Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Ce a însemnat anul 2018 și ce așteptăm de la anul 2019?

Oamenii au vrut să aibă întotdeauna mai mult și mai bine decât au.
Așa este datul firii!

Pentru mine, ca istoric, anul 2018 a fost unul de solemnitate, pentru că am sărbătorit un secol de la cel mai important act al românilor din întreaga lor istorie modernă, dacă nu cumva chiar din toată istoria lor ca popor, anume Unirea cea Mare și formarea României Întregite în 1918.
Acum un secol s-au coagulat toate energiile bune ale națiunii și s-au unit toate provinciile importante ale românilor cu Țara. Sigur, gândul nostru de azi este și unul trist, pentru că în Primul Război Mondial au murit milioane de oameni și sute de mii de români, dar nimic bun pe lumea asta nu s-a obținut până acum fără sacrificii.
Anul 2018 a adus Universității din Cluj (Universitatea „Babeș-Bolyai”) o mare performanță: clasificarea în ierarhia internă (Metaranking) marile ranking-uri internaționale ca cea mai bună universitate din România, ceea ce nu este puțin lucru.
Personal, am avut marea onoare să devin în 2018 președintele Academiei Române, cel mai înalt for de consacrare și de cercetare din țara noastră, întemeiat acum mai bine de un secol și jumătate și pus în serviciul națiunii române.
Dincolo de onoare, alegerea înseamnă o răspundere copleșitoare, fiindcă președintele este cel dintâi slujitor al instituției, răspunzător de soarta acestei embleme a spiritualității românești.
Au fost și tristeți și neîmpliniri, dar nu le mai pomenesc aici, deoarece se cade ca „cele rele să se spele, cele bune să se-adune!”.

În 2019 doresc doar pace, liniște, înțelepciune, muncă spornică, adevăr, dreptate, aureolate toate de iubire și de bunătate. Aparent este simplu, dar cât este de complicat!
Aș vrea să le fie bine alor mei și tuturor familiilor de români, pentru că atunci ne va merge bine și în ansamblu, ca popor.
Într-o veche colindă maramureșeană două versuri sună astfel:
„În toată casa-i lumină,/ La tot focu-i oala plină”.
Dacă oala va fi alimentată de un foc sufletesc viu, bazat pe credință, pe iubire și pe bunătate, atunci „oala” noastră va fi plină de bunătăți ale trupului și, mai ales, ale minții și inimii.
Și cât de frumos va fi să ne putem vedea și la anul cu Moș Crăciun, în jurul bradului, cu sarmalele aburinde și cu cozonacul rumen scos atunci din cuptor, cu neamurile venite la colindat, după cum este datina la noi!

Crăciun Fericit!
La Anul și La Mulți Ani!


Ioan-Aurel Pop     12/16/2018


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian