Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Lumea Culorilor - Căștile albastre

In 29 mai 2019 este Ziua Internațională a Forțelor ONU de Menținere a Păcii (International Day of UN Peacekeepers) cunoscută și sub denumirea de Ziua internațională a „Căștilor Albastre”. In această zi se celebreaza cei aproximativ 113.000 de oameni, militari, polițiști și civili, angrenați, în prezent, în 16 misiuni situate în cele mai periculoase locuri de pe glob și pentru a aduce un omagiu celor căzuți în misiunile de menținere a păcii. Prima misiune ONU de menținere a păcii numită „United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO)” și-a început activitatea în Palestina la 29 mai 1948. In anul 2002, prin Rezoluția 57/129, Adunarea Generală a ONU a stabilit această dată drept Ziua internațională a forțelor ONU de menținere a păcii. De la crearea sa, Organizația Națiunilor Unite a realizat peste 70 de operațiuni de menținere a păcii, în care au servit mai mult de un milion de militari, polițiști și personal civil.

In 1957, diplomatul Canadian Lester Bowles Pearson a fost premiat cu Premiul Nobel pentru Pace pentru rolul său avut în deconflictarea crizei Suez prin intermediul Națiunilor Unite. Forțele de menținere a păcii ale Națiunilor Unite au fost creația lui Pearson și el este considerat tatăl conceptului modern de operație de menținere a păcii. Militarii din forțele de menținere a păcii de sub egida ONU au ca semn distinctiv căștile
sau beretele de culoare albastră, ceea ce le-a adus denumirea de “căștile albastre”.

CĂȘTILE ALBASTRE, sunt deci unități armate, constituite din Forțele de Urgență ale O.N.U. (F.U.N.U.), a căror intervenție este decisă de Consiliul de Securitate, nu sunt ofensive și prezența lor nu poate avea loc fără acordul statelor aflate în conflict. Ele servesc ca „tampon” între foștii beligeranți și nu au dreptul să folosească armele decât numai în cazuri de legitimă apărare. Au intervenit în Egipt (1956), Congo (1963), Cipru (1964), Kashmir (1965), Sinai (1973), Înălțimile Golan (1974), Liban (1978), Namibia (1989-1990). In anul 1988 au primit Premiul Nobel pentru pace. Potrivit Cartei Fondatoare, prezervarea păcii este una din principalele îndatoriri ale ONU.

De ce sunt albastre căștile ONU ? Ce semnificație are culoarea albastru pentru ele ?
Din cele mai vechi timpuri, culorile au fost cercetate si asociate cu diferite elemente materiale și spirituale. In cultura universală albastrul este cunoscut ca fiind culoarea de baza a spectrului solar, este culoarea cerului senin, este culoarea considerată simbolul a tot ce este legat de spiritualitate. In Evul Mediu era cea mai nobilă culoare, lăcașele de cult erau pictate frecvent cu albastru ; în Moldova noastră albastrul este culoarea mânăstirilor Voroneț și Sucevița, de unde și albastru de Voroneț. In zilele noastre albastrul este culoarea marilor instituții internaționale, este drapelul Uniunii Europene, al ONU și… al Căștilor Albastre. Albastru reprezinta culoarea păcii, autoritatea și încrederea, de aceea uniformele sunt albastre.

În simbolistica populară central-europeană albastrul este considerat culoarea loialității. Este una din cele mai populare culori în ceea ce privește îmbrăcămintea. Albastrul relaxeaza sistemul nervos, îi face pe oameni contemplativi. S-a constatat că într-un mediu albastru crește productivitatea, studenții obtin note mai bune și halterofilii reușesc să ridice mai mult în încăperi albastre, iar atunci când citesc un text albastru oamenii reușesc să rețină mai multe informații. Albastrul este o culoare ce reflectă devotament, adevăr, este o culoare pozitivă, care sugerează în primul rând dreptate și cinste, semnifică libertate și loialitate. Albastrul este un simbol regal al calmului, reprezintă de secole întregi aristocrația (oamenii cu sânge albastru), și putem spune că persoana ce alege această culoare are un caracter temperamental și sofisticat. Cine alege albastrul față de restul culorilor, dovedește ca are o liniște afectivă, este intr-un mediu calm, eliberat de neliniști și frământări, un mediu în care relațiile sale cu alții sunt calme, fără controverse, are dorința de a simți că poate avea încredere și poate fi crezut de cei din jur.
Aceasta este și menirea căștilor albastre și de aceea si-au ales culoarea albastru. Albastrul atrage pacea.

, Toronto ON





arh. Ion Constantinescu    5/19/2019


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian