Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


„Şcoala normală” craioveană… un reper al învăţământului românesc

Școala Normală din Craiova, actualmente Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan”, se pregătește pentru aniversarea a 150 de ani de existență, demersurile de înființare datând din anul 1869, iar începerea cursurilor din toamna anului 1870.

În acest context, ziaristul și profesorul craiovean Ionuț-Adrian Pătularu a lansat, sâmbătă, 14 decembrie 2019, la „Sala oglinzilor” de la Muzeul de Artă din Craiova, lucrarea Școala normală craioveană… un reper în învățământul românesc, apărută la Editura Mitropolia Olteniei. Lucrarea este rezultatul unei îndelungate și serioase cercetări asupra apariției și evoluției școlii care trebuia să-i formeze pe învățători, oamenii care, de-a lungul timpului, au educat și format, la rândul lor, generații după generații, în special în lumea satului românesc.

Manifestarea s-a bucurat de un interes deosebit din partea istoricilor craioveni, a cadrelor didactice și elevilor de la școala respectivă, precum și din partea unor alte cadre didactice, oameni de cultură și intelectuali din Craiova.
Profesorul Ionuț-Adrian Pătularu (cunoscut craiovenilor și ca realizator a unor serii de interviuri cu personalități culturale la televiziuni locale) a fost profesor mai mulți ani la colegiul menționat, iar în perioada 2012-2016 a condus destinele acestei școli, realizând o serie de lucruri deosebite, între care un muzeu etnografic și o microfermă vegetală și animală, ambele cu deosebite rosturi în instruirea elevilor. Actualmente profesorul Ionuț-

Adrian Pătularu este directorul Seminarului teologic ortodox „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova, pentru că domnia sa, după Facultatea de litere a urmat și cursurile Facultății de teologie, a susținut un doctorat în domeniu și a căpătat demnitatea de arhidiacon.
Cartea se structurează pe patru capitole principale, pe un important număr de pagini dedicat anexelor documentare, precum și pe un bogat material fotografic.
Primul capitol al lucrării prezintă evoluția istorică a școlii, de la înființarea din 1870 (de către Gheorghe Chițu, primul primar ales al orașului Craiova și primul președinte al Baroului de avocați din localitate) până în zilele noastre. Un al doilea capitol este dedicat rolului pe care învățătorii l-au avut în evenimente importante din istoria națională, precum Răscoala de la 1907, Războiul pentru Întregirea Neamului și lupta anticomunistă de la jumătatea secolului trecut, soldată cu numeroase arestări și ani de detenție. Un capitol separat este dedicat „magiștirilor“, adică doi dintre profesorii care au determinat mari schimbări calitative în învățământul pedagogic craiovean, respectiv Ștefan Velovan și Ion Popescu Teiușanu. Cel de al patrulea capitol este o radiografiere a evoluției școlii în perioada de după 1989, când, ca și pe aproape toți cei 150 de ani de activitate, nu au lipsit nici anii de zbucium și pericole pentru structura și calitatea învățământului pedagogic, dar nici succesele remarcabile, care fac din această unitate școlară una de elită în zonă și în țară. Acestor capitole „de autor”, ca să le numim așa, li se adaugă mărturii ale unor personalități care au lucrat ori învățat în școală, tabele și statistici edificatoare, fotografii.

Lansarea de carte a fost un prilej pentru a demonstra importanța temei abordate și prețuirea față de autorul lucrării, prin prezența unui public numeros și prin dorința multor persoane de a se exprima asupra cărții. Astfel nu mai puțin de 18 vorbitori au subliniat continuitatea preocupărilor pentru relevarea istoriei unui important eșantion al învățământului craiovean (tema a fost abordată în încă două lucrări, în 1970 și 1996) și seriozitatea muncii de cercetare a profesorului Ionuț Pătularu pentru a descoperi noi aspecte, a întregi unele dintre informațiile cunoscute și a aduce istoria instituției „la zi”. Între vorbitori s-au aflat istorici de prestigiu precum profesorii universitari doctori Dinică Ciobotea (care semnează și prefața cărții), Vladimir Iliescu (coordonator al lucrării de doctorat a domnului Pătularu) și Bianca Predescu (cunoscut specialist în domeniul dreptului), conferențiarii universitari doctori Constanțiu Dinulescu și Ștefan Vlăduțescu, cercetătorii dr. Tudor Nedelcea și dr. Toma Rădulescu, foști directori instituției (Ovidiu Bărbulescu, Rodica Voiculescu, Panait Popescu și Leontina Călugăru), profesori, foști și actuali elevi.

Desfășurarea manifestării a fost moderată de scriitorul și ziaristul Mircea Pospai, președintele Filialei „Tudor Arghezi” Dolj a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
Au adus un plus de semnificații și emoție aparte Corul „CALAȚIO”, al Facultății de Teologie și Seminarului teologic, precum și soprana Ana Nuță, studentul la actorie Răzvan Rusan și interpreta de muzică folk Georgiana Manea – toți foști elevi ai Colegiului Pedagogic.







Rodica Păvălan    12/15/2019


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian