Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Ziua Românie la Cambridge ON

Nu ne-am inchipuit vreodata ca vom ajunge sa sarbatorim ziua unitatii romanilor, centenariul Unirii in Canada si ca patriotismul va fi o virtute canadiana.

Asociatia ARTA organizeaza de ani de zile Ziua Romaniei dar in ultimii trei ani bate un vint puternic de patriotism, romanii si-au faurit niste blazoane de identitate nationala, au visuri de dor de tara si solide sentimente nationale.

Sala evenimentului a fost neincaptoare cu romani de toate virstele insotiti de copii venind din toate colturile provinciei Ontario sa sarbatoreasca cu noi Centenarul Unirii. Unii ne-au marturisit ca au avut o pofta de romanism, au simit nevoia sa auda vorbind romaneste, sa danseze o hora si sa asculte o doina de-a noastra. Cum anul trecut evenimentul a fost « sold out » oamenii au cumparat bilete inca din septembrie.

Spectacolul artistic, de calitate a durat doua ore si a fost intr-adevar emotionant, atingindu-ne toate corzile sufletului.
Au cintat mai initii copii Alex Ciobanu,Tony Ciobanu,Roman Scarr si Annamaria Toma cintece patriotice urmati de cinci nume remarcabile in provincia Ontario: Rucsandra Saulean, Ion Damian, Anca Toam, Simon Ciobanu,si Mihaela Dragomirasi.

Dl Radulescu a recitat o poezie patriotica de St O Iosif si trei grupuri de dansuri populare ARTA, Doina si HiTrend au imbogatit repertoriul serii.

Moment sarbatorit cu solemnitate si emotie a fost refacerea marsului istoric « Au venit romanii la Alba iar « cu oameni imbracati in straie populare, steaguri romanesti, piine si sare. Sala s-a ridicat in picioare si a cintat un cintec tot atit de vechi ca Unirea « Treceti batalioane romane Carpatii » simbolul care a unit romanii de o suta de ani, cintecul care a dat curaj romanilor si a fost martor al sacrificiilor soldatilor romani.

In sala au fost expuse numeroase stergare, covoare colorate, cuverturi romanesti, costume populare. Intr-un colt al salii a fost organizata o mica expozitie ad hoc de bluze romanesti. Am avut printre noi si pe scriiitorul Claudiu Murgan care si-a expus cartile intr-un colt al salii.

In sala au fost si multi copii care mai de care mai frumosi in straiele nationale din toate regiunile Romaniei. Unii dintre ei aveau si opinci in picioare si palarii de toate felurile. Citiva adolescenti s-au prins in hora si s-au alaturat parintilor. Aproape 90% din participanti au purtat costumul romanesc, pe care l-au adus cu ei in Canada.

Mincarea a fost pregatita cu dragoste de catre un business romanesc Everyday Gourmet iar desertul de catre Crema Pastry.

Multumim echipei de voluntari ai asociatiei: Ileana Palade, François Mallette, Irina Patko, Elvira Bradea, Lucian Bradea, Moisica Gilezan, Adrian si Ioan Vulcu, Dana Mihai, Veronica Luca, Nellie Popvoiciu, Dana Dicu, Ioana Jora, Elena Pekurar, Flavius, Flavia Zimbrean, Vas Anton care au fost alaturi de noi la planificarea si derularea evenimentului precum si decorarea salii cu obiecte autentice romanesti.

Multumim sponsorilor nostri care ne-au ajutat sa realizam acest eveniment unic: Mircea IIiescu, Cristina Pekurar, Liviu Bejan, Prodriving school, Calin si Radu Toma de la Carto Wines.

Colacii pentru marsul la Alba Iulia au fost donati de dna Cristina Pavel de la Crema Pastry.

Afisul evenimentului a fost realizat de dl Daniel Predoiu iar textul compus de Mircea IIiescu.

Asociatia a oferit doua premii participantilor. Dna Dorina Idvorean a primit prestigiosul premiu pentru participarea sa in sinul comunitatii romanesti si dl Mircea Iliescu, premiul « Cel mai bun D.J. roman si D.J. ul Centenariului ».

A fost o seara de exuberanta, care a adus bucurie sufleteasca tuturor particiantilor, care au simtit acest lucru, identificindu-se cu România la an jubiliar. Parca am fost intr-o mare familie, adunati la o serbare cimpeneasca cu totii fratii romani.

N.O.
vezi o poza de la acest eveniment la rubrica Evenimente culturale
Paulina Popescu    12/6/2018


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian