Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Prin Chapters- Indigo : Yuval Noah Harari:” 21 Lessons for the 21st Century”

Aceasta este cea de a treia carte fascinanta a profesorului Harari, dupa Sapiens, si Homo Deus. Daca in Sapiens se ocupa de trecut, in Homo Deus il intereseaza viitorul, in recenta lui publicatie se adreseaza prezentului, adica secolul 21. Pe parcursul a cinci capitole ne poarta prin subiecte precum, provocarea tehnologica si politica, disperare si speranta, adevar si rezilienta. Daca nu esti implicat, viitorul omenirii se va intampla oricum, doar ca in absenta ta, spune Harari. Asa ca, este mai bine sa fii constient si atent la tot ce se gaseste in jurul tau, de la stiri, adevarate sau false, terorism, politica, tehnologie, autoritarism, feminism, etc. Si da, este bine chiar sa fii putin ingrijorat, cu conditia sa stii care sunt ingrijorarile majore. Si pentru ca el este un istoric, Harari ne enumera ingrijorarile lui majore.

Provocarea tehnologica si inteligenta artificiala: vor exista in viitor fiinte superumane, care sunt “enhanced” de biotehnologie, dar asta este o idee pe care o dezbate deja in Homo Deus. Harari crede ca AI (artificial intelligence) va inlocui joburi, chiar si medici, avocati s.a., si “atunci cand vei creste mare, s-ar putea sa nu mai ai un job”. Va exista o clasa umana care nu este “exploatata” asa cum se considera in capitalism, ba chiar mai rau” irelevanta”. Fiinta umana are abilitati fizice si cognitive, dar AI a devenit deja mai puternica in ambele. Si ne da exemplul cand Deep Blue (un computer) l-a batut la sah pe Gary Kasparov. Vehicolul care se auto-conduce va inlocui 3.5 milioane de soferi profesionisti in USA in urmatoarele decenii. AI a devenit deja mai creativa decat oamenii, nu mai poti face o distinctie intre muzica creata de catre un computer sau un compositor uman.

Din aceste motive, Harari ridica intrebarea unui venit-universal-unic, (UBI=universal-basic-income), care ar putea salva acei oameni care au devenit “irelevanti”. Daca un 3D-printer in California va putea printa orice T-shirt iti doresti, va lasa fara loc de munca milioane de oameni in Bangladesh, si in felul acesta va contribui la inegalitatatea care exista deja, “the wealth-gap”.

Vorbind despre Vot si Democratie, il citeaza pe Winston Churchill, care a spus celebra fraza:” Democratia este cel mai rau sistem politic in lume, cu exceptia tuturor celorlalte”. Liberalismul a crezut ca cresterea economica va rezolva si chiar dizolva toate problemele legate de saracie, insalubritate, foamete, inegalitate, doar ca a uitat ca cresterea economica in sine duce la dezastru ecologic. Liberalismul este actualmente in pericol din cauza aparitiei unor curente puternice de Nationalism (vezi tari precum Rusia unde oligarhii joaca cartea nationalismului), sau de aparitia Protectionismului, vezi the trade-war inceput de USA, s.a.

Revolutia tehnologica este strans legata de informatie, si Harari ne aminteste ca nu exista un guvern planetar care sa reguleze dreptul de proprietate asupra datelor. In subcapitolul “Community”, mentioneaza scandalul Facebook si Cambridge Analytica, care a indignat lumea recent. In loc sa avem un grup mai mic de oameni care se cunosc personal, avem o comunitate larga de necunoscuti, si aici merita un citat:” people live ever more lonely lives in an ever more connected planet”. Nu poti vorbi la masa de cina cu adolescentul tau pentru ca sta cu ochii pe smartphone. Si totusi, Mark Zuckenber uneste planeta la modul virtual…

Omenirea a inceput procesul de civilizare sa-i spunem asa, acum aprox. 10000 de ani cu agricultura, formarea triburilor, statelor, natiunilor. Chiar exista o ciocnire a civilizatiilor se intreaba Harari? Daca ne gandim doar la Brexit, statul Islamic, instabilitatea UE, s-ar putea crede ca da, omenirea este divizata in state-natiuni incompatibile. Harari considera ca de fapt exista o “civilizatie-globala” si aduce argumente precum ca toate statele sunt intr-un acord diplomatic international, care respecta legile internationale, vezi Acordul de la Geneva, Acordul de neproliferae Nucleara si altele. Exista de fapt o singura Civilizatie Globala pe planeta.
La capitolul Religie, ne spune Harari, religie nu are prea mult de contribuit la dezbaterea politica actuala. Este doar o forma de narcisism a diferentelor minore…

Imigratia globala, subiect de mare actualitate, este discutata in termeni de toleranta-intoleranta, minoritati, asimilare, norme si valori traditionale, si conceptul de “culturism”. Ca sa elaborez putin, se pare ca Racismul este inlocuit de Culturism, adica atunci cand o societate se considera superioara alteia din motive culturale.
Terorismul este comparat cu o musca care distruge magazinul de portelanuri, pentru ca intra in urechea unui taur puternic si bazaie pina cand taurul infuriat distruge toate portelanurile. Elocventa metafora! Guvernele si Media sunt sfatuite sa evite drama si isteria!

Desi nu am intentia sa va descriu fiecare capitol, simt nevoia sa adresez conceptul de “knowledge illusion”. Desi traim cu impresia ca noi ca persoana individuala, stim totul despre orice, in realitate stim foarte putin, pentru ca de fapt ne bazam pe cunoasterea colectiva, pe expertiza acumulata de a lungul anilor de generatiile anterioare.
“Fake news” nu este un fenomen recent (doar expresia a devenit la moda), si Harari ne subliniaza ca de mii de ani, orice religie este de fapt o poveste falsa, care are rolul ei in dezvoltarea umanitatii:” Fiction is the most effective tool in in humanity’s toolkit”.

Despre “Educatie”: ce ne sugereaza Harari sa-i invatam pe copiii nostrii este rezilienta, adaptabilitate, curiositate stiintifica, onestitate, gandire critica, colaborare, cum sa invete, si nu neaparat in ordinea asta.
Desi “recicleaza” multe idei din cartile anterioare, asta nu face recenta publicatie mai putin valoroasa.
Dr. Diana Laza, Toronto    12/9/2018


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian