Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Curiozitati despre igiena

Curățenia este o treabă serioasă; mâinile murdare au ucis nenumărați oameni, printre care și un președinte al SUA.

Prezentăm o listă de curiozități despre igienă care, cu siguranță, ne vor îmbogăți cultura generală.

Termenul „igienă” vine de la „Higia”, zeița greacă a sănătății, curățeniei și… a Lunii .

Există mai mulți microbi pe corpul tău decât oameni pe Pământ.

Un studiu desfășurat pe 11.000 de copii a arătat că un mediu prea igienic crește riscul de eczemă și astm.
Călugărilor Jain Dharma (o religie minoritară în India) le este interzis să-și îmbăieze altă parte a corpului în afară de mâini și picioare. De ce? Deoarece ei cred că, dacă s-ar îmbăia, ar pune în pericol viața a milioane de microorganisme.

De fiecare dată când tragem apa după utilizarea toaletei, dacă lăsăm ridicat capacul closetului, bacteriile sunt împrăștiate de jetul de apă distanță de vas.

Dacă în încăpere mai există și uscătoare cu aer cald, microorganismele vor fi răspândite și mai departe.

Săpunul își primește numele de la mitologicul munte Sapo.

G răsimea și cenușa de la sacrificiile de animale de pe acest munte ajungeau în Tibru, creând un agent rudimentar de curățare, care ajuta femeile la spălatul rufelor.

Deasemenea se frecau cu urină pe piele pentru a vindeca tăieturile și arsurile. Ureea, o substanță chimică din urină, este cunoscută pentru faptul că ucide ciupercile și bacteriile.

Henric al IV-lea, rege al Angliei, le cerea cavalerilor săi să facă baie „măcar o dată în viață” – în timpul ceremoniilor în care erau numiți cavaleri.

În secolul XVIII, gunoiul și excrementele pe care englezii le aruncau pe fereastră direct în stradă au contaminat proviziile de apă ale Londrei, iar localnicii au fost astfel obligați să bea gin.

Bacteriile contaminează imediat orice aliment expus.

12. Nu există “nici o problema” când vine vorba de mâncatul alimentelor scăpate pe jos. Bacteriile nu au nevoie de timp ca să contamineze mâncarea.

13. Prima perie de dinți adevărată, făcută din fire de păr de porc siberian inserate într-un mâner din os de vită, a fost inventată în China în 1498. Însă spălatul pe dinți a devenit un obicei în Vest abia când soldații au fost obligați să îl practice, în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial.

14. Hârtia igienică „fără așchii” a fost introdusă pe piață abia în 1935. Opțiunile anterioare includeau mușchiul de tundră pentru eschimoși, un burete cu apă sărată pentru romani și frunzele de porumb, brusture sau alte plante, în restul lumii.

15. NASA a cheltuit recent 23.4 milioane de dolari proiectând o toaletă pentru navete spațiale, toaletă care sfidează lipsa gravitației cu o tehnologie de sucțiune de 850 de litri de aer pe minut. Cam mulți bani pentru o toaletă.

Istoria este o sursă inepuizabilă de curiozități despre igienă

16. În 1843, Oliver Wendell Holmes a dus o campanie pentru măsuri sanitare de bază în spitale. Însă a intrat în conflict cu ideile sociale ale timpului și a fost larg dezaprobat.
Ca să înțelegi ce mentalitate aveau oamenii despre igienă, iată ce spunea Charles Meigs, un obstretician american de frunte: „Doctorii sunt niște gentlemani, iar mâinile gentlemanilor sunt curate!”

17. Iată și cea mai tragică dintre aceste curiozități despre igienă. Aproximativ 25% dintre femeile care nășteau în spitalele europene în secolele XVII – XIX mureau de febră puerperală, o infecție răspândită de doctorii și asistentele care nu respectau normele de igienă.

18. Televizorul ucide (dar nu așa cum te-ai aștepta)! O echipă de cercetători din Arizona a descoperit că telecomenzile sunt cele mai mari purtătoare de bacterii în camerele de spital, mai rău chiar și decât mânerele din toalete. Telecomezile răspândeau stafilococul, care este rezistent la antibiotice și care contribuie la cele 90.000 de morți anuale rezultate în urma infecțiilor luate din spitale.

19. Se știe acum că președintele american James Garfield (1831-1881) nu a murit de pe urma glonțului tras de Charles Guiteau, ci în urma faptului că unii membri din echipa medicală care l-a tratat , provocându-i o infecție gravă, din cauza căreia a murit trei luni mai târziu.

20. Aproximativ 20% dintre oameni după ce folosesc toaleta nu se spala pe miini. Dintre cei care, totuși, se spală, doar 30% folosesc săpun.






Ion Popa    10/9/2019


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian