Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Pe teme de imigratie : Cîte ceva despre statutul de resident permanent în Canada și cartea de rezident permanent

- În urma întrebării unui cititor, credem că ar fi utilă o trecere în revistă a definiției statutului de rezident permanent în Canada. Conform CIC ( https://www.canada.ca/fr/immigration-refugies-citoyennete/services/nouveaux-immigrants/carte-rp/comprendre-statut-rp.html) un rezident permanent în Canada este un cetățean al unei alte țări, care a imigrat în Canada, respectînd criteriile unui anumit program de imigrare și care nu este încă cetățean canadian.

- Persoanele care au statutul de rezident permanent pot să beneficieze de toate drepturile cetățenilor canadieni :
-asigurare medicală,;
-posibilitatea de a locui, lucra sau studia în orice provincie canadiană;
-să se bucure de protecția legilor canadiene și de a Cartei canadiene a drepturilor și libertăților (Canadian Charter of Rights and Freedoms);
-și, în cele din urmă, să ceară cetățenia canadiană.
-Rezidenții permanenți nu pot vota sau nu pot să fie candidați în alegeri și nu pot ocupa un post care implică verificare de securitate de grad înalt.

Condiția de păstrare a statutului de rezident permanent este de a petrece cel puțin 730 de zile în Canada în ultimii cinci ani.
Nu este nevoie ca cele 730 de zile să fie în continuu și în anumite situații o parte a timpului petrecut în afara Canadei poate fi considerat (calculat) în cadrul celor 730 de zile – dar aici aveți grijă să căutați informații detaliate sau consultați specialiștii în imigrație.

Statutul de rezident permanent se poate pierde în situația în care :

-hotărîți în mod voluntar să renunțați la acest statut;
-faceți obiectul unei măsuri de expulzare (removal order);
-deveniți cetățean canadian;
-un agent de imigrație hotărăște că nu ați respectat condițiile de rezidență.

Reamintim că, vizitatorii, studenții sau lucrătorii sosiți cu permise de studii sau de lucru au statut de rezident temporar și nu au statutul de rezident permanent.
Cartea de rezident permanent este dovada că deținătorul cărții are statutul de rezident permanent în Canada și este necesară pentru a reveni în Canada cu un mijloc de transport comercial (avion, vapor, tren, autocar). În mod normal cartea de rezident permanent est validă timp de cinci ani însă cîteodată este eliberată numai pentru un an, deci trebuie urmărită dată de validitate și recomandăm ca cererea de reînnoire să fie făcută înainte de data de expirare.

Există și posibilitatea unui tratament de urgență a unei cereri de carte de RP dacă aplicantul va face o călătorie în următoarele trei luni pentru unul din următoarele motive :
-posibilitatea de a fi angajat;
-dacă suferă de o boală gravă sau dacă un membru al familiei este grav bolnav;
-dacă a decedat un membru al familiei;
-dacă responsabilitățile de muncă îl obligă să călătorească;

La cererea agentului care studiază aplicația de reînnoire, ar putea fi necesar ca rezidentul permanent să prezinte documente care să susțină declarația să privind timpul petrecut pe teritoriul canadian. Decizia alegerii documentelor relevante și credibile, care îl vor convinge pe agent, îi va reveni aplicantului căci nu există un document care să garanteze acceptarea categorică a afirmațiilor privind prezența efectivă în Canada.

În final, cartea de rezident va fi trimisă numai la o adresă în Canada și cîteodată aplicantul poate primi invitație pentru a o ridica în persoană la unul din birourile CIC.De asemenea, un alt aspect interesant este că, deși cartea de rezident permanent poate expira, aceasta nu înseamnă că se pierde statutul de RP (rezident permanent). Pierderea statutului de RP va fi hotărîtă numai printr-o decizie a autorităților de imigrație canadiene.Rezidenții permanenți care nu au cartea de RP validă sau nu o au cu ei cînd sînt în călătorie în afara Canadei, vor trebui să obțină un titlu de călătorie pentru rezidenți permanenți înainte de a reveni în Canada.

Menționăm că Ministerul Imigrației, al Refugiaților și al Cetățeniei al Canadei (IRCC sau mai vechi, CIC), va colabora cu Agenția de Servicii Frontaliere (ASFC) pentru colectarea informațiilor asupra intrărilor și ieșirilor călătorilor către /afara Canadei. În acest fel se vor centraliza informații exacte și obiective asupra intrărilor/ieșirilor din Canada pentru a oferi support în aplicarea Legii imigrației și pentru protecția refugiaților, a Legii cetățeniei și a Decretului asupra pașapoartelor canadiene.
Venind perioada verii și a vacanțelor, credem că vă va fi util să verificați cărțile de rezidență, perioadele de ședere în Canada și respectarea condițiilor de rezidență și dacă va fi cazul, să luați măsuri să evitați eventualele problemele.
Vă dorim succes în proiectele dumneavoastră și să auzim numai de bine.


Nota Observator ;
Anca Tismanariu ing, consultant de imigratie, membru CRCIC, membru OIQ.
Pentru întrebari sau sugestii scrieti la :
agti_recrutement@sympatico.ca
sau 514 - 489 2769.
Anca Tismanariu     3/10/2019


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian