Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Pe teme de imigratie - Urmare a discuției despre rezidență : etapa obținerii cetățeniei canadiene

În urma articolului despre rezidența permanentă, am primit cîteva întrebări care ne fac să credem că ar fi interesant să continuăm prezentarea cu cîteva informații despre etapa următoare a rezidenței, adică obținerea cetățeniei.

Condițiile pentru a prezenta o cerere de cetățenie sînt :

- Candidatul trebuie să fie rezident permanent;
- Să locuiască în Canada timp de trei ani din ultimii cinci;
- Să facă declarație de impozit, dacă are obligația de a o face;
- Să aibă o bună cunoaștere a Canadei;
- Să dovedească stăpînirea adecvată a uneia dintre cele două limbi oficiale.

Prima condiție, este foarte importantă și trebuie respectată indiferent de vîrsta candidatului la cetățenie. Acesta trebuie să respecte toate condițiile legate de statutul de rezident permanent și nu trebuie să fie obiectul unei anchete pentru fraudă sau pentru motive legate de imigrație sau să fi primit ordin de a părăsi Canada. Un detaliu interesant este că nu este necesară o carte rezident permanent validă pentru a prezenta o cerere de cetățenie, se pot face demersurile chiar dacă această carte este expirată.

A doua condiție, prevede ca adulții să fie efectiv în Canada timp de cel puțin 1095 de zile în ultimii cinci ani care au precedat data depunerii cererii de cetățenie. Este de recomandat pentru cei ce călătoresc în afara Canadei să păstreze un jurnal de călătorie care îi va ajuta mai tîrziu să completeze aplicația de cetățenie și să poată calcula mai ușor perioadele de prezență efectivă.
O mențiune specială merită faptul că pot fi luate în calculul prezentei efective în Canada perioadele petrecute ca rezident temporar ( de exemplu, vizitator, student, lucrător temporar) sau ca persoana care a cerut statutul de refugiat: se va calcula o jumătate de zi pentru fiecare zi petrecută în Canada în ultimii cinci ani, pentru un maximum de 365 de zile.
Mai atragem atenția că în cazul copiilor minori sînt anumite condiții specifice și trebuie consultată legea mai în detaliu.

A treia condiție prevede ca indiferent de vîrstă, dacă candidatul are obligația de a face o declarație de venit, trebuie făcută această declarație pentru trei ani, care sînt incluși complet sau parțial în perioada de cinci ani care au precedat data depunerii cererii de cetățenie.

A patra condiție se adresează candidaților între 18 și 54 de ani care vor trebui să treacă examenul de cetățenie. Ei vor trebui să răspundă la întrebări despre drepturile și responsabilitățile cetățenilor canadieni, despre istoria, geografia, economia, organizarea politică și legile Canadei. Examenul este în franceză sau engleză, durează 30 de minute și este un chestionar de 20 de întrebări pentru pregătirea căruia se poate folosi ghidul Discover Canada, care poate fi consultat la adresa https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/corporate/publications-manuals/discover-canada.html

A cincea condiție se aplică candidaților între 18 și 54 de ani împliniți în ziua cînd este semnată cererea de cetățenie și trebuie să demonstreze capacitatea de a comunica într-o anumită măsură în franceză sau engleză. Mai multe detalii despre competențele lingvistice, sînt la adresa : https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/canadian-citizenship/become-canadian-citizen/eligibility/language-proof.html

În general momentul obținerii cetățeniei canadiene reprezintă finalizarea unui proiect de imigrație, reprezintă depășirea mai multor ani de eforturi pentru a obține rezidența permanentă și pentru integrarea socială și profesională.
Pentru un scurt istoric al experienței generațiilor precedente de cetățeni canadieni, amintim că prima lege asupra cetățeniei canadiene datează din 1947. Înainte de 1947 persoanele născute în Canada precum și imigranții naturalizați erau considerați supuși britanici înainte de a fi cetățeni canadieni. Această lege concretiza pentru prima oară existența unui sentiment de identitate națională în Canada. Retroactiv, se pare că participarea Canadei la al doilea război mondial a conturat poziția sa ca națiune suverană și că a creat nevoia definirii unor simboluri ale acestei națiuni independente.

Legea cetățeniei a fost actualizată în repetate rînduri, adaptîndu-se la evoluția Canadei din punct de vedere politic, economic și social. Canada, țara de imigrație, la început ocazie de aventură pentru colonii secolului XVI și mai tîrziu orizont pentru o viață mai bună pentru imigranții din secolul IXX și XX, a cunoscut un proces de organizare și personalizare extrem de intens la care au participat generațiile de noi sosiți printre care ne numărăm și noi astăzi.
Dacă vă place istoria, mai revenim cu detalii.
Pînă atunci, vă dorim succes în proiectele dumneavoastră și să auzim numai de bine.


N.O.
Anca Tismanariu ing, consultant de imigratie, membru CRCIC, membru OIQ.
Pentru întrebari sau sugestii scrieti la :
agti_recrutement@]ympatico.ca
sau 514 - 489 2769.

Anca Tismanariu    4/14/2019


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian