Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Subiectiv - Pantă în spirală

Ticuță, prietenul meu din copilărie al cărui părinte era tâmplar, într-o zi de iarnă, cred că era după Crăciun, mi-a arătat un aeroplan din lemn, frumos lustruit. Avea o elice care răsucea în interior un elastic și când îl lăsai pe podea, avionul mergea singur o lungime de cameră. Asta era rolul elicei, să se înșurubeze în aer trăgând după sine jucăria de lemn. Acele ceasornicului par să copieze rolul elicei din jucăria lui Ticuță: tragându-ne în timp cu o forță inepuizabilă de înșurubare în necunoscutul moment următor. Răsucind elicea într-un sens, avionul mergea înainte; răsucind-o în sens contrar, avionul nu putea merge înapoi. Nici acele ceasornicului nu pot face asta; timpul este irevesibil. Dar noi putem parcurge timpul cu gândul pentru că din legende, documente și săpături arheologice putem reconstitui trecutul.

Două mii de ani în urmă, Roma a fost zguduită la vestea asasinării în mijlocul senatului a aceluia ce a împins hotarele imperiului peste țârmurile Mediteranei, a Canalului Mânecii și a Pontului Euxin dând Romei strălucirea unică nerecuperată niciodată de atunci, Gaius Julius Cesar. Nu mult timp după acestă perioadă, a văzut pentru prima dată lumina zilei un prunc al cărui nume avea să schimbe lumea: I s-a spus Hristosul, adică Mesia. El nu a făcut râu nimănui, nu a mâniat pe nimeni, a dat pilde și a fost o pildă pentru oricine. Mulțimi mergeau pe urmele lui ca într-o continuă procesiune, dornice să-l asculte și să fie mărturie minunilor înfăptuite de El. Dar ochi iscoditori au împrâștiat în lume clevertiri dușmănoase despre El și a fost crucificat.

Un alt cutezător, un ofițer cu rang inferior și accent corsican, Napoleon Bonaparte, născut în spuma revoluției franceze în care norodul înfometat a răsturnat nobilimea sub cuțitul ghilotinei, a luat în mâini sigure batonul de genial conducător armata, ducând-o la victorii ireconciliabile. Cu potrivnici în toate punctele cardinale, incluzând cei din propriul său guvern, este arestat, dus pe insula Sfânta Elena și otrăvit.

Lumea Nouă a fost magnetul de atracție, limanul celor oropsiți dornici de-o viață mai bună și libertatea de-a se închina Domnului fără intermediari papali. Au copiat modul de orânduire al lumii vechi, dar au creat legi care să-i asigure că nimeni nu se va erija cu drepturi diferite de restul cetățenilor și au numit aceste legi Constituția Americană. În locul regilor au ales un președinte cu termen redus și puteri limitate de lege. Astfel, Abraham Lincoln, ales în 1861 ca cel de-al 16-lea Președinte în momentul critic de frângere al Uniunii între nord și sud, a încercat să mențină echilibrul printr-o politică de reconciliere dezaprobată de-o potrivă de ce-i ce voiau menținerea sclaviei ca și de cei ce militau pentru emanciparea sclavilor. Ca urmare mulți au stârnit acuzări, l-au umilit numindu-l ”timid și ignorant,” un individ ”fără educație” și a fost calomniat de opnenți în mai toate gazetele timpului. Discursurile lui, incluzând ”The Gettisburg Adress” nu au primit atenție în presă, iar în 1864, aproape majoritatea membrilor din Congres și chiar din propriul cabinet au fost defavorabili și chiar au încercat să prevină participarea lui în alegeri pentru termenul secund ca președinte. Cum de acum forțele Confederației erau slăbite și aproape de capitularea care s-a produs la data de 9 aprilie 1865, este asasinat de câtre John Wilkes Booth în timpul unui spectacol la Ford Theatre la data de 15 aprilie 1865, la numai o zi după discursul de inaugurare al noului termen de președenție la Casa Albă..

William McKinnley a fost cel din urmă președinte ce a participat efectiv în timpul Războiului Civil, după care a activat ca jurist, membru în Congrea, Guvernator în Ohaio în 1891 și ales în 1896 cel de-al 25-lea Președinte al SUA. A inițiat în 1897 măsuri fiscale controversial-protective prin introducerea tarifului Dingley la produsele de import ce defavorizau producătorii americani. A urmat o rapidă creștere economică la care s-a adăugat victoria americanilor în Războiul cu Spania din 1898, unde USA a obținut controlul coloniilor din Porto Rico, Guam, Filipine și Cuba. În 1900 este reales Președinte, dar la data de 6 septembrie 1901 este asasinat de un anarhist.

Aceeași soartă a avut-o și John F. Kennedy, cel de-al 35-lea Președinte al USA ales în januarie 1961 și asasinat 28 noembrie 1963 de Lee Harvey Oswald. El a ținut piept avasurilor statelor comuniste in Războiul Rece, a inițiat alcătuirea Corpurilor Armate ale Păcii (Peace Corps) și a mișcarii Drepturilor Civile. A supravegheat continuarea programului spațial Apolo, iar după moartea lui, Congresul a legiferat propunerile sale privind Actul Drepturilor Civile și Actul Venitului (Revenue Act) din 1964.

Viața este o pantă în spirală urcând în cerc, an după an la un alt nivel și la o nouă priveliște, ca un turn Babilonian ce se pierde în ceața norilor. Pe această pantă ne tragem răsuflarea repetând greșelile trecute cu adaus de condimente la modă, ce lubrifică procesul de înșurubare a prezentului în viitor. Aparent oamenirea nu au fost niciodată capabilă să distingă între bine și râu. În două mii de ani de istorie nimeni nu a înțeles, că numai cei fără merit sunt ocrotiți de scorniri dușmănoase, iar cei scrutinizați, sunt în fapt acei eroi ce au adus împortante contribuții epocii în care au trăit. În acești două mii de ani, cei mai demni de laudă dintre oameni au fost calomniați, acuzați și striviți din invidie, neputință și prin minciună. Unii dintre aceștia poate nu au avut talent să se facă ințeleși, poate că au avut unele păcate tăinuite cum are oricine, dar au fost sincer mănați de dorința de dreptate și pentru asta au plătit cu viața. Astăzi când mai mult ca oricând, forțe antagoniste ne separă în tabere opuse ațățați de spuza unor acuzații fulminante pe rugul cărora sunt gata să-și elimine oponenții, să nu repetăm greșelile trecute.

......................

David Kimel Toronto / dec 2019





David Kimel     12/18/2019


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian