Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romļæ½nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestinć
Note de carierć
Condeie din diasporć
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouć
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastrć
Traditii
Limba noastrć
Lumea īn care trćim
Pagini despre stiintć si tehnicć
Gānduri pentru Romānia
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivļæ½ 2024
Articole Arhivļæ½ 2023
Articole Arhivļæ½ 2022
Articole Arhivļæ½ 2021
Articole Arhivļæ½ 2020
Articole Arhivļæ½ 2019
Articole Arhivļæ½ 2018
Articole Arhivļæ½ 2017
Articole Arhivļæ½ 2016
Articole Arhivļæ½ 2015
Articole Arhivļæ½ 2014
Articole Arhivļæ½ 2013
Articole Arhivļæ½ 2012
Articole Arhivļæ½ 2011
Articole Arhivļæ½ 2010
Articole Arhivļæ½ 2009
Articole Arhivļæ½ 2008
Articole Arhivļæ½ 2007
Articole Arhivļæ½ 2006
Articole Arhivļæ½ 2005
Articole Arhivļæ½ 2004
Articole Arhivļæ½ 2003
Articole Arhivļæ½ 2002


Centenarul Ion D. Sārbu

Craiova a fost, īn zilele de 27 și 28 iunie, gazda unor prestigioase manifestări culturale, de omagiere a o sută de ani de la nașterea scriitorului, filozofului și omului de cultură Ion D. Sārbu, personalitate care și-a pus puternic amprenta asupra vieții teatrale și spirituale a orașului timp de aproape un sfert de secol.

Născut la Petrila, la 28 iunie 1919, student al lui Lucian Blaga și asistent al lui Liviu Rusu la Universitatea din Cluj, membru al Cercului Literar de la Sibiu, arestat īn 1957, pe cānd lucra la Revista Teatrul și deținut politic pānă īn 1963, apoi miner īn Valea Jiului, Ion Dezideriu Sārbu a fost angajat, īn vara anului 1964, ca secretar literar la Teatrul Național din Craiova.

Aici, sub o strictă supraveghere a securității, a trăit pānă la vārsta de 70 de ani, īn septembrie 1989, fără să mai apuce a trăi īn libertatea rāvnită și pentru care si-a sacrificat aproape toată viața. La teatru a deținut funcția de secretar literar pānă la pensionarea pe caz de boală, īn 1973.
Pe această scenă au văzut lumina rampei 14 dintre piesele sale, iar după pensionare a scris incredibil de mult. Parte dintre cărți au putut fi tipărite īn timpul vieții, cu mari tăieturi ale cenzurii, altele au rămas ca literatură de sertar, publicată după 1989.

Craiova nu l-a uitat pe I. D. Sārbu și, la „cifrele rotunde” de la naștere sau de la moarte, instituțiile culturale de aici i-au mai dedicat unele activități omagiale. De data aceasta, la centenar, manifestările au fost de excepție, prin amploarea și ținuta lor, organizate de Teatrul Național „Marin Sorescu”, īn colaborare cu Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din Romānia și Biblioteca Județean㠄Alexandru și Aristia Aman”, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj. Au cuprins un simpozion național cu prestigioși invitați, expoziții de carte, de reviste și de afișe, dezbateri pe marginea unor cărți despre I. D. Sārbu și spectacolul „Adio, Europa!”, dramatizare de Nicolae Coande după romanul cu același nume, īn regia și adaptarea scenică ale lui Bogdan-Cristian Drăgan.

Īn prima parte a zilelor de 27 iunie (la Teatrul Național) și 28 iunie (la Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman”), peste douăzeci de personalități ale lumii literare romānești au prezentat comunicări științifice și au rememorat momente din viața omagiatului.
Simpozionul, după un moment muzical susținut de Mircea Suchici (violoncel) și Andreea Suchici (vioară), a debutat cu audiția unei īnregistrări a lui Ion D. Sārbu. Apoi, ca invitați speciali, folozoful Mihai Șora (102 ani) și soția domniei sale, Luiza Șora, au evocat īntālnirile cu Ion D. Sārbu, prin intermediul unui film și intervenții directe.

A urmat, īn ambele zile, un regal de comunicări științifice, care, așa cu sublinia criticul literar Ioan Lascu, vor fi reunite, pānă īn septembrie, la īmplinirea a 30 de ani de la moartea lui I. D. Sārbu, īntr-un volum.
De la București au participat: Sorin Lavric (cu comunicarea Ion D. Sīrbu, lupul sarcastic din Craiova), Răzvan Voncu (Ion D. Sīrbu īn Isarlīk. Luciditate și inhibiție de protecție) și Luigi Bambulea (Alegorie și dez-iluzie. Reflecție despre relevanța supraestetică a artei); de la Cluj: Ovidiu Pecican: (Din Clujul filosofic postbelic. Ion D. Sīrbu sau după Lucian Blaga, D.D. Roșca și Liviu Rusu) și Laszlo Alexandru (Ion D. Sīrbu – exilul interior); de la Iași: Antonio Patraș (Ion D. Sīrbu, romancier al condiției umane); de la Timișoara: Adrian Dinu Rachieru (Ion D. Sīrbu, un vizionar?); de la Sibiu: Ion Dur (Ion D. Sīrbu īntre perfectul simplu și perfectul compus); de la Bacău: Vasile Spiridon (Ion D. Sīrbu – o analiză spectrală a Europei occidentale); de la Petroșani: Mihai Barbu (Convorbiri cu dl. Gary. Discuții reale consemnate de Securitate și scoase la lumină din dosarele CNSAS); de la Pitești: Nicolae Oprea (Stadiile receptării critice ale operei lui Ion D. Sīrbu).

De mare interes s-au bucurat și comunicările oamenilor de cultură și cercetătorilor craioveni: Emil Boroghină (Ion D. Sīrbu, secretar literar, conferențiar și dramaturg al Teatrului Național Craiova), Ion Munteanu (Modernitatea memorialisticii lui Ion D. Sīrbu), Nicolae Coande (Nomenclatorul meseriilor dificile īn romanul „Adio, Europa!”), Ioan Lascu (Ion D. Sīrbu anecdoticul), Florea Firan (Ion D. Sīrbu și „Scrisul Romānesc”), Ionel Bușe (Ion D. Sīrbu și scepticismul ironic) și Horia Dulvac (Ion D. Sīrbu – un „proletar” al culturii și un „sclav” al istoriei).

Īn după-amiaza zilei de 27 iunie, la Biblioteca Județean㠄Alexandru și Aristia Aman”, au fost organizată o dezbatere pe marginea cātorva cărți din bogata bibliografie critică (peste 15 volume) dedicată lui Ion D. Sīrbu. Volumele au fost prezentate de autorii lor – Nicolae Oprea, Toma Grigorie și Ioan Lascu – , iar studenți de la Facultatea de Litere a Universității din Craiova au lecturat, īn limbile romānă și franceză, fragmente din operele lui Ion D. Sīrbu.

Īntr-o manieră inedită a fost prezentat spectacolul „Adio, Europa!”, dramatizare de Nicolae Coande după romanul cu același nume al lui Ion D. Sīrbu, īn regia și adaptarea scenică ale lui Bogdan-Cristian Drăgan. Reprezentația a avut īn distribuție pe actorii Angel Rababoc, Anca Dinu, Constantin Cicort, Nicolae Vicol, Gabriela Baciu, Petronela Zurba și a īnceput vineri, 27 iunie, ora 22.30, astfel īncāt reprezentația să se īncheie fix la debutul zilei de 28 iunie, spre a fi ciocnit un pahar de șampanie pentru cei 100 de ani de la nașterea sărbătoritului.

Se poate spune, așadar, că instituțiile organizatoare și orașul și-au īmplinit cu brio o datorie morală fața de cel ce, chiar dacă a ajuns la Craiova din motive nedrepte ale vremurilor, a realizat aici o operă de imensă valoare.






Rodica Pospai Păvălan    6/28/2019


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian