Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Nord de Toronto - Stouffville - un loc unde putem merge la sfarsit de saptamana

Cochetul orasel Stouffville este cunoscut de navetisti sub numele de Whitchurch-Stouffville. Este strategic asezat pentru a beneficia de civilizatia Torontoului si de binefacerile naturii – zonei de cottage-uri din nord vestul Ontario.
Daca pornesti din Scarborough spre nord, pe Markam Rd. (Markam devine Hwy 48), treci prin orasul Markam, dupa care, odata ajuns la Line 14 o iei in dreapta; esti pe strada principala din Stouffville. Dupa vreo 2 km o cladire care se vrea veche te intampina pe stanga: este gara, caci la Stouffville poti ajunge si cu trenul dupa ora 4 pm, luat din Union Station - Toronto, cat si go-bus-ul. Mai mergi inca 2-3 km: in dreapta, in stanga – sunt mici butici dar si magazine de utilitate imediata ca: posta, real estate, banca.
Trebuie sa spun ca au aparut case noi cat si townhouse-uri ca ciupercile in ultimii cinci ani. acestea au atras marile magazine; Shoppers drugmart, Nofrills, Canadian Tire, Wall Mart si alti giganti in ale aprovizionarii populatiei si-au facut aparitia.

Whitchurch-Stouffville a fost inaugurat in 1971, cand guvernul provincial a unit toate satele si satucurile din zona intr-o comunitate, creind Municipalitatea York.
Numai una din comunitati a ramas pe din afara Gormley, datorita faptului ca a fost inpartit in doua de calea ferata si mai tarziu de Hwy 404.

In 1804 emigranti din Pennsylvania s-au asezat in aceasta zona (vecinatatea lui Hwy 404 de azi) si Stouffville Rd. Zona era bogata in raulete rapide iar in zonele mlastinoase creasteau padurici naturale de frasin negru, esenta de lemn ce creste repede si poate fi usor taiat, debitat si folosit la constructii de tot felul.
Astfel s-a dezvoltat aici o industrie locala de fabricat cherestea pe langa agricultura, care a ramas principala ocupatie a celor ce s-au stabilit aici.
Fabricile de cherestea au adus mana de lucru din zonele invecinate, constructori de carute, dulgheri si sculptori independenti.

In 1840, un irlandez pe nume Gormley se muta in zona si deschide primul magazin general. El va actiona si ca notar, licitator, cat si profesor. In 1851 deschide in magazinul lui general primul oficiu postal, al carui director va fi pana in 1876 cand se muta in Toronto. In jurul magazinului lui au aparut in scurt timp mici magazine de executat mobila la comanda, o fierarie-potcovarie, si chiar un hotel. Comunitatea s-a numiat Gormley Corners.
Adesea se facea schimb de servicii pentru produse agricole.

In 1904 Bethesda & Stouffville Telefon Company isi extinde liniile telefonice in aceasta zona.
In 1905, caile ferate James Bay & Northern Ontario Railway se extind trecand prin vestul orasului, dand un bust in dezvoltarea economica a orasului. De doua ori pe saptamana, martea si joia, posta va sosi la gara.
In jurul garii se vor construi un siloz de grane, depozite de materiale si o potcovarie; se va dezvolta zona rezidentiala cu o biserica si filiala a bancii CIBC, care si ea va functiona doua zile pe saptamana.

Din 1914 primul postas din zona (Ed Leary) va distribui zilnic posta (inclusiv in ziua de Craciun) pana in Vandorf, o localitate nord de Stouffville.
Copiii din zona mergeau la una din cele patru scoli construite in zona Whitchurch si Markam, caci Gormley nu a avut niciodata o scoala proprie.
In satuc abia tarziu in 1950 a fost permisa vanzarea de tabac. Cladirea in care a funnctioanat magazinul general din Gormley a schimbat propietari de multe ori. Cel venit in 1923, Sam Doner, a indeplinit functia de master nu mai putin de 30 de ani.

In 1935 cladirea a fost distrusa de foc, Doner insa a construit una noua.
Prin luarea in posesie a cladirii de catre Post Office in 1967, magazinul general a fost inchis.
In anii recenti, operatia s-a mutat in estul lui Hwy 48, dar este si azi in servici pentru comunitatile Preston Lake, Vandorf, Wesley Corners si altele.

In jur de 1985 a fost trasat Hwy 404 care din nefericire, taie localitatea Gormley: portiunea in jurul Leslie St. si Stouffville Rd. este cunoscuta sub numele de New Gormley sau West Gormley; portiunea construita cam in 1800 in jurul Woodbine Ave. si Stouffville Rd. (care va fi din nou sectionata cand mai tarziu Woodbine va fi realiniata si traficul redirectionat) pastreaza numele Gormley.

Stouffville este frumos vara cat si toamna sub coroanele inrosite ale pomilor. Este pitoresc iarna sub sprancenele de zapada adaugate caselor si placut de visitat primavara, cand primele semne ale naturii ce se trezeste se fac simtite.
Orasul are si un parc mare – Hoover Park, cu un raulet ce trece prin el si mai multe panze de apa ce chiar si acum in noiembrie invita carduri de gaste si rate salbatice sa se opreasca din drumul lor.
Nu departe de oras, spre est, este un Flea Market. Tot aici fermierii locali isi vand produsele in fiecare duminica si in alte zile din saptamana. Gasesti aici dulceturi si muraturi, salamuri, branzeturi, placinte si paine dulce cu stafide, toate facute de casa.

Toate acestea fiind spuse, incurajez amatorii de iesiri duminicale sa ia drumul 48 spre nord, sau chiar Go-bus-ul din downtown cu directia Uxbridge (sau Lincolnville) si sa se opreasca in Stouffville, sa-l parcurga cu piciorul si sa intre in fiecare din buticile aliniate pe strada principala. Parcul Hoover poate fi o alta placuta destinatie pentru a petrece o zi in mijlocul naturii.


Nota:
The Eldred King Woodlands, zona de padure plantata cu 80 de ani in urma in Regiunea York (Hwy 48, imediat nord de Ballantrae), poarta numele primarului din Stouffvillului, Eldred King (1927-2011), care a functionat in post din 1978 pana in 1984, timp de cinci termene.

Informatiile din articol sunt extrase din “A Hamlet Divided”, articol scris de Mr. Maurice Smith si aparut in ziarul local Mirror, Stouffville.
Mr. Smith este un avid cautator si iubitor al locurilor cu trecut istoric pe care se straduieste sa ni le faca cunoscute pentru a ne trezi interesul de a le vizita si aprecia.
Mr. Maurice Smith mi-a acordat cu generozitate permisia de a folosi datele din articolul sau si de a-i mentiona numele.


Stouffville, OntarioMariana Popa    5/5/2019


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian