Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Anti reportaj - Electorală și defibrilator

Cu spatele spre mine, se unduia un plop, sprijinind cerul în ramuri încă desfrunzite pe care, ciorchine, stăteau ciori. Multe. Din colțul ochilor mei, păreau păduchi de plante. La apropierea căruței trase de cai, s-au raspandit ca o pilitură de fier pe hârtia așezată deasupra unui magnet în formă de potcoavă.
Pe banca metalică, aproape în formă de hamac, eram patru care așteptam de o vreme autobuzul încăpățânat să nu mai sosească. Până la acest punct, venisem cu o ocazie, încercând să refacem un traseu din tinerețe. Noi am vrut să călătorim astfel spre Breaza. Ne fusese dor. Ne-a trecut.

A mai depășit banca noastră o caruță, a doua, acum, în secolul al XXI-lea. Zgomotul tăcerii celorlalți doi călători părea un tunel fără lumină la capăt. Probabil că aveau 65-70 de ani. Hei, veți spune unii dintre dumneavoastră cu mândrie, a-tot-cunoscători, hei nici măcar nu înțelegi și nu vorbești bine limba română după atâția ani de Americă! Vârsta se scrie cu litere nu cifre!

Cam așa fusesem admonestată anul trecut de o rubensiană Sabină, care își unduia cu plăcere plete blonzite și buchete de flori către aplaudacii sperând zadarnic oportunități pentru a fi în primul rând. La alegeri! În fotografii. În a se răni unii pe alții. Atunci am fost uimită ca în fața unor moaște deloc sfinte. Moaștele limbii române și purtării decente, ale educației care aducea mândrie la toate nivelurile societății. Moaștele unei Românii a carei destrămare a început prin anii de după exilarea Regelui Mhai și s-a desăvârșit în timpurile dispariției unei majorități a generației părinților noștri, în anii 90.

Cei doi se ridicau pe rând sâ privească zarea, ca niște clape de pian uituc de concerte și de mâini aducătoare de bine și frumos sonor. Poate - poate se zărește mijlocul de transport autohton întârziat.
- “Și chiar nu înțeleg, măi dragă, de ce trebuie noi să ne “mobilizăm” ca să mergem pe 26 mai la Câmpina?” despică sacadat aerul vocea barbatului, purtător al unei pălării gri. “Cărnați avem, ulei avem, fasole uscată avem…atunci ce … ce să mai căutăm acolo, spune?

Femeia și-a tras răsuflarea de parcă se pregătea să se arunce într-o apă adâncă. Apoi, neașteptat de repezit, veni cu un citat:
- Adică noi să stăm acasă când se fac “conspirații INTERNAȚIONALE” împotriva României?”
- Măi tu te uiți prea mult la crimele alea din …ce conspirații? De unde atâtea idei?

Nu am ce face și întreb … o chestie legitimă … încercând să înfirip o conversație care mă putea ajuta în scrierea unui reportaj despre percepția “alegerilor europene” de către locuitorii obișnuiți ai tării. Voiam să simt pulsul locurilor în care ne întorsesem de 4 zile, doar pentru câteva luni:
- Mă iertați dar pentru ce voțați? Pentru cine?
- Cum pentru cine? îmi repetă întrebarea femeia înfoiată
într-un taior odată bleumarin, cambrat peste șoldurile plinuțe. Păi dumneata nu știi ce vine în câteva zile? Vin alegerile, doamnă dragă!
Alegem un nou Președinte pentru Romănia noastră! Că am auzit la televizor că trebuie să ne săturăm de nemții ăștia care umblă prin state paralele și să ieșim la vot! Să alegem pe unul de-al nostru! Uite pe Iliescu, de exemplu.”
Bărbatul amuțise. O privea ca în transă.
- Dar spune și tu ceva Constantine, că altfel te dai mare!
- Măi Sando, măi, da’ tu chiar nu știi nimic! Am crezut că dacă
stai tot timpul cu nasul în antenele acelea de uiți și să faci mâncare poți răspunde normal și în cunoștintă de cauză unei întrebări simple! Care Președinte măi, care Iliescu? Dezgropi morții?

- Păi atunci pe cine? - întrebă femeia nedumerită.
Ne ridicasem in picioare, deja pregătiți să urcăm în autobuzul care se vedea la cotul drumului.
- Pe Europa, Sando, auzi? Pe Europa că am înțeles că e fată bună și…
Nu am mai auzit ultimele cuvinte ale lui Constantin. Frânele zgomotoase ale mijlocului de transport i-au inghițit necunoașterea.

Am lăsat în urmă plopii care, cinstiți, își arătau, deloc sfielnici, goliciunea. Ne așteptau drumuri prin Moldova, Dobrogea și Ardeal. Drumuri spre școli în care elevii nu au nici minimum asigurat pentru învățătură sau igienă, spre case părăsite de tineri dar și de adulți … veneam cu tot sufletul de români dezrădăcinați, încercând să înțelegem neobișnuitul cel de toate zilele instaurat nemilos în locuri unde potențialul uman așteaptă să fie scos la lumină și folosit, spre un bine general.
Votați...!
Un prieten vorbea zilele trecute nouă și unui grup de americani despre importanța defibrilatoarelor în viața cetății!

Oare tinerii noștri care primesc medalii de aur și diplome de frunte în competiții internaționale ar putea imagina și realiza un defibrilator pentru țară? Ei sunt singurii care, da, sunt convinsă, au toate capacitățile necesare să o facă. Susținuți de mulți, încă, dintre adulții ramași acasa ori aflați dincolo de granițe.

- Bun revenit acasă! Vă așteptam – ne-a întâmpinat o veche cunoștință de la complexul de tratament naturist din Breaza. Și după ceva discuții, întrebarea iminentă pentru timpurile acestea:
- Cu cine votați doamna profesoară?
- Cu…DEFIBRILATORUL pentru TARA!Breaza, Câmpina

Consemnat de Smaranada Cazan - Livescu/ Mada Cazali    5/11/2019


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian