Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Pogorarea Duhului Sfant la Biserica Sfanta Treime din Vancouver

Duminica, 16 iunie 2019, crestinii ortodocsi, oriunde s-au aflat au sarbatorit Pogorarea Duhului Sfant sau Rusaliile. Asa este cunoscuta in popor aceasta sarbatoare care are loc la 50 de zile dupa Invierea Mantuitorului. Potrivit Sfintei Scripturi, in acea dimineata a Cincizecimii, s-a auzit un vuiet de vartej de vant care a strabatut multimea adunata la Ierusalim iar Duhul Sfant s-a vazut in chip de limbi de foc pogarand peste apostoli si mucenici. Astfel, apostolii au inceput sa vorbeasca in limbile tuturor neamurilor si se intelegeau intre ei. Se spune ca tot in aceasta zi a fost intemeiata Biserica, convertindu-se la crestinism nu mai putin de 3.000 de oamenii.

Si noi, romanii-canadieni din Vancouver, enoriasi ai Parohiei in numar de peste 150, am participat duminica 16 iunie a.c. la slujba de Rusalii, oficiata de Biserica Sfanta Treime, unde slujeste cu har si daruire, parintele Nicolae Lapuste. A avut loc Hramul - ziua onomastica a bisericii. A fost ziua in care ne-am bucurat ca suntem toti sub protectia Sfintei Treimi.
In aceasta zi de vara senina, cu cerul albastru, cu adierea vantului lin, inca de dimineata au inceput sa vina credinciosii, oameni cu chipuri frumoase si luminoase. Multi dintre ei imbracati cu cea mai eleganta si seminificativa tinuta pe care o alegem, noi romanii, la un moment de sarbatoare a comunitatii cu care ne identificam, costumul popular. Mi-a crescut inima de bucurie la fiecare costum popular aparut la orizont.

A fost o slujba frumoasa, desfasurata in atmosfera plina de mirosul placut de tamaie, frunze de nuc, spice de grau si flori de vara. Cu totii avand credinta in Dumnezeu, cu totii sperand de la El sa primeasca mantuire, am incercat fiecare, dupa putinta noastra sa intram timid in lumea nevazuta si in acelasi timp lumea dumnezeiasca s-a coborat printre noi.
Potrivit traditiei, spre finalul slujbei de Rusalii, s-au rostit rugaciunii de binecuvantare a spicelor de grau si a frunzelor de nuc, care simbolizează flacarile ce s-au coborat asupra Apostolilor la Cincizecime. Credinciosii le duc acasa si le tin la icoane ca un semn ca Duhul Sfant este prezent si in casa lor. Duhul Sfant lumineaza mintea celui ce crede si incalzeste inima facand-o buna si iubitoare. In aceasta zi sfanta am deschis usa bisericii pentru ca cerul sa patrunda si ne-am intalnit cu Lumina. Lumina sa fim, lumina familiei noastre sa dam, lumina prietenilor si cunostintelor noastre sa dam, lumina noua celor ce am participat la aceasta celebrare.

Dupa slujba, in sala comunitara parintele Lapuste a sustinut un scurt discurs in care a vorbit despre poetul "nepereche" al neamului romanesc, Mihai Eminescu, care a fost pomenit la implinirea a 130 de ani de la trecerea la cele vesnice. Biserica a fost, este si va fi « maica spirituala a neamului romanesc, care a nascut unitatea limbii si unitatea etica a poporului roman » asa cum spunea marele poet.

Domnul Teodor Trandafir, decanul de varsta al comunitatii, a recitat poezia- Ce te legeni codrule- versuri care au facut ca gandurile sa ne poarte, pe noi adultii, in lumea de vis a copilariei.
Ziua de Rusalii a fost si ziua Portilor deschise. Am invitat vecinii nostri sa le prezentam comunitatea si biserica care este o bucatica de istorie, din istoria orasului New Westminster, renascuta din propria cenusa pentru ca a fost intr-o conditie foarte proasta iar noi am reusit sa o reconstruim in asa fel incat sa fie cea mai frumoasa si indragita biserica din Vancouver. Ne-am bucurat ca oaspetii au participat la praznuirea unui hram, pentru a-si da seama care sunt valorile pe care le indragesc si le cultiva romanii. Au petrecut alaturi de noi cateva ore, s-au bucurat de frumusetea bisericii si de ospitalitatea noastra.
Sarbatoarea Hramului s-a incheiat cu o agapa comuna, frateasca la care au participat atat romanii prezenti cat si invitatii canadieni care au fost incantati de gustul bun al mancarilor noastre traditionale.

La sfarsitul agapei, parintele Nicolae Lapuste a urat La multi ani, tuturor participantilor la aceasta frumoasa sarbatoare. A multumit celor ce au ajutat si au pregatit mancarea, care au depus un efort exceptional pentru reusita agapei si a sarbatorii. « Dumnezeu Cel in Sfanta Treime marit sa va binecuvanteze cu sanatate, har, pace si spor in toate cele de folos pentru mantuire » a urat tuturor parintele Nicolae Lapuste, in incheiere.
Ei bine, despre sarbatoarea Rusaliilor exista o serie de traditii si superstitii. La Rusalii cei care nu cinstesc sarbatoarea sunt pedepsiti de iele sau zanele rele, iar legat de acestea s-au tesut diferite legende. Unele dintre ele s-au pierdut in negura timpului iar altele mai rezista si astazi, in special in zonele rurale. Fiecare zona, are obiceiul ei, traditia ei. Unii oameni, le respecta, altii le considera simple superstitii, insa aceste povesti, ca si multe altele, dau o aura magica in istoria nescria a tarii noastre. In primul rand noi sarbatorim Pogorarea Sfantului Duh si indiferent daca sunt povesti sau nu, biserica ne invata sa fim mai buni, mai milostivi si sa credem ca taina si minunile exista.

Da, ele se pot manifesta doar daca credem cu toata fiinta in ceea ce ne dorim. Orice vis, poate deveni realitate. In noi sta puterea sa le dam aripi si celor mai ascunse dorinte ca sa poata lua nasterea ce mai frumoasa poveste a vietii noastre.
Sfanta Treime Tatal, Fiul si Duhul Sfant sa va protejeze pe toti!
Zile frumoase si senine, va doresc tuturor!


Pt Observatorul
Dorina Cornelia Aldea / Vancouver

Nota Observator;
o fotografie de la acest eveiment gasiti la rubrica - evenimente culturale.
Dorina Cornelia Aldea    6/19/2019


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian