Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romļæ½nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestinć
Note de carierć
Condeie din diasporć
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouć
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastrć
Traditii
Limba noastrć
Lumea īn care trćim
Pagini despre stiintć si tehnicć
Gānduri pentru Romānia
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivļæ½ 2024
Articole Arhivļæ½ 2023
Articole Arhivļæ½ 2022
Articole Arhivļæ½ 2021
Articole Arhivļæ½ 2020
Articole Arhivļæ½ 2019
Articole Arhivļæ½ 2018
Articole Arhivļæ½ 2017
Articole Arhivļæ½ 2016
Articole Arhivļæ½ 2015
Articole Arhivļæ½ 2014
Articole Arhivļæ½ 2013
Articole Arhivļæ½ 2012
Articole Arhivļæ½ 2011
Articole Arhivļæ½ 2010
Articole Arhivļæ½ 2009
Articole Arhivļæ½ 2008
Articole Arhivļæ½ 2007
Articole Arhivļæ½ 2006
Articole Arhivļæ½ 2005
Articole Arhivļæ½ 2004
Articole Arhivļæ½ 2003
Articole Arhivļæ½ 2002


Pe teme de imigratie - Urmare a discuției despre rezidență : etapa obținerii cetățeniei canadiene

Īn urma articolului despre rezidența permanentă, am primit cīteva īntrebări care ne fac să credem că ar fi interesant să continuăm prezentarea cu cīteva informații despre etapa următoare a rezidenței, adică obținerea cetățeniei.

Condițiile pentru a prezenta o cerere de cetățenie sīnt :

- Candidatul trebuie să fie rezident permanent;
- Să locuiască īn Canada timp de trei ani din ultimii cinci;
- Să facă declarație de impozit, dacă are obligația de a o face;
- Să aibă o bună cunoaștere a Canadei;
- Să dovedească stăpīnirea adecvată a uneia dintre cele două limbi oficiale.

Prima condiție, este foarte importantă și trebuie respectată indiferent de vīrsta candidatului la cetățenie. Acesta trebuie să respecte toate condițiile legate de statutul de rezident permanent și nu trebuie să fie obiectul unei anchete pentru fraudă sau pentru motive legate de imigrație sau să fi primit ordin de a părăsi Canada. Un detaliu interesant este că nu este necesară o carte rezident permanent validă pentru a prezenta o cerere de cetățenie, se pot face demersurile chiar dacă această carte este expirată.

A doua condiție, prevede ca adulții să fie efectiv īn Canada timp de cel puțin 1095 de zile īn ultimii cinci ani care au precedat data depunerii cererii de cetățenie. Este de recomandat pentru cei ce călătoresc īn afara Canadei să păstreze un jurnal de călătorie care īi va ajuta mai tīrziu să completeze aplicația de cetățenie și să poată calcula mai ușor perioadele de prezență efectivă.
O mențiune specială merită faptul că pot fi luate īn calculul prezentei efective īn Canada perioadele petrecute ca rezident temporar ( de exemplu, vizitator, student, lucrător temporar) sau ca persoana care a cerut statutul de refugiat: se va calcula o jumătate de zi pentru fiecare zi petrecută īn Canada īn ultimii cinci ani, pentru un maximum de 365 de zile.
Mai atragem atenția că īn cazul copiilor minori sīnt anumite condiții specifice și trebuie consultată legea mai īn detaliu.

A treia condiție prevede ca indiferent de vīrstă, dacă candidatul are obligația de a face o declarație de venit, trebuie făcută această declarație pentru trei ani, care sīnt incluși complet sau parțial īn perioada de cinci ani care au precedat data depunerii cererii de cetățenie.

A patra condiție se adresează candidaților īntre 18 și 54 de ani care vor trebui să treacă examenul de cetățenie. Ei vor trebui să răspundă la īntrebări despre drepturile și responsabilitățile cetățenilor canadieni, despre istoria, geografia, economia, organizarea politică și legile Canadei. Examenul este īn franceză sau engleză, durează 30 de minute și este un chestionar de 20 de īntrebări pentru pregătirea căruia se poate folosi ghidul Discover Canada, care poate fi consultat la adresa https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/corporate/publications-manuals/discover-canada.html

A cincea condiție se aplică candidaților īntre 18 și 54 de ani īmpliniți īn ziua cīnd este semnată cererea de cetățenie și trebuie să demonstreze capacitatea de a comunica īntr-o anumită măsură īn franceză sau engleză. Mai multe detalii despre competențele lingvistice, sīnt la adresa : https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/canadian-citizenship/become-canadian-citizen/eligibility/language-proof.html

Īn general momentul obținerii cetățeniei canadiene reprezintă finalizarea unui proiect de imigrație, reprezintă depășirea mai multor ani de eforturi pentru a obține rezidența permanentă și pentru integrarea socială și profesională.
Pentru un scurt istoric al experienței generațiilor precedente de cetățeni canadieni, amintim că prima lege asupra cetățeniei canadiene datează din 1947. Īnainte de 1947 persoanele născute īn Canada precum și imigranții naturalizați erau considerați supuși britanici īnainte de a fi cetățeni canadieni. Această lege concretiza pentru prima oară existența unui sentiment de identitate națională īn Canada. Retroactiv, se pare că participarea Canadei la al doilea război mondial a conturat poziția sa ca națiune suverană și că a creat nevoia definirii unor simboluri ale acestei națiuni independente.

Legea cetățeniei a fost actualizată īn repetate rīnduri, adaptīndu-se la evoluția Canadei din punct de vedere politic, economic și social. Canada, țara de imigrație, la īnceput ocazie de aventură pentru colonii secolului XVI și mai tīrziu orizont pentru o viață mai bună pentru imigranții din secolul IXX și XX, a cunoscut un proces de organizare și personalizare extrem de intens la care au participat generațiile de noi sosiți printre care ne numărăm și noi astăzi.
Dacă vă place istoria, mai revenim cu detalii.
Pīnă atunci, vă dorim succes īn proiectele dumneavoastră și să auzim numai de bine.


N.O.
Anca Tismanariu ing, consultant de imigratie, membru CRCIC, membru OIQ.
Pentru īntrebari sau sugestii scrieti la :
agti_recrutement@]ympatico.ca
sau 514 - 489 2769.





Anca Tismanariu    4/14/2019


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian