ea era de fapt de o generozitate absolută. Sunt memorabile relatările ei din sala de judecată, cele de la procese notorii – în special cazurile unde s-au judecat criminali abominabili care au ucis copii. Sunt notorii comentariile ei și suportul acordat veteranilor și reportajele din Afganistan.
Nu numai în presă, dar și la nivel personal era o carte deschisă. Am împărtășit cu ea dragostea imensă pentru căței, pe care i-a adorat până la durere, și fidelitatea absolută față de adevărul scris.

Cariera ei a debutat încă din 1972 la Globe and Mail dar în peste cinci decenii de presă scrisă, Blatchford a fost singura jurnalistă care a scris pentru toate marile case de presă canadiene : The Globe, Toronto Sun, Toronto Star, National Post.

Mai mult, extrem de talentată și riguroasă, Christie Blatchford a creionat cu talent știri din lumea sportului, lumea socială și a atins un rafinament aparte în jurnalismul de investigație. Un spirit critic desăvârșit susținut de o etică deontologică fără precendent, Christie Blatchford a slujit un singur stăpân: adevărul. O forță a cuvântului care a câștigat respectul tuturor, inclusiv al celor pe care i-a criticat.

Absolut remarcabile sunt și cărțile ei de non-ficțiune Life Sentence și 15 Days: Stories of Bravery, Friendship, Life and Death from Inside the New Canadian Army (ultima fiind premiată cu Governer’s Award în 2008). Pentru carieră jurnalistică remarcabilă, ea a primit în 2019 George Jonas Freedom Award și a fost indusă în Canadian News Hall of Fame. Ca multe personalități remarcabile, Christie a fost crucificată pentru unele dintre opiniile exprimate în presă – notoriu este cazul funeraliilor pentru Jack Layton, căruia deși i-a recunoscut meritele politice a fost în același timp radical cu ceea ce ea a numit “canonizarea publică”. În stilul ei franc, Chistie Blatchford și-a asumat criticile.
La finele anului trecut, editorul fondator al trustului Național Post Kenneth Whyte spunea despre ea: "Blatchford ne-a acordat un loc de onoare pe harta recunoașterii publice. A lucrat cu pasiune și inteligență fiecare material de presă."

Este greu de imaginat presa fără Christie Blatchford. Lipsa ei va fi durereoasa dar forța pe care a generat-o în lumea scrisului, cuvântul ei și veriticalitatea ei vor fi repere în timp. M-am uitat pe ultimele ei postări pe Twitter și, aproape profetic, ultima sa mențiune este din octombrie 29 și este un re-tweet care spune așa: "If your path demands you to walk through

Drum bun printre îngeri, Christie Blatchford!


Luiza Mureșeanu / Toronto
12 februarie 2020





Luiza Mureșeanu    2/12/2020


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian