Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romļæ½nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestinć
Note de carierć
Condeie din diasporć
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouć
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastrć
Traditii
Limba noastrć
Lumea īn care trćim
Pagini despre stiintć si tehnicć
Gānduri pentru Romānia
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivļæ½ 2024
Articole Arhivļæ½ 2023
Articole Arhivļæ½ 2022
Articole Arhivļæ½ 2021
Articole Arhivļæ½ 2020
Articole Arhivļæ½ 2019
Articole Arhivļæ½ 2018
Articole Arhivļæ½ 2017
Articole Arhivļæ½ 2016
Articole Arhivļæ½ 2015
Articole Arhivļæ½ 2014
Articole Arhivļæ½ 2013
Articole Arhivļæ½ 2012
Articole Arhivļæ½ 2011
Articole Arhivļæ½ 2010
Articole Arhivļæ½ 2009
Articole Arhivļæ½ 2008
Articole Arhivļæ½ 2007
Articole Arhivļæ½ 2006
Articole Arhivļæ½ 2005
Articole Arhivļæ½ 2004
Articole Arhivļæ½ 2003
Articole Arhivļæ½ 2002


Kurt Cobain ( 20 februarie 1967 - 8 aprilie 1994 )

“Ei rād de mine pentru că sunt diferit. Eu rād de ei pentru că sunt toţi la fel.”- Kurt Cobain, de la a cărui moarte se īmplinesc, astăzi, 25 de ani. Deşi a trăit dor 27 de ani, Cobain a rămas īn istoria muzicii drept unul dintre cei mai reprezentativi creatori, vocalişti şi chitarişti ai rockului alternativ.

Kurt Cobain s-a născut la 20 februarie 1967, īn Aberdeen, Washington. De copil a fost fascinat de artă, desena personaje din desene animate şi din alte filme. La vārsta de patru ani cānta la pian şi chiar compunea cāntece simple. A fost influenţat de artişti ca Ramones şi Electric Light.

Īn toamna anului 1985, Kurt l-a īntālnit pe basistul Krist Novoselic, cei doi īnfiinţānd, mai īn glumă, mai īn serios, cāteva formaţii, printre care Stiff Woodies. Prima īnregistrare demo a formaţiei intitulate Nirvana s-a produs īn ianuarie 1988. Primul single semnat de Nirvana a fost ”Love Buzz”, un cover după olandezii Shocking Blue.

Īn 1990, Nirvana a semnat un contract cu casa de discuri DGC Records şi a īnceput să lucreze la albumul ”Nevermind”. Īn timpul turneului european de la sfārşitul lui 1991, sălile de concert au īnceput să devină neīncăpătoare, echipele de televiziune īnregistrau aproape fiecare prestaţie Nirvana, iar ”Smells Like Teen Spirit” era difuzat constant la radio şi televiziune.

”Nevermind” a fost lansat oficial la 24 septembrie 1991. Pānă īn ianuarie 1992, albumul a urcat pe primul loc īn topul Biilboard 200, detronāndu-l pe Michael Jackson şi al său ”Dangerous”.

Chiar dacă formaţia se contura ca una de real succes, starea de sănătate a lui Kurt Cobain a īnceput să se degradeze. Astfel, pe fondul unei boli respiratorii avute īncă din copilărie, artistul se īmbolnăveşte de ulcer şi are grave probleme de colon. Din cauza suferinţei şi a durerilor Kurt Cobain īncepe să folosească substanţe interzise.

La 24 februarie 1992, Kurt Cobain s-a căsătorit cu Courtney Love, lidera trupei punk Hole. Doi ani mai tārziu, aceasta īl găsește pe Cobain inconştient īn camera lor de hotel din Roma. Dependenţa de droguri a solistului trupei Nirvana scăpase de sub orice fel de control.

Considerat unul dintre cei mai influenţi muzicieni din toate timpurile, Kurt Cobain a fost găsit mort īn 8 aprilie 1994. Īn urma autopsiei, s-a constatat că artistul s-a sinucis īn data de 5 aprilie, acest subiect fiind īncă unul controversat. Avea 27 de ani. Trupa sa, Nirvana, a rămas una dintre cele mai bine vāndute formaţii din toate timpurile, cu peste 75 de milioane de unităţi.


25 de ani de la moartea lui Kurt Cobain. Scrisoarea sa de adio

“De foarte mulţi ani nu mai am nici o emoţie cīnd ascult sau creez muzică ori cīnd citesc sau scriu. Şi mă simt vinovat mai mult decīt vă puteţi imagina. (…) Am o soţie de vis, care dă pe afară de ambiţie şi īnţelegere, şi un copil care sărută orice om pe care īl vede, pentru că toată lumea e bună şi nu-i face nici un rău; asta īmi aminteşte prea mult de mine, plin de dragoste şi bucurie. Asta mă īngrozeşte aşa de rău, că abia mai pot să rezist.” – scria Kurt Cobain īn biletul său de adio adresat prietenului său imaginar Boddah.


Scrisoarea de adio a lui KURT COBAIN:

“De-a lungul anilor, toate avertizările din cele 101 lecţii de punk-rock primite īncă de cīnd m-am familiarizat pentru prima dată cu etica independenţei şi a acceptării comunităţii voastre s-au dovedit foarte īndreptăţite. De foarte mulţi ani nu mai am nici o emoţie cīnd ascult sau creez muzică ori cīnd citesc sau scriu. Şi mă simt vinovat mai mult decīt vă puteţi imagina.

De exemplu, atunci cīnd sīnt īn culise şi se sting reflectoarele, iar mulţimea īnnebunită īncepe să vuiască, nu mă mai atinge, aşa cum i se īntīmpla lui Freddie Mercury. Părea că-i place, că savurează dragostea publicului. Ăsta e un lucru pe care īl admir şi invidiez profund. Nu pot să vă păcălesc pe nici unul dintre voi. Nu e corect nici faţă de voi, nici faţă de mine. Cea mai gravă faptă pe care mi-o pot imagina ar fi să īi storc de bani pe oameni minţind, simulīnd că mă simt sută la sută bine.

Cīteodată simt că am nevoie de un aparat care să ponteze cīnd urc pe scenă. Am făcut tot ce puteam ca să preţuiesc asta (şi o preţuiesc, Doamne, crede-mă că o preţuiesc, dar nu e destul). Preţuiesc fapul că noi am mişcat şi am făcut să se simtă bine atīţia oameni. Poate sīnt un narcisist care apreciază lucrurile abia după ce au dispărut. Sīnt prea sensibil. Trebuie să fiu uşor ameţit ca să recapăt pasiunile pe care le aveam cīnd eram mic.

Īn ultimele trei turnee am apreciat mult mai mult oamenii pe care i-am cunoscut şi fanii muzicii noastre, dar tot nu pot să-mi depăşesc frustrarea, vina şi mila pe care o am pentru toţi. Există ceva bun īn fiecare dintre noi şi cred că pur şi simplu iubesc prea mult oamenii, aşa de mult, că mă face să mă simt, īn morţii mei, prea trist. Micul Isus, Peştele, tristul sensibil nerecunoscător. De ce nu te bucuri pur şi simplu? Nu ştiu!

Am o soţie de vis, care dă pe afară de ambiţie şi īnţelegere, şi un copil care sărută orice om pe care īl vede, pentru că toată lumea e bună şi nu-i face nici un rău; asta īmi aminteşte prea mult de mine, plin de dragoste şi bucurie. Asta mă īngrozeşte aşa de rău, că abia mai pot să rezist. Nu pot să suport gīndul că Frances ar putea să devină un death-rocker nenorocit, autodistructiv ca mine.

Īn cazul meu, lucrurile au mers ca la carte şi sīnt recunoscător pentru asta. Dar de la şapte ani am īnceput să urăsc oamenii. Doar pentru că cei īnţelegători par să se descurce mult mai uşor. Doar pentru că iubesc oamenii şi īmi pare rău pentru ei prea mult.

Din adīncul sufletului meu care arde, īntors pe dos, vă mulţumesc tuturor pentru scrisorile şi grija din anii trecuţi. Sīnt un copil prea capricios şi instabil! Nu mai sīnt īnflăcărat şi, ţineţi minte, e mai bine să arzi decīt să te veștejești.

Pace, dragoste, īnţelegere,” – Kurt Cobain







Dumitru Constantin    4/9/2019


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian