Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Mândrie vs smerenie

Smerenia e virtutea definitorie a Maicii Domnului. Pe această virtute, asemenea unei pietre de căpătâi, se așează toate celelalte virtuți ale ei, laolaltă cu virtutea fecioriei, cea mai des invocată în cultul nostru ortodox.
Spun părinții bisericești că sfințenia înseamnă un adânc de smerenie, iar smerenia înseamnă să te consideri pe tine însuți cel mai mare păcătos. Și e absolut adevărat și de folos ceea ce ei ne învață, mai ales dacă suntem stăpâniți de mândrie malefică și vrem să ne vindecăm.

Mulți dintre noi nu întelegem totuși cum se face că, pentru Biserică, mândria e cel mai mare păcat și nu omuciderea de exemplu, mai ales când mândria poate fi și o virtute, ca atunci când ești mândru de ceva sau de cineva.
De aceea e bine să înțelegem de ce păcatul mândriei este cel mai mare păcat, iar răspunsul e simplu: pentru că este izvorul tuturor păcatelor. Sinonimul mândriei este trufia, dar mai aproape de înțelesul cuvântului este egoismul și, sigur, că poate îmbrăca variate forme de manifestare, de la cele mai benigne până la cele maligne mortale. De pe poziția de ființă mândră, egoistă sau trufașă, omul întotdeauna își centrează atenția doar pe sine, descalificându-și semenii, aceștia devenindu-i concurenți sau rivali. Și din dorința de eliminare a “concurentului” cu scopul obținerii întâietății știm că se poate ajunge chiar și la crimă.

Începând cu Cain și Abel, istoria omenirii e plină de fratriciduri și crime comise din motive trufașe.
Opusul mândriei este smerenia. Și aici mulți dintre noi avem o problemă! Anume faptul că înțelegem smerenia ca pe o subestimare de sine, ca pe o înjosire în sensul renunțării la demnitatea personală.
Ori smerenia nu e atăt o depreciere a sinelui cât este, de fapt, o apreciere a aproapelui tău!

Noi, oamenii, suntem chemați să-i considerăm valoroși pe semeni noștri până într-acolo încât eu, pentru mine, să contez cât contează și aproapele meu, chiar mai puțin sau deloc. Smerenia nu este atât despre a spune despre tine cât ești de rău sau de prost, bun sau deștept fiind, ci smerenia este despre a ne prețui semenii așa cum Dumnezeu îi(ne) prețuiește.

Să ne imaginăm ce fel de societate am avea dacă toți am gândi că mai important e celălalt decât propria-mi persoană?! p.didel
Părintele Didel    10/4/2019


Contact: 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian