Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Centenarul Ion D. Sârbu

Craiova a fost, în zilele de 27 și 28 iunie, gazda unor prestigioase manifestări culturale, de omagiere a o sută de ani de la nașterea scriitorului, filozofului și omului de cultură Ion D. Sârbu, personalitate care și-a pus puternic amprenta asupra vieții teatrale și spirituale a orașului timp de aproape un sfert de secol.

Născut la Petrila, la 28 iunie 1919, student al lui Lucian Blaga și asistent al lui Liviu Rusu la Universitatea din Cluj, membru al Cercului Literar de la Sibiu, arestat în 1957, pe când lucra la Revista Teatrul și deținut politic până în 1963, apoi miner în Valea Jiului, Ion Dezideriu Sârbu a fost angajat, în vara anului 1964, ca secretar literar la Teatrul Național din Craiova.

Aici, sub o strictă supraveghere a securității, a trăit până la vârsta de 70 de ani, în septembrie 1989, fără să mai apuce a trăi în libertatea râvnită și pentru care si-a sacrificat aproape toată viața. La teatru a deținut funcția de secretar literar până la pensionarea pe caz de boală, în 1973.
Pe această scenă au văzut lumina rampei 14 dintre piesele sale, iar după pensionare a scris incredibil de mult. Parte dintre cărți au putut fi tipărite în timpul vieții, cu mari tăieturi ale cenzurii, altele au rămas ca literatură de sertar, publicată după 1989.

Craiova nu l-a uitat pe I. D. Sârbu și, la „cifrele rotunde” de la naștere sau de la moarte, instituțiile culturale de aici i-au mai dedicat unele activități omagiale. De data aceasta, la centenar, manifestările au fost de excepție, prin amploarea și ținuta lor, organizate de Teatrul Național „Marin Sorescu”, în colaborare cu Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România și Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj. Au cuprins un simpozion național cu prestigioși invitați, expoziții de carte, de reviste și de afișe, dezbateri pe marginea unor cărți despre I. D. Sârbu și spectacolul „Adio, Europa!”, dramatizare de Nicolae Coande după romanul cu același nume, în regia și adaptarea scenică ale lui Bogdan-Cristian Drăgan.

În prima parte a zilelor de 27 iunie (la Teatrul Național) și 28 iunie (la Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman”), peste douăzeci de personalități ale lumii literare românești au prezentat comunicări științifice și au rememorat momente din viața omagiatului.
Simpozionul, după un moment muzical susținut de Mircea Suchici (violoncel) și Andreea Suchici (vioară), a debutat cu audiția unei înregistrări a lui Ion D. Sârbu. Apoi, ca invitați speciali, folozoful Mihai Șora (102 ani) și soția domniei sale, Luiza Șora, au evocat întâlnirile cu Ion D. Sârbu, prin intermediul unui film și intervenții directe.

A urmat, în ambele zile, un regal de comunicări științifice, care, așa cu sublinia criticul literar Ioan Lascu, vor fi reunite, până în septembrie, la împlinirea a 30 de ani de la moartea lui I. D. Sârbu, într-un volum.
De la București au participat: Sorin Lavric (cu comunicarea Ion D. Sîrbu, lupul sarcastic din Craiova), Răzvan Voncu (Ion D. Sîrbu în Isarlîk. Luciditate și inhibiție de protecție) și Luigi Bambulea (Alegorie și dez-iluzie. Reflecție despre relevanța supraestetică a artei); de la Cluj: Ovidiu Pecican: (Din Clujul filosofic postbelic. Ion D. Sîrbu sau după Lucian Blaga, D.D. Roșca și Liviu Rusu) și Laszlo Alexandru (Ion D. Sîrbu – exilul interior); de la Iași: Antonio Patraș (Ion D. Sîrbu, romancier al condiției umane); de la Timișoara: Adrian Dinu Rachieru (Ion D. Sîrbu, un vizionar?); de la Sibiu: Ion Dur (Ion D. Sîrbu între perfectul simplu și perfectul compus); de la Bacău: Vasile Spiridon (Ion D. Sîrbu – o analiză spectrală a Europei occidentale); de la Petroșani: Mihai Barbu (Convorbiri cu dl. Gary. Discuții reale consemnate de Securitate și scoase la lumină din dosarele CNSAS); de la Pitești: Nicolae Oprea (Stadiile receptării critice ale operei lui Ion D. Sîrbu).

De mare interes s-au bucurat și comunicările oamenilor de cultură și cercetătorilor craioveni: Emil Boroghină (Ion D. Sîrbu, secretar literar, conferențiar și dramaturg al Teatrului Național Craiova), Ion Munteanu (Modernitatea memorialisticii lui Ion D. Sîrbu), Nicolae Coande (Nomenclatorul meseriilor dificile în romanul „Adio, Europa!”), Ioan Lascu (Ion D. Sîrbu anecdoticul), Florea Firan (Ion D. Sîrbu și „Scrisul Românesc”), Ionel Bușe (Ion D. Sîrbu și scepticismul ironic) și Horia Dulvac (Ion D. Sîrbu – un „proletar” al culturii și un „sclav” al istoriei).

În după-amiaza zilei de 27 iunie, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, au fost organizată o dezbatere pe marginea câtorva cărți din bogata bibliografie critică (peste 15 volume) dedicată lui Ion D. Sîrbu. Volumele au fost prezentate de autorii lor – Nicolae Oprea, Toma Grigorie și Ioan Lascu – , iar studenți de la Facultatea de Litere a Universității din Craiova au lecturat, în limbile română și franceză, fragmente din operele lui Ion D. Sîrbu.

Într-o manieră inedită a fost prezentat spectacolul „Adio, Europa!”, dramatizare de Nicolae Coande după romanul cu același nume al lui Ion D. Sîrbu, în regia și adaptarea scenică ale lui Bogdan-Cristian Drăgan. Reprezentația a avut în distribuție pe actorii Angel Rababoc, Anca Dinu, Constantin Cicort, Nicolae Vicol, Gabriela Baciu, Petronela Zurba și a început vineri, 27 iunie, ora 22.30, astfel încât reprezentația să se încheie fix la debutul zilei de 28 iunie, spre a fi ciocnit un pahar de șampanie pentru cei 100 de ani de la nașterea sărbătoritului.

Se poate spune, așadar, că instituțiile organizatoare și orașul și-au împlinit cu brio o datorie morală fața de cel ce, chiar dacă a ajuns la Craiova din motive nedrepte ale vremurilor, a realizat aici o operă de imensă valoare.


Rodica Pospai Păvălan    6/28/2019


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian