Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Prin citeva muzee secrete si necunoscute ale Bucurestiului

Sunt o avida consumatore de muzee si de cite ori am ocazia vizitez aceste lacasuri vechi si cu rezonanta istorica. Orasul Bucuresti iti ofera prilejul de a iti petrece timpul in mod util si pretios, urmind aceasta pasiune.

Muzeul Municipiului Bucureti are in componenta sa 12 muzee si case memoriale. Pretul la aceste muzee este derizoriu 5 lei. In ultimii ani au fost deschise publicului doua muzee dupa o lunga restaurare.

Muzeul Casa Filipescu-Cesianu

Muzeul se afla in apropriere de Piata Victoriei la intersectia dintre Calea Victoriei si strada Sevastopol, fiind in trecut resedinta avocatului Constantin Cesianu, o cladire aristocratica datind din perioada La Belle Epoque, construita in 1892.

Primul edificiu al casei a fost ridicat intre 1846-1850 dupa planurile arhitectului Leonida Negrescu, de boierul Iancu Filipescu, unul dintre marii proprietari ai Tarii Romanesti, putred de bogat. Este un exemplu remarcabil al casei boieresti de la inceputul secolului al XIX-lea. In perioada 1893-1933 casa a fost frecventata de clasa mondena bucuresteana.

In aceasta casa celebra, cu doua etaje, o bijuterie arhitecturala au locuit citeva familii din elita romaneasca: Iancu Filipescu si Maria Ghica Filipescu. In 1892 Constantin Cesianu a refacut cladirea adaugind decoratii exterioare si acoperisul. Casa are un etaj si un acoperis imperial cu hublot rotund si balcon din fier forjat.

Constantin Cesianu un descendent a lui Stan Jianu, boier de rangul II din Oltenia a descoperit pe mosia sa din Romanti o stela funerara cu inscriptia « Platimus Cesian » si a decis sa schimbe numele familiei sale in Cesianu.

In present casa adaposteste « Muzeul virstelor », prima expozitie antropologica urbana, un muzeu inedit si unic in care se poate descoperi istoria familiei si modul de trai al romanilor din ultimii 300 de ani.

In 1935 Dinu Cesianu ministru plenipotential la Paris si prieten al regelui Carol lI-lea a vindut casa Societati Romane de Radiofuziune.
Casa a fost inchisa publicului timp de 76 de ani lasata intr-o stare de degardare, restaurarea incheindu-se in 2014.

In colectia Muzeului Virstelor se pot vedea obiecte de valoare cum ar fi rochia de mireasa a unei boieroaice valahe, sec 18. In acesata perioada nu se purtau rochii albe la nunta. Rochia este din catifea rosire, brodata cu fir de aur, fiind un obiect de valoare mondiala, cu o valoare inestimabila. Muzeul contine imbracaminte, mobilier, tablouri, vesela, argintarie, bijuterii, lampi, televizoare, masini de scris.
Casa este amplasata intr-un parc cu un foisor in mijloc, banci, statuete si copaci.
Exponatele sunt insotite de explicatii in limba romana si engleza. La sfirsitul expozitiei poti face o fotografie cum vei arata peste 30 de ani.

Casa Macca

Plimbindu-ma prin Bucuresti, pe strada Henri Coanda, am trecut prin fata
casei Macca, o casa fermecatoare intr-o stare deplorabila, aproape in ruina, ironic, acum sediul institutului arheologic « Vasile Parvan ». Pe aici locuia cindva in negura timpului o parte din elita bucuresteana, diplomatul si dramaturgul Alexandru G. Florescu, doctorul George Severeanu unul dintre primii medici radiologi pe care i-a avut Romania si Constantin Argetoianu, fost presedinte al Consiliului de Ministri in 1939.

Casa fost construita in 1891 dupa planurile arhitectului elvetian John-Elisee Berthet pentru colonelul Petre Macca erou al Razboiului de Independenta si sotia lui Elena. Petre Macca a avut o reputatie de erou in timpul Razboiului de Independena iar sotia sa si-a dedicat toata viata actelor caritative pentru biserica si invatamntul public.

Cind Elena Macca a decedat in 1912 a donat casa prin testament Casei Scolilor. Casa a rezistat cutremurelor din 1944 si 1977, incendiului din 1986 dar este in agonie acum. Casa ar avea nevoie de 2 milioane euro pentru restaurare.

Desi de o suta de ani in proprietatea statului roman, inclusa in lista cladirilor de patrimoniu aceasta bijuterie architecturala nu a fost niciodata restaurata si nu intereseaza pe nimeni.

Am patruns curioasa in incinta institutului archeologic si am fost inmarmurita de atmosfera elitista si rafinata a casei. Cum deschizi usa vezi scara din marmura si iti poti arunca privirile spre un tavan vitraliat cu multe detalii. Fatada ne-a atras privirea din afara cu forme si ornamente arhitecturale variate si ferestre festive.

Dupa Unirea din 1859 si Razboiul de Independenta din 1877 precum si incoronarea domnitorului Carol, Bucurestiul se transforma in Micul Paris printr-o explozie urbanistica si culturala, cu resedinte somptuoase.

Casa fost construita cu banii colonelului Petre Macca, fiul negustorului de blanuri de lux Mihalache Macca si cumnatul lui Xavier Villarosse, arhitectul-sef al Capitalei intre 1840 si 1848. Acestia au detinut hanul si terenurile de pe locul pasajului Macca.

Muzeul George Severeanu

Muzeul George Severeanu, Strada Henri Coandă 26, este un nou muzeu fabulos inaugurat in 2017 unde se poate admira colectia « Maria si dr George Severeanu ». Muzeul este modern, fiecare colt din muzeu vorbeste despre pasiunea colectionarilor si are un farmec special. Obiectele sunt descrise pe tablete. Dr Severeanu a fost si primul director al Muzeului Municipiului Bucuresti.

Medicul radiolog George Severeanu a fost un pasionat colectionar de antichitati, colectia lui cuprinzind: vase grecesti antice, statuete de lut, marmura, sticle romane, geme si camee antice, cermica. Muzeul are in posesia sa si o valoroasa colectie numismatica formata din 9000 de piese.

Casa in sine, umpluta cu tezaure are sobe din teracota monumentale art nouveau, oglinzi venetiane, mobilier original. In locuinta lor fastuoasa sotii au inceput sa colectioneza obiecte provenite din intreaga lume. Maria Severeanu a vindut din proprietatile sale pentru a achizitiona obiecte de valoare. Obiectele doctorului proveneau de pe santierele arheologice sau diferite magazine de specialitate, fiind chiar in concurenta cu Instituul de Arheologie. Cele mai valoroase obiecte au fost tinute intr-un seif in Belgia.


Muzeul Frederic Storck si Cecilia Cutescu Storck

Muzeul este adapostit intr-o casa monument de arhitectura, o casa primitoare dar lasata in cvasi paragina, pe strada Vasile Alecsandri nr 16. Este un alt exemplu de muzeu discret si aproape necunoscut in capitala Romaniei. Karl Storck (1826-1887) sculptor, a fost primul profesor de sculptura la scoala de Belle-Arte infiintata de Theodor Aman. Acesta a avut doi fii Carol si Frederic care au devenit si ei sculptori, o adevarata dinastie de artisti, oameni care au lasat o amprenta in peisajul cultural al tarii. A avut si o casa la Balcic.
Cecilia Cutescu Storck (1879-1969) sotia sculptorului Frederic a fost pictorita si prima femeie profesor intr-o academie de arte de stat din Europa, predind pictura si la Bucuresti.

Karl Stock de origine german a venit in Bucuresti in 1849 pentru a lucra ca bijutier. Este creatorul primei sculpturi publice in tara: statuia spatarului Mihai Cantacuzino, domnita Balasa si Ana Davila.

Casa lui Ion I.C.Bratianu

Am trecut prin fata unei case impunatoare pe strada Biserica Amzei nr 5-7 si m-am oprit sa aflu a cui este statuia. Am aflat ca este vorba de Ionel Bratianu, fost de cinci ori prim ministru si o personalitate remarcabila in infaptuirea Marii Uniri de la 1918. Casa a fost ridicata in perioada 1910-1912 de catre arthitectul Petre Antonescu. M-au frapat elementele din vechia arhitectura romanesca si usile principale incardate cu motive romanesti. In trecut aici se afla o bibiloteca. Acesta casa desi este o cladire de patrimoniu, se afla intr-o stare critica, cu acoperisurile stricate, tencuiala cazuta, plina de grafiti.

Bucurestiul desi stirbit de frumusetile sale in timpul comunismului poseda inca case superbe care au rezistat si merita a fi vizitate.


Paulina Popescu
Kitchener /Canada

Paulina Popescu / Kitchener    7/1/2019


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian