Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Toronto - Jurnal artistic de iunie, Fatetele artei

Citeam, de curand, in New York Times, un articol despre o pictura ce poarta semnatura extraordinara a lui Claude Monet. La Gemeentemuseum din Haga, Ruth Hope, custode al colectiilor de arta, a facut o descoperire surprinzatoare. A observat ca, unul dintre tablourile intitulat "Flori de Glicina"(sunt in total opt) a fost retusat in mai multe locuri. Motivele puteau fi multiple, inclusiv degradarea suferita in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Opera de arta fusese cumparata de catre muzeu in anul 1961 si, de atunci, nu a mai fost data jos de pe perete. Dupa un studiu mai atent si o analiza cu raze X , echpa de experte a muzeului a ajuns la concluzia ca, sub acea pictura, se gasea o alta cu nuferi. Acei celebri nuferi, din gradina de la Giverny, pe care pictorul i-a iubit profund si carora le-a consacrat multe tablouri. Monet era, deja, foarte bogat si nu avea nevoie sa refoloseasca o panza. Ce s-a intamplat totusi?! S-a ajuns la concluzia ca a fost un experiment al autorului si, probabil, ultima sa pictura cu nuferi. "A fost o trecere, un pod intre nuferi si glicina", a afirmat Ruth Hope. O frumoasa poveste cu si despre arta, si despre multiplele ei fatete, la propriu. "Cine stie?!", spunea o alta specialista in conservare a muzeului, "poate Monet a dorit sa economiseasca timp si a refolosit fondul verde al vechii picturi". Indiferent care a fost motivatia domniei-sale, acea pictura devine astfel mai valoroasa, prin prezenta "in umbra" a nuferilor. Gandurile si geniul artistilor, procesul de creatie, munca in sine, razboaie si circumstante istorice prin care operele de arta ajung in locurile cele mai neasteptate, toate acestea nu fac decat sa ne ofere un motiv in plus, daca mai era nevoie, sa iubim marea arta. Si o noua invitatie de a colinda salile tacute si splendide ale muzeelor.

AGO

20 iunie-25 august, o expozitie originala de sculptura si arta, "Brian Jungen: Friendship Centre". Artist de renume international, Brian Jungen are si un arbore genealogic bogat, european si indigen. Din aceasta cauza, si o intelegere deosebita a inegalitatilor culturale si etnice, a modului de gandire si lucru al indigenilor, cat si o grija deosebita pentru mediu. Multe dintre instalatiile de arta sunt create prin refolosinta unor obiecte de consum. Mai mult de 80 de exponate si, pentru prima data, este prezentata si arhiva artistului.

ROM

In perioada 1 iunie-15 septembrie, "In The Age of Rembrandt", o colectie de 70 de picturi, apartinand faimoasei scoli olandeze de pictura. Este vorba de asa numita Goden Age, in care Olanda devine o putere economica si o adevarata sursa de emulatie artistica. Rembrandt, Frans Hals si Jacob van Ruisdael sunt doar cativa dintre celebrele nume expuse. Majoritatea picturilor sunt aduse in turneu de la Museum of Fine Arts din Boston. Sunt mai mult de 20 de ani de cand, o expozitie de asemenea calibru si, in acelasi timp, o retrospectiva a uneia dintre cele mai semnificative perioade din istoria artei, nu a mai poposit in Toronto.

Muzeul Aga Khan

30 iunie, 2-11pm, si 1 iulie, 2-6 pm, un festival in aer liber, dedicat zilei Canadei, Rhythms of Canada. Arta si dragoste pentru tara de adoptie. O invitatie de a celebra ziua Canadei intr-unul dintre locurile cele mai frumoase si artistice din Toronto.

Toronto Symphony Orchestra

19-23 iunie, Carmina Burana, Carl Orff, la Roy Thomson Hall.
28-30 iunie, Gustavo Gimeno dirijeaza Stravinski, Sibelius si Prokofiev. La vioara, Jonathan Crow.
National Ballet of Canada
20-23 iunie, Vaduva Vesela de Franz Lehar, Four Seasons Centre for the Performing Arts
Luminato Festival
20-23 iunie, baritonul Russell Braun in" Hell's Fury, The Hollywood Songbook", Harbourfront Centre Theatre. Hans Eissler a fost unul dinte cei mai mari compozitori ai "lieder-ului"german, un stil caracterizat printr-un ciclu de cantec si poezie, invaluite intr-o singura tema, si aranjate pe muzica clasica. De origine austriaca si evreiasca, a emigrat la Hollywood in anii '30. A fost alungat din Statele Unite datorita convingerilor sale marxiste. Aceasta opera despre exil si durerea lui, prezentata de Soundstreams in parteneriat cu Luminato, readuce la viata epoca unui mare compozitor si nevolniciile istoriei.
20-23 iunie, The Cave, muzica John Millard, Young Centre for The Perfotming Arts, Distillery District.
23 iunie, un alt eveniment extrem de interesant, de data aceasta un cor masiv cu 200 de cantareti, patru solisti si un ansamblu indigen se reunesc la Harbourfront Centre, la apusul soarelui. Se numeste Maada'ooki Songlines, un cuvant Ojibway, cu mai multe intelesuri, printre care cel de a impartasi ceva cu ceilalti.

TD Jazz festival, 21 iunie-30 iunie

22 iunie, TD Mainstage pe Bloor W., un concert extraordinar dedicat frumoasei varste de 50 de ani pe care o implineste festivalul. Invitati Dan Aykroyd, Paul Shaffer si David Wilcox.
Jazz-istii ne vor incanta cu peste 175 de concerte gratuite, incepand cu data de 21 iunie, ora 6 pm, la TD Mainstage pe Cumberland, in Yorkville Village. Alte locatii: Intercontinental Toronto Yorkville Hotel(Proof Bar), TD Mainstage pe Bloor W., Windsor Arms Hotel(the Gatsby), Victoria College Chapel, Sassafraz.
24 iunie, ora 8.00 pm, Diana Ross la Sony Centre.
25 iunie, ora 8.00 pm, Emilie-Claire Barlow. Koerner Hall, Telus Centre. Un stil unic, o combinatie de pop clasic si jazz, solista are deja 12 albume la activ. Va fi insotita de o selectie de muzicieni canadieni de elita.
26 iunie, ora 8 .00pm, Norah Jones, Sony Centre for the Performing Arts.

Tot in 26 iunie, ora 8 pm., From the Buena Vista Social Club, Omara Portuondo, One Last Kiss Tour, Koerner Hall.
Distilerie

S-a redeschis piata de duminica(Sunday Market) si va continua toata vara, intre 12.00 pm si 5 pm.
Tot duminica, se vor tine cursuri de yoga(gratis pentru copii), conduse de instructori din cele mai cunoscute studiouri din Toronto. Timp de 90 minute, incepand cu ora 11.00 am.
Sambata, 22 iunie, in seria Summer Music, acrobatii vor impanzi Distileria, iar spectacolul lor si altele asemenea vor continua in fiecare week-end, toata vara.
In fiecare luni, Incepand din data de 24 iunie, ora 2pm, pana la sfarsitul verii, vor avea loc concerte cu cei mai buni muzicieni ai Canadei pe scena din Trinity Square.

Mirvish

The Book of Mormon, muzica, libretul si cartea, Trey Parker, Robert Lopez si Matt Stone. Ed Mirvish Theatre, Pana in 23 iunie.
Continua Dear Evan Hansen, muzica si libretul, Benj Pasek si Justin Paul, pana in 30 iunie.
13 iunie-4 august, The Lion King, muzica si libretul, Elton John si Tim Rice. Princess of Wales Theatre.
9 iulie-18 august, Ed Mirvish Theatre, Waitress, o premiera canadiana a muzicalului de pe Broadway, nominalizat la Tony Award.

Summer Music in The Garden

Din 27 iunie pana in 15 septembrie, reincep concertele gratuite din seria, Toronto Music Garden, 479 Queen Quay W., harbourfrontcentre.com/summermusic. De doua ori pe saptamana, joia, la ora 7pm. si duminica, la ora 4 pm.
Yorkville Village
Este cea de-a doua vara cand UpMarket se reintoarce in Yorkville Village. In fiecare miercuri, intre orele 11am si 2 pm, The Lane. Pana in 28 august.
Muzica live, de la r&b, rock si jazz, pana la muzica traditionala cubaneza si greceasca, Summer in the Parks, pe Bellair si Cumberland, in fiecare week-end, vinerea, de la 11.30 am la 2.30pm, sambata aceleasi ore, si duminica(iulie si august), 1.30 am-4.30 pm.

Redpath Waterfront Festival

29 iunie-1 iulie, pe Waterfront, muzica, divertisment, artizanat, corabii mai vechi si mai noi. Anul acesta, Royal Canadian Navy va fi prezenta cu un vas gigant.

Va doresc o celebrare a zilei Canadei cat mai placuta si artistica!Camelia Lazar    6/12/2019


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian