Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Traiasca Natia !

Astazi, 15 ianuarie, celebram 169 de ani de la nasterea poetului nepereche Mihai Eminescu. Ce pot sa spun eu despre Eminescu? Cuvintele mele sunt putine si fara continut, dar pot sa spun ca el a fost si va ramane poetul sufletului meu. Despre viata lui Eminescu si evolutiile lui in timp, s-a scris si se va mai scrie cat va fi limba si literatura romana. Au fost scrise si rostite mii si mii de elogii, legate de opera sa, dar eu am sa citez doar una, scrisa de Mircea Eliade, care mi-a mers la suflet.
"Neamul nostru romanesc si-a asigurat dreptul la «nemurire» mai ales prin creatia lui Eminescu. Petrolul si aurul nostru pot intr-o zi seca. Graul nostru poate creste si-aiurea. S-ar putea ca-ntr-o zi nu prea indepartata, strategia mondiala sa sufere anumite modificari, incat pozitia noastra de popor, de granita sa-si piarda insemnatatea pe care o are de un secol incoace. Toate s-ar putea intampla.
Un singur lucru nu se poate intampla - Disparitia poemelor lui Eminescu. Si cat timp va exista in lume un singur exemplar din poeziile lui Eminescu, identitatea neamului nostru este salvata. Un neam supravietuieste mai ales prin creatiile geniilor sale".

Eminescu in ciuda vietii scurte, 39 de ani, a creat o opera nemuritoare, prin continutul ei cladit pe sufletul si trasaturile specifice poporului nostru. El a cantat ca nimeni altul, dorurile si aspiratiile acestuia, toate imbracate intr-o haina de rara expresivitate, a unei limbi curate si melodioase, altoita pe tezaurul graiului nostru popular.
Versurile sale au fost citite în aproape toate colţurile lumii, au fost traduse în 60 de limbi de pe toate continentele, dar numai in limba romana poeziile sale au acea stralucire orbitoare de care nu incetam a ne minuna pana astazi.
Dar…. in afara de poezii si opere cunoscute am sa reamintesc cateva dintre citatele sale celebre, profunde si la fel de actuale:
„Am înţeles că un om poate avea totul neavând nimic şi nimic având totul.”
„Citeşte! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei şi imagini, din care vei întocmi înţelesul şi filosofia vieţii.”
„Munca unui om se poate plăti. Caracterul, cultura lui, nicicând.”
”Oamenii nu se deosebesc atât prin ceea ce zic, cat prin ceea ce fac.”
„Răul esenţial care ameninţă vitalitatea poporului nostru este demagogia.”
”Un om înţelept cunoaşte pe un nerod, căci nerod a fost fiecare-n viaţa-i; dar un nerod nu cunoaşte pe un întelept, căci n-a fost niciodată întelept”
”Cel mai mare pacat al oamenilor e frica, spaima de a privi în faţă şi-a recunoaşte adevărul.”
"Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei."
Ei bine, prin Eminescu si mostenirea miraculos ramasa de la el, ni s-a facut un dar de care n-au avut parte alte culturii, fie si cele mari. Referindu-se la valoarea creatiei eminesciene, din punctual de vedere a relatiei national-universal- George Calinescu afirma: fiind foarte roman, Eminescu este o mare valoare, un mare poet universal. Asa se face ca noi, romanii, avem o sacră datorie faţă de marile valori ale neamului nostru: aceea de a le pastra ca pe niste icoane sfinte, ca pe însemne ale divinitatii. Iar Eminescu, este unul dintre ele.

As dori sa inchei aceste cateva randuri scrise din Dor de Eminescu cu salutul sau adresat prietenilor - “Trăiasca Naţia”! Atunci cand prietenii il salutau in acelasi fel, el raspundea: Sus cu dânsa ! un joc de cuvinte amuzant care destainuie permanenta sa dragostea de tara.
Asadar, dragi cititori, in aceasta zi memorabila, la aceasta aniversarea mareta sa rostim impreuna –TRAIASCA NATIA!






Dorina Cornelia Aldea- Vancouver    1/16/2019


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian