Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Muzician, compozitor şi dirijor Marin Constantin (n. 27 februarie 1925 - d. 1 ianuarie 2011 )

Muzician, compozitor şi dirijor de ansamblu coral român, fondator, dirijor şi director pe viaţă al Corului Naţional de Cameră Madrigal 47 de ani, între 1963 şi 2011.
A fost un specialist renumit în muzica renascentistă, cântul gregorian şi baroc, precum şi muzica tradiţională românească. Activitatea sa a fost apreciată entuziast de critici muzicali din întreaga lume, fiind distins cu numeroase premii şi distincţii interne şi internaţionale.

Şi fiul său, Ion Marin, a devenit tot dirijor (austriac).

A absolvit Facultatea de Pedagogie Muzicală (secţia Dirijat Coral) a Conservatorului de Muzică din Bucureşti (1944-1949) studiind cu Ioan D. Chirescu (teorie-solfegiu), Mihail Jora (armonie), Vasile Popovici (istoria muzicii), Florin Eftimescu (pian), Ştefan Popescu (cor), Teodora Stroescu (canto) şi Facultatea de Pedagogie, Psihologie şi Filozofie a Universităţii din Bucureşti (1945-1949), sub îndrumarea profesorilor G.G. Antonescu, Mircea Florian, Dimitrie Gusti, Mihail Ralea, Tudor Vianu.

În 1985 a obţinut titlul de doctor în muzicologie la Academia de Muzica Gh. Dima din Cluj-Napoca, sub conducător de doctorat, compozitorul şi muzicianul Sigismund Toduţă.

În 1994, a fost numit Doctor Honoris Causa la Academia de Muzica Gh. Dima.

Dirijor si compozitor, Constantin Marin a fondat Corul Madrigal în 1963 (www.madrigal.ro), fiind un specialist renumit în muzica renascentistă, cântul gregorian şi baroc precum şi muzica tradiţională românească.

Înainte de a crea Corul National de Camera "Madrigal," (www.madrigal.ro),Marin Constantin s-a dedicat muzicii, debutând ca dirijor de coruri studenţeşti şi de amatori precum Corul Universităţii şi Corul Sindicatului Învăţământ din Bucureşti (1949-1951). A fost asistent la Facultatea de Filosofie din Bucureşti (1948-1952). Din 1954 a fost şeful sectorului muzical în Casa Centrală a Creaţiei Populare (1954-1955), director general, dirijor al Ansamblului UTC din România (1951-1974), director adjunct al Direcţiei muzicii din Ministerul Culturii (1960-1965), apoi profesor la catedra de dirijat de cor la Conservator (din 1960, iar în ultimii ani profesor consultant). Între 1966-1969 a fost directorul general al Operei Române.

Maestrul Constantin Marin a fost membru al Uniunii Compozitorilor (din 1956), fiind autorul multor piese corale. A fost fondator al Corului Universităţii din Bucureşti (1948), a Capelei Corale "Gheorghe Cucu" (1958) şi al Corului Naţional de Cameră Madrigal (1963).

Din 1963 până la moarte, Marin Constantin a fost dirijor şi director pe viaţă al Corului Naţional de cameră Madrigal. Din 7 iulie 1963, când a avut loc primul concert la Braşov, a fost dirijorul, fondatorul şi directorul Corului „Madrigal” al Conservatorului Bucureşti, un ansamblu de excepţie, care s-a făcut cunoscut prin numeroase turnee întreprinse de-a lungul anilor în toată lumea. Cu Corul Madrigal a susţinut peste 4000 de concerte în ţară şi în lume, în festivaluri: George Enescu (România), Bordeaux (Franţa), Viena (Austria), Handel (Germania), UNICEF (Franţa), Toamna Varşoviană (Polonia, Anul Marcian (Veneţia, Italia), Primăvara la Praga (Cehia), Musica Antiqua Europae Orientalis (Polonia, Ohridsko Leto şi Belef (Belgrad), Olanda etc. Palmaresul Corului National de Camera Madrigal se identifica cu cel al dirijorului sau, Marin Constantin, şi întreaga activitate de 47 de ani este mereu împreună. (www.marinconstantin.org).Marin Constantin şi corala sa, Madrigal, au prezentat muzica corala românească, tradiţională şi contemporană, pe cele mai mari scene ale lumii, la Carnagie Hall, în 1969, la sediul Naţiunilor Unite (www.uno.org), Mla Basilica San Marco din Veneţia în 1994 invitaţi în An Marcian de Vatican, la Pantheon, de Ziua Naţională a României, în 1996, şi în săli de spectacole şi aule universitare din mai toate ţările europene, Japonia, Statele Unite. Câteva filme ale Televiziunii Române documentează câteva turnee, cel mai cunoscut este Madrigal pentru Japonia, realizat de Iosif Sava şi Viorel Sergovici în 1991(https://www.youtube.com/watch?v=DpI8WwGYYfg).

În 1969 a înregistrat cu Corul Madrigal primul disc de Colinde, la Electrecord, disc care a fost prezentat numai pentru export, ţi a fost ascultat în România doar începând din decembrie 1989, în timpul revoluţiei. Colindele Madrigalului lui Marin Constantin au devenit legendare ţi au făcut parte din istoria lui Marin Constantin şi a corului său Madrigal, aşa cum atesta Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania.

În 1985 a creat şi înregistrat zece discuri sub titlul „Arta construcţiei şi interpretării corale” reprezentând teoria sa, psihotehnica, pentru dirijat coral Cele zece discuri sunt prezentate de Marin Constantin şi exemplificările realizate de Corul Madrigal sub conducerea sa, şi sunt reeditate de Electrecord în 1995.

Discografia lui Marin Constantin şi a Corului Madrigal sub conducerea sa este enormă: 40 de CD-uri şi înregistrări cu Corul Madrigal, dintre care majoritatea promovând muzica românească tradiţională şi contemporan.
Observator    1/2/2019


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian