Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Împreună scriem istoria clipei!

M-a bucurat participarea la centenarului UZPR, făcută la invitația uniunii și a președintele său. Cum venisem cu o zi înainte de la Toronto, n-am prea știut la ce să mă aștept. Fusesem invitată să vorbesc câteva minute, nu multe, vreo două, care mi se păreau și lungi, dar și scurte, oare ce mesaj să transmit mai întâi?

Unii dintre antevorbitorii mei s-au adresat audienței cu "Onorați", "Distinși", ba chiar și cu "Distinși grizonați". Eu mă gândisem să încep cu "Dragii mei", totuși, având în vedere că sunt unul dintre cei mai noi membri ai uniunii și nici nu îi cunoscusem personal pe cei mai mulți, am ales să mă introduc și să vorbesc scurt (chiar dacă erau mai multe de spus) despre comunitatea românească din Canada, așa cum o cunosc eu. Am amintit așadar despre revistele culturale, menționând câțiva ziariști și oameni de cultură care le conduc, despre asociațiile scriitoricești, cenaclurile literare și unele activități care țin împreună comunitatea românească din Canada. Am menționat chiar faptul că de curând avusese loc și prima ediție a festivalului George Enescu, ale cărui spectacole le-am recenzat, care tocmai se terminase la Toronto.

În micul meu cuvânt în fața adunării plenare a UZPR, am amintit și câteva nume de ziariști care au participat la întâlnirile anuale de la Câmpul Românesc din Hamilton, apreciind strângerea de mână de peste ocean. Am punctat cât de important este să ținem aproape, să învățăm unii de la alții, să continuăm să stăm împreună, în ciuda distanțelor. Apoi, am informat adunarea despre întâlnirile anuale ce se desfășoară în "Mica Românie din Canada".

De ce toate acestea? Pentru că putem învăța de la comunitățile răspândite în întreaga lume ce funcționează de secole în ciuda dispersării lor geografice. La români, însă, din cauza statorniciei teritoriale, e viețuirii dintotdeauna în granițele vetrei strămoșesti, această emigrație masivă este și o mare noutate. Deși mai avuseseră loc valuri de emigrație românească, niciunul nu a produs așa o hemoragie de creiere și de brațe de muncă ca cel din ultimii ani. Așadar, ne găsim în fața unei situații fără precedent. Observ că atât diapora are nevoie de legătura cu țara, dar și țara poate beneficia stând în legătură cu fiii ei. Devine astfel necesar să închegăm o comunitate ce funcționează bine, indiferent de distribuția sa geografică, în așa fel încât să ne susținem. Este un motiv pentru care am apreciat inițiativa UZPR de a invita români de peste tot (Basarabia, Serbia, Canada, și acum și Australia, etc.).

Deviza UZPR-ului: “ Împreună scriem istoria clipei” poate astfel deveni una prin care nu doar documentăm istoria clipei, ba chiar o inspirăm pe mai departe.






Milena Munteanu    10/7/2019


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian