Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Booklook- O revistă care ne duce în bucluc

Frunzărind” noi, diasporenii, publicaţiile româneşti, în încercarea de a fi la curent cu ce se mai întâmplă pe acasă, suntem deseori stupefiaţi de teribilul nivel al problematicii, gramaticii, limbii şi limbajului unor cotidiene de notorietate care apar pe plaiul strămoşesc. Şi totuşi, alimentând optimismul nostru nebunesc, se întâmplă să întâlnim şi rare, fericite excepţii.

Ȋn această categorie, se încadreză “Booklook”-ul ieşean editat de Asociaţia Literară “Păstorel”. Revista umoristică de pe Bahlui întruneşte toate calităţile publicistice – conţinut, selecţie, prezentare grafică ‒ la superlativ, oferind astfel o aleasă delectare oricărui cititor; de la cel sofisticat care o va aprecia instantaneu, la cel care, parcurgând-o, pătrunde într-o lume de poveste pe care o descoperă fermecat.

Booklook a debutat în anul 2007 şi avut o apariţie neîntreruptă de-a lungul a 52 de numere (ultimul, dar nu şi cel din urmă apărând în iulie 2019) online şi “pe hartie”. Voi începe identificarea “vinovaţilor” pentru acest succes cu directorul, şi factotum-ul, Mihai Batog-Bujeniţă. Ȋn faza lui de crisalidă, MBB a fost Comandor, mai precis, pilot de vânătoare. Odată MIG-ul tras pe dreapta la limita de vârstă (a MIG-ului), crisalida aviatică s-a transformat într-un fluture sprinţar care îşi etalează culorile de vitraliu magic prin proză, poezie, epigramă, dramaturgie sau sonet. Ȋn escadrila lui curentă, îl mai întâlnim pe redactorul-şef, navigatorul Eugen Deutsch (care navigheză măiastru prin poezie, sonete, epigrame sau haiku); şi pe mitraliorul Mihai Haivas (epigramist şi editor de temut). Echipa de “cartografi” buclucaşi include un număr de reputaţi graficieni ca Mihai Pătrăşcan, Edi Mattes, Andy Ceauşu sau Neculai Viziteu.
Pentru că am ajuns la grafică, trebuie menţionată calitatea artistică superioară a copertelor revistei, cât şi a caricaturilor incluse, piese care ar face cinste oricărui vernisaj de grafică umoristică.

Vorbind de autori, ediţiile Booklook-ului găzduiesc corifei ai literaturii române, fie aceasta istorică sau contemporană. Nume ca Macedonski, Arghezi, Păstorel, Pribeagu sau Mircea Trifu sunt prezente frecvent prin creaţii cunoscute sau, uneori, inedite. Contemporaneitatea este deasemenea reprezentată prin monştri sacri de statura lui George Corbu, Elis Râpeanu sau a fraţilor Quintus. Deasemenea, în paginile revistei îşi fac ades apariţia şi condeieri ai diasporei, atât de pe bătrânul continent, cât şi din Lumea Nouă. Este demn de menţionat şi faptul că Booklook nu funcţionează de o manieră izolată/insulară, revista aflându-se într-un efervescent schimb de materiale cu publicaţii din ţară dar şi de pe mapamond (Germania, USA, Canada, Israel, Australia, Italia, Spania...).
Ca revistă de cenaclu, Booklook consemnează pe larg şi evenimentele organizate sub acest auspiciu: lansări de carte, concursuri literare, festivaluri umoristice sau evenimente comunitare relevante.

***********************************************************************************

Ca să concluzionez, opinia generală este că simţul umorului este ceva înnăscut, şi ‒ ca atare ‒ imposibil de a fi învăţat sau inculcat. Ei bine, dacă se va dovedi vreodată că această aserţiune este eronată, nutresc credinţa că Booklook ar fi unul dintre foarte puţinele medii capabile de a impregna simţul umorului în cei care nu l-au avut transmis genetic.

Sorin Finchelstein


Nota redacţiei:
Revista se poate achiziţiona de la distribuitorul oficial sau un membru al cenaclului; cum această procedură este însă dificilă pentru majoritatea doritorilor, iar mijloacele financiare pentru trimiteri prin poştă sunt nule, cea mai bună şi comodă cale de a o obţine este prin a furniza adresa de email. Directorul revistei abia aşteaptă să v-o livreze ʺfierbinteʺ, şi este nerăbdător să vă afle părerea.

Sorin Finchelstein    7/25/2019


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian