Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Usi deschise in Toronto : Air Canada Centre ( cunoscut mai de vreme ca Sky Dome )

Este un stadion multi functional situat în centrul orasului Toronto, Ontario, Canada, lăngă CN Tower, la malul lacului Ontario. Deschis în 1989 este stadionul echipei de baseball “Toronto Blue Jays” din Major League Baseball si al echipei “Toronto Argonaouts” din Canadian Football League. Din 2008 pănă în 2012 echipa “Bufallo Bills” din National Football League vor juca pe stadion 8 meciuri ( cinci dintre ele fac parte din sezonul obisnuit iar trei din pre-sezon) ca făcănd parte din Bills Toronto Series. Desi este folosită mai mult pentru evenimente sportive totusi clădirea este utilizată si pentru conventii, tărguri, concerte si spectacole de camioane.

Stadionul a fost redenumit "Rogers Centre" dupa ce a fost cumpărat de Rogers Communications, care a cumpărat si echipa “Toronto Blue Jays”, în anul 2005.
Stadionul este faimos dat fiind ca este primul care are un acoperis retractabil motorizat si un hotel atasat de 348 camere, cu 70 de camere cu vedere către cămpul de joc. Este de asemeni amenajat pentru a găzdui meciuri de footbal si baseball în acelasi timp. Stadionul va fii în centrul atentiei cu ocazia jocurilor din 2015 Pan Americane dat fiind că aici se vor oficia ceremoniile de deschidere si închidere ale jocurilor.

Istoric
SkyDome, numit Rogers Centre din 2005 a fost proiectat de arhitect Rod Robbie iar inginer de structuri este Michael Allen. A fost construit de compania de constructii EllisDon Construction company din London, Ontario si de Dominion Bridge Company din Lachine, Quebec. Constructia a durat doi ani si jumatate din Octombrie 1986 pănă în May 1989. Costul aproximativ a fost de C$570 milioane ($913 milioane în 2012 dolari) plătiti de guvernul federal si provincial, orasul Toronto si multe corporatii.

Ideea de a construi un stadion închis a apărut după cupa “Grey Cup” din noiembrie 1982, care s-a tinut pe stadionul în aer liber Exhibition Stadium.
Meciurile au fost prejudiciate din cauza vremii care a afectat spectatorii care vizionau meciurile din locurile neacoperite. Populatia a fost udata si toaletele au refulat. În audientă se afla premierul Ontario Bill Davis. Sitiatia a fost urmărită de 7.862.000 spectatori ai TV Canada (la vremea aceea cea mai mare audientă de TV din Canada ). În ziua următoare s-a organizat un mars la primaria Toronto si sute de oameni care erau acolo să vadă Toronto Argonauts au început să scandeze “Vrem un dom! Vrem un dom!” . Asa au facut si altii care au început să discute posiblitatea de a avea un stadion multifunctional pentru toate anotimpurile.
Sapte luni mai tărziu în iunie 1983, Premierul Davis anuntă că un comitet format din trei persoane va analiza problema pentru a construi un stadion în locul unde este Exhibition Place. Comitetul era format din Paul Godfrey, Larry Grossman sî fostul presedinte al Ontario Hydro, Hugh Macaulay.
De-a lungul următorilor ani au aparut diferite proiecte, inclusiv un stadion acoperit pe locul de la Exhibition Place cu un dom similar cu cel de la BC Place din Vancouver. În 1985, s-a lansat o competitie internatională pentru proiectarea unui nou stadion, ca si selectia unui loc pentru constructie. Unele din locurile propuse includeau Exhibition Place, Downsview Airport si York University. Locul final a fost ales lăngă turnul CN Tower nu departe de gara Union Station, care este nod de cale ferată foarte important si un loc de tranzit feroviar. Terenul apartinea Canadian National Railway si includea depoul CNR Spadina Roundhouse (terenul viran făcea parte dintr-un plan de revitalizare a zonei care includea CityPlace). Costul constructiei urma să fie de $150 milioane. În final proiectul lui Robbie/Allen a căstigat pentru că a prevazut cea mai mare deschidere a acoperisului fată de ceilalti finalisti si era si plauzibil tehnic.

Constructia Stadionului
Constructia a fost realizată de faimoasa firmă EllisDon. Mai multi factori au complicat lucrarea: terenul avea o statie de pompare a apei care a trebuit să fie relocalizată si terenul de-contaminat datorită unui secol de folosintă industrială, niste clădiri care apartineau căilor ferate au trebuit să fie dărămate or relocalizate iar terenul era bogat în vestigii arheologice. Cea mai mare încercare a fost mutarea statiei de pompare St John viz-a-viz, la partea de sud a stadionului. Fundatiile stadionului au început să fie turnate desi statia functiona încă (ea fiind amplasată în zona unde acum este campul de joc).
Pentru că stadionul era unic în lume, arhitectii si inginerii au folosit un proiect simplu (folosind o formă rezistentă de dom) si au folosit tehnologii sigure pentru a deschide acoperisul. Era foarte important ca stadionul să fie functional dat fiind că se cunosc problemele care au aparut la Stadionul Olimpic din Montreal. Acoperisul situat la nivelul unei clădiri de 31 de etaje constă din patru panouri; unul ( la partea de nord) care este fix si alte trei care este deplasat cu ajutorul motoarelor electrice ele fiind montate pe sine de tren. Acoperisul se deschide în 20 de minute fiind făcut din grinde de otel cu zăbrele acoperite cu plăci din tablă ondulată, care sunt acoperite cu membrană PVC.

Finantare
Stadionul a fost finantat de un parteneriat public si privat, guvernul plătind cea mai mare parte. Costul initial a fost subestimat costul final fiind de C$570 milioane ($913 milioane în dolari 2012).
Toate cele trei nivele de guvern (metropolitan, provincial, federal) au contribuit initial $30 milioane ($48 milioane în dollars 2012).
Această valoare nu includea terenul pe care stă stadionul, pentru că a facut parte din afacerea cu agentia coroanei CN Rail. Cele trei mari fabrici de bere Labatt, Molson si Carling O’Keefe au platit fiecare căte $5 million ($8.01 milioane în dolari 2012) pentru a finanta stadionul.
În plus 28 de corporatii canadiene (selectate prin invitatie iar nu licitatie) au contribuit $5 milioane, pentru care au primit una din cele 161 loje (Skyboxes) cu 4 locuri de parcare ( pentru 10 ani si oferta ar putea să fie reănoită) si o optiune exclusivă de 99 ani pentru a face reclama pe stadion. Lojele au fost initial închiriate pentru o valoare între $150,000 si $225,000 ($240 mii pănă la $360 mii în dolari 2012) în 1989 – plus costul tichetelor pentru toate evenimentele.
Finantarea nu a fost lipsită de controverse. În primul rănd nu a fost nici-o licitatie pentru echipamente si materiale.
În al doilea rănd companiile care au plătit $5 milioane au primit exclusivitate 100% pentru stadion pe viată care ar putea fii extinsa pănă la 99 ani. Unele din companile care au semnat au fost Coca-Cola, TSN si CIBC. Această exclusivitate se extinde si la reclame. De exemplu firmei Pepsi i s-a interzis sa pună reclame în timpul concertului cu Madonna. Multe companii au semnat contractul fără ca acesta să fii fost licitat. Pepsi a spus că dacă ar fii stiut de termenii contractului ar fii plătit mai mult de $5 milioane pentru drepturi. Ziarele locale “NOW Magazine” au numit afacerea “scandalos de scăzută la pret” (Now 3-9 Dec, 1998).

Într-un interviu acordat CBC în zilele de dinainte ca stadionul să fie construit un cetătean declară : “Va fi interesant de aflat după 5 ani al cui stadion va fii, va apartine orasului sau lui TD Centre”. Stadionul s-a terminat cu întarziere de doua luni, fiind programat să fie deschis pentru primul sezon al jocurilor Toronto Blue Jays. Din cauza pozitiei la sud de coridorul autostrăzilor principale, o legatură nouă pentru pietoni a trebuit să fie construită, infrastructura fiind cauza costului initial crescut al stadionului.

Skywalk
Acesta constă într-o jumătate de kilometru de arteră pietonieră acoperită care porneste de la baza CN Tower si print-un pod are legatură cu gara Union Station ( face parte din vestita retea pietonieră subterană denumită PATH ). Podul peste St. John St. a fost construit pentru acces nord/sud pe deasupra călor ferate si pentru a face legătura între strada Front Street si stadion.

Deschiderea Sky-Dome
Stadionul s-a deschis oficial pe data de 3 iunie 1989 cu un spectacol “ Deschidrerea oficiala a SkyDome: O sărbătoare”. Aceasta a fost transmisă la postul de TV CBC în după amiaza următoare si prezentată de Brian Williams. În tribune s-au aflat peste 50,000 de spectatori, acesta fiind primul test al clădirii. Evenimentul a inclus talente candiene si diferite performante din diferite arte. Au fost prezenti: Alan Thicke, Oscar Peterson, Andrea Martin de la SCTV, imitatorul André-Philippe Gagnon si trupa de rock “Glass Tiger”. Acoperisul a fost deschis de Primul Ministru al provinciei, David Peterson, care a arătat către acoperis cu un stilou laser care în mod oficial a deschis acoperisul. Cănd acoperisul s-a deschis spectatorii au fost udati de ploaie. În timp ce pe scena canadieni celebri căntau un cantec compus special pentru această ocazie ale carui strofe spuneau: "Open up, Open up the Dome"(Deschide, deschide domul), pe măsură ce oamenii deveneau tot mai uzi au început să cănte :”Inchide acoperisul”("Close the roof"). Presedintele Stadco, Chuck Magwood a insistat ca acoperisul să fie complet deschis. După ce aceasta s-a terminat, un grup de parasutisti civili au aterizat pe stadionul acum udat de ploaie, de multe ori alunecănd pe terenul de beton în aplauzele spectatorilor. În momentul în care acoperisul era complet deschis lumea se refugiase deja în diferite parti ale structurii pentru a se adăposti.

Evenimentul a fost împărtit în următoarele părti:
The Opening of SkyDome – A Celebration
• Act I – "Prelude to Forever"(Preludiu la Eternitate) – "Oscar Peterson împreuna cu Toronto Symphony au interpretat această melodie nouă"
• Act II – A Tribute to the Builders of SkyDome (Omagiu Constructorilor) – "O intrare în stil olimpic a celor care reprezintă sutele de oameni responsabili petnru construirea SkyDome
• Act III – The Way We Were (Felul în care am fost) – " Theresa Pitt, interpretă prinicipala din musical Cats a sustinut acest număr."
• Act IV – "We are Toronto"(Noi suntem Toronto) – "De la un număr mic de pionieri de căteva sute care s-au stabilit aici, Toronto a devenit o fereastra către lume. Populatia orasului Toronto reprezintă 68 de natiuni care sărbatoresc deschiderea SkyDome în costume lor populare."
• Act V – "Open up the Dome"(Deschiderea Domului) – "Liberty Silver si Tommy Ambrose vor fi ajutati de 3,500 artisti voluntari."
• Act VI – "Open up the Dome" Finale (Finala - Deschiderea Acoperisului)– "Prezentatorul Alan Thicke va prezenta pe artisti si va fii prezent la sărbătorirea finală de deschidere a domului SkyDome."










rubrica de Dana Mateescu     8/26/2019


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian