Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Bucuria de a călatori pe “drumuri” noi…

In septembrie 2017 ma plimbam de la un stand la altul la ”Words on the Street Toronto Festival”—cel mai mare festival de carte din Canada—ca sa învăț mai multe despre mediul în intrasem de curând: literatura. Publicasem prima mea carte și eram curioasă să văd ce-aș putea face ca să ajungă să fie cunoscută de cât mai mulți oameni care ar avea nevoie de ea (fiind o carte cu aplicabilitate practică). Nu mică mi-a fost mirarea să descopăr că autori independenți—ca mine—erau doar câțiva acolo, și se oprea mai nimeni la standul lor. Asociațiile pentru scriitori însă ocupau un loc central, ceea ce m-a dus cu gândul la pornirea unei asociații pentru… scriitori imigranți!

De ce imigranți? M-am gândit că sunt probabil și alți imigranți ca mine, care au ceva de spus și preferă scrisul ca formă de exprimare. Experiența de emigrare și integrare în noua societate, cu greutățile aferente, ne face pe mulți dintre noi să nu ne mai găndim la ceea ce ne-ar place…sau să alocăm timp să descoperim ce-am vrem cu adevărat. In plus, imigrarea este o experiență atăt de bogată, încât te face la un moment dat să vrei să împărtășești cu alții ideile și perspectiva ta despre lume, experiențele, fanteziile, gîndurile de mai bine…

Deși mulți immigranți apreciază cultura, aici devine un lux să mergi des la concerte de muzică simfonică de exemplu. Într-o societate dinamică, așa cum e cea de aici, a avea un job stabil devine din ce în ce mai mult o raritate. Sunt atâtea oportunități de a-ți ocupa timpul liber, incăt ajungi să te focalizezi mai mult pe pregătirea profesională (ca să te ții la curent cu ce se întamplă în domeniul tău) sau te lași pradă distracțiilor la îndemână (Internet, social media, televisor, mers la restaurant, etc.) uitând de tine, de talentele și preferințele tale.

Unul din aspectele care-mi plac mie aici: în societatea canadiană, oamenii nu te arată cu degetul dacă încerci să faci ceva nou…chiar dacă nu este in domeniul în care ai experiență sau studii! De aceea întalnești aici mulți care își schimbă cariera, chiar și de câteva ori în timpul vieții (indiferent de vârstă)—nu neapărat pentru că n-au reușit în domeniul lor.

Mă bucur că am dat curs acelui gând intial, și am avut dreptate! La nici doi ani de când am pornit Immigrant Writers Association (IWA)—societate non-profit la nivel național—am ajus să avem peste 60 de membri fără a face publicitate asociației mai mult decăt postări pe social media a activităților și reușitelor noastre. Suntem imigranți de primă generație—cu excepția a doi membri de a 2a generație—și am emigrat în Canada din peste 20 de țări alle lumii. Majoritatea s-au înscris pentru că asociația le-a dat un sentiment de apartenență, pentru că avem ceva avem ceva în comun: imigrarea, cu toate cele bune și mai puțin bune!
Sunt puțini care au deja cărți publicate, de edituri sau self-published. Se înscriu pentru că au o dorință arzatoare să scrie și speră că IWA le oferă suport pe acest “drum”. Acesta fiind și unul din scopurile principale ale asociației!

A fost de lucru ca să ajungem aici, dar beneficiile sunt pe măsură: reprezentare intr-un juriu literar, invitație de a participa la ceremonia pentru Community Arts Award a Toronto Arts Foundation (doar 40 de participanți)… Încet-încet punem IWA pe scena literară a Canadei!
Mi-a plăcut mult reacția de bucurie a unei italience când a văzul standul IWA la ”Word on the Street Toronto Festival 2019” (nu găsise nici un alt stand care avea cărți ale disporei)!

Dar cel mai mult m-a bucurat reacția membrilor IWA care au fost publicați pentru prima dată în antologia IWA “Build Bridges” (apărută de curând)…când au vazut cartea #1 pe Amazon Canada în categoria “Emigration and Immigration.” Greu de descris sentimentul de a vedea cum o idee ce-a încolțit în mintea mea în 2017 poate duce atâta bucurie altora…și scoate la iveală povestiri și perspective foarte interesante despre cum imigranții construiesc “poduri”: între culturi, lumea interioară și cea exterioară, trecut și viitor… Un mozaic de păreri, experiențe și idei care ne îmbogațește pe toți!
Cartea are 14 co-autori, toți membri IWA, care au fost expuși la culturile din 13 țări în afară de Canada: Romania, India, Franța, Senegal, Argentina, Japonia, Mexico, Maroc, Congo, Lebanon, Iran, Germania, și USA.

Romania este “reprezentată“ prin 3,5 co-autori:
- Gabriela Covaci: profesor la Mohawk College, câștigatoare a numeroase premii—inclusiv Canada Top 25 Immigrants—2017 pentru eforturile ei de a construi o comunitate mai primitoare, prin activități ce aduc împreună noii imigranți cu cei care sunt aici de ceva timp. GabrielaCovaci.com
- Claudiu Murgan: informatician, entreprenor, autor a 2 cărți de Sci-Fi și eco-fiction cu mesaje profunde pentru humanitate; publicate in engleză și română. ClaudiuMurgan.com
- Gabriela Cășineanu: inginer, coach, instructor la York University—Gendon Campus, award-winner și multi-bestseller de 10 cărți pentru introvertiți și de self-coaching (îmbunătățirea relației cu tine însuți și cei din jur); publicate în engleză, română, franceză GabrielaCasineanu.com
- Nina Munteanu: limnologist, militantă pentru prezervarea naturii, autoare de 24 cărți de fiction si non-fiction publicate de edituri din mai multe țări, writing intructor la University of Toronto și George Brown College. Deși numele ei sună romanește, Nina s-a născut în Canada (tatăl român). Prin cele 10 workshop-uri pentru membrii IWA, Nina ne-a ajutat să ne îmbunatățim stilul de scriere și să înțelegem mai bine mediul literar canadian. NinaMunteanu.ca

Cam asfel de membri are IWA: oameni cărora experiența lor profesională este mai mult sau mai puțin legată de domeniul literar, dar care simt nevoia să se exprime în scris. Avem și o adolescentă printre noi.

Dacă am reușit să vă starnesc curiozitatea, vă invităm la lansarea cărții “Building Bridges” pe 7 noiembrie, la Fort York Library, Toronto: http://iwaanthology1.eventbrite.ca
Cartea poate fi găsită și pe Amazon http://amazon.com/author/immigrantwritersassociation

Vă las acum în compania lui Nina:
“Când Gabriela m-a invitat să scriu un capitol pentru ‘Building Bridges’, prima mea reacție a fost ‘Dar eu nu sunt immigrant—eu sunt născută în Canada, fiică a unor imigranți!’
Apoi mi-am dat seama că toți suntem imigranți dacă nu suntem descendenți din popoarele indigene. Am călătorit mult prin Canada pentru a trăi și a munci, ‘venind de departe’—cum cei din Nova Scoție îi consideră pe cei care vin în provincie din altă parte. Cu toții am fost ‘celălalt’, motiv pentru care am scris capitolul meu ‘The Hero’s Journey in Story and Life’, ca un tratat despre călătoria vieții prin schimbare“.


.................................................

Articol scris de Gabriela Cășineanu, Toronto
27 octombrie 2019






Gabriela Cășineanu    10/28/2019


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian