Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Mapamond contemporan - Ecouri despre ziua femeii în jurul lumii moderne

Recunoscută internațional ca Ziua Femeii, după rezoluția oficială a ONU din 1975, data de 8 martie are rezonanțe diverse în lume dar este astăzi unanim acceptată ca un omagiu adus Evei. Fie că este un mesaj politic feminist, fie că este unul de curtoazie galantă – femeile sunt sărbătorite universal pentru rolul lor în progresul umanității. O analiză a istoricului acestei zile arată însă că recunoașterea acestui rol este rezultatul unui process dureros de lung care a venit practic, după două milenii de injustiție.

Originea acestei zile este legată de lupta pentru votul universal care a marcat ideologic mișcarea politică socialistă la începutul secolului 21. Sfârșitul primului război mondial a adus recunoașterea acestui drept în țări europene precum Rusia bolșevică, Germania și în câteva dintre țările nou formate pe ruinele fostelor imperii. Cu toate acestea, ziua de 8 martie, propusă ca sărbătoare de către Conferința Socialistă Americană în 1910 a rămas legată aproape exclusiv de socialism și de partidele comuniste până la recunoașterea făcută de ONU în anii 70. Data de 8 martie a fost propusă de guparea femeilor socialiste bolșevice din Petrograd, în 1917, și a devenit treptat sărbătoarea internațională a femeilor. Din punct de vedere politic, această zi a ieșit în ultimele decenii dinntr-un con de umbră și este din nou în prim planul marșurilor politice și ideolgice la nivel global. Anul 2011, a marcat o etapă nouă în lume după ce președintele Obama a declarat luna martie drept Luna Mondială Femeilor iar peste o sută de țări au preluat această idee.

Ar fi interesant însă de urmărit cum este sărbătorită această zi la nivel global. În România comunistă, ziua de 8 martie a căpătat o popularitate specială care a reușit să aducă puțină lumină și culoare în cenușiul aberant și depresiv al anilor epocii de aur. Deși sărbătorirea se făcea cu trâmbițe ideologice, iar tovarășa Elena era proclamată mama națiunii, pentru români această zi era una în care femeile și mamele erau puse în prim plan. Sărbătoarea era cumva legată de primăvară și mărțișor și nu avea pentru români nici un festivism politic. Indiferent de mizeria penuriei economice, bărbații făceau tot posibilul să găsească flori, bomboane de ciocolată și alte mici cadouri. Cum nu există o zi oficială pentru ziua mamei, 8 martie devenea o ocazie importantă de a onora fie acest rol, fie altele. Era pentru copiii o bucurie sinceră să construiască un mic cadou pentru mame iar pentru elevii din școli o ocazie să își arate respectul pentru doamnele profesoare. Ziua de 8 martie reunea într-un fel Dragobetele cu ziua mamei și era pentru cei mai mulți o zi de bun augur. Românii continuă această tradiție care nu numai că a rămas bine ancorată în mentalul colectiv, dar chiar s-a amplificat.

Italia oferă un alt exemplu de 8 martie dedicat feminitații. Ei numesc această zi La Fest della Donna și este o zi în care femeile primesc flori, în special mimose galbene. Florile sunt menite să celebreze puterea și frumusețea feminină. Creativitatea italienilor atinge un nivel estetic deosebit pentru că toate prajiturile și torturile pregătite cu această ocazie sunt în froma de floare și foarte viu colorate. China a adoptat această sărbătoare în 1949 pe fundal politic și a adăugat în plus Ziua Fetelor, pe 7 martie, zi în care se sărbătoresc relizările academice ale tinerelor din școli și universitați. Chinezii oferă cadouri colegelor, mamelor și soțiilor pe 8 martie. Guverul oferă o jumatate de zi liberă tuturor femeilor ca bonus. Treptat, ziua de 8 martie a devenit mai puțin un eveniment politic și s-a repliat pe coordonatele capitaliste fiind o ocazie de a face cumpărături și a găsi cadouri potrivite pentru doamne. Mai mult, în ultimii ani, chinezi au transformat 8 martie într-un Valentine autohton.

În multe alte țări, inclusiv în US, sărbătoarea a rămas exclusiv politică. Primul marș al femeilor a fost organizat în timpul președintelui Carter care a declarat, în februarie 1980, o săptămînă specială de dezbateri pentru egalitatea în drepturi. Această inițiativă s-a extins în următorii ani în peste 14 state americane, în diverse instituții publice, și a devenit suport pentru Alianța Natională a Femeilor. Sărbătorirea a devnit astăzi de nivel național iar președintele este cel care face o declarație prezidențială în martie pentru recunoașterea realizărilor aduse de femei în istoria umanității. În multe țări vestice, ziua de 8 martie este marcată de proteste politice, de declarații ideologice și de sărbătoriri în instituții publice. În Germania, țară în care 8 martie are puternice rădăcini ideologice, guvernul berlinez a adoptat în 24 ianuarie 2019 o rezoluție pentru o zi liberă dedicată zilei femeilor, Frauentag. Astfel, doar berlinezii deocamdată au o vinere liberă în Februarie. În UK, evenimentul este celebrat prin acțiuni politice și evenimente de caritate dedicate cauzelor care suțin egalitatea de gen. Adesea, aceste evenimente politice sunt susținute prin mișcări de protest radicale sau greve, cum ar fi recentele evenimente din Spania unde în 2018 peste 5 milionae de femei au tinut o grevă de protest de 24 de ore ca reacție la inegalitatea de gender în plata salariilor.

Ziua de 8 martie este plină de controvese evidente dar indifernet de forma de celebrare pe care o adoptă, acest eveniment mondial aduce un omagiu și o reparație morală femeilor și continuă să captivezele masele după mai bine de un secol de la prima sărbătoare de gen.


Toronto martie 2019




Luiza Mureșeanu    3/11/2019


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian