Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Informatii privind verificarile la frontiera canado-americana

Sintem obisnuiti sa trecem usor si fara griji frontiera cu Statele Unite insa ar fi bine sa ne pregatim pentru eventuale verificari.

Am primit o intrebare de la unul din cititorii nostri in privinta dreptului agentilor de frontiera de a verifica telefonul sau mobil.
Cum consideram ca subiectul poate fi de interes general, iata in cele ce urmeaza mai multe detalii.

Agentii de frontiera (granicerii) canadieni si americani au dreptul sa ceara sa verifice aparatele electronice (telefoane, ipad, laptop, etc) fara sa aiba nevoie de un mandat ( o imputernicire oficiala).

Pe site-ul Agentiei de servicii de frontiera (ASFC/CBSA) este mentionat ca examenul telefoanelor sau al ordinatoarelor nu ar trebui sa fie facut sistematic ci numai daca agentul de frontiera hotaraste o verificare secundara.
Iata citeva din motivele unei verificari secundare (suplimentare):
- agentul face un control aleatoriu;
- agentul verifica declaratia sau documentele calatorului;
- agentul va pune intrebari suplimentare asupra identitatii, scopului calatoriei sau va inspecta bunurile voiajorului;
- agentul va determina admisibilitatea in Canada a calatorului sau a bunurilor sale;
- agentul verifica daca s-au platit taxele de vama;
- agentul va completa documentatia ce acompaniaza intrarea in Canada a calatorului sau a bunurilor ce il insotesc.

In toate aceste proceduri, calatorii sint protejati de Canadian Charter of Rights and Freedoms iar verificarile nu sint facute pe baza unor elemente discriminatorii cum ar fi rasa, nationalitatea, religia, virsta sau sexul (https://www.cbsa-asfc.gc.ca/travel-voyage/ifcrc-rpcrc-eng.html).

Cind este vorba de verificarea telefoanelor/ ordinatoarelor, nu sinteti obligati sa divulgati parola, dar granicerii americani ar putea sa pastreze aparatul timp de mai multe zile, sa prelungeasca timpul petrecut pentru verificare la vama sau chiar sa va refuze intrarea in USA.
Pe site-ul Comisariatului pentru protectia vietii private (https://www.priv.gc.ca/en/privacy-topics/public-safety-and-law-enforcement/your-privacy-at-airports-and-borders/) se specifica faptul ca agentii de frontiera americani au dreptul sa ceara parola celularului, laptopului sau al tabletelor. Verificarile sint considerate ca operatii de rutina. Oricum, exista un nou ‘’US Custom and Border Protection directive’’ care permite verificari detaliate daca exista posibilitatea rezonabila a unei activitati ilegale sau daca poate fi vorba de o chestiune de securitate nationala.
Este foarte important sa se noteze ca autoritatea agentilor de frontiera in multe tari straine este diferita de cea a agentilor de frontiera canadieni.
Agentii de frontiera americani au dreptul sa verifice informatiile stocate in apparat si care sint accesibile prin sistemul de operare si nu informatiile stocate la distanta (cloud). Pentru a asigura confidentialitatea acestor informatii ei trebuie sa ceara calatorului sa anuleze legatura internet, sau sa o faca ei insusi.
Se recomanda pasagerilor care au acces la informatii confidentiale, mai ales celor ce calatoresc pentru afaceri, sa stearga aceste date de pe aparatele cu care calatoresc, sa le stocheze in ‘’cloud’ si sa le recupereze dupa sosirea la destinatie.
Un alt aspect interesant, chiar dupa legalizarea canabisului in Canada, este ca un agent de frontiera american poate sa considere un calator inadmisibil in USA daca a folosit canabis.
Legalizarea canabisului in Canada are mai multe aspecte care pot avea un impact din punct de vedere al imigratiei. In Canada, exista Cannabis Act, si cele mai multe schimbari au intrat in aplicatie pe 17 octombrie 2018, dar vom reveni la acest subiect intr-un numar viitor.
Pentru publicul larg, ‘’legalizarea’’ marijuanei nu a eliminat inadmisibilitatea unui rezident canadian sau a unui cetatean strain care a fost acuzat in tara de origine pentru fapte legate de acest drog.
Mai multe informatii gasiti pe siteul Global Affairs Canada: Entry/exit requirements for the United States si Cannabis and international travel.
Calatorii catre U.S care fac verificarile de frontiera fiind inca pe sol canadian (preclearance on Canadian soil), trebuie sa considere faptul ca agentii americani de frontiera au aceeasi autoritate ca si cei aflati efectiv la granita. Ei pot verifica bunurile, inclusiv aparatura electronica apartinind pasagerilor ca la orice punct de frontiera.
Teoretic, agentii de frontiera americani trebuie sa se supuna legilor canadiene, fiind pe tarim canadian, inclusiv sa respecte Canadian Charter of Rights, dar un canadian care va voi sa conteste in curte deciziile unui agent de frontiera american, are putine sanse din cauza principiului de ‘’state immunity’’, deci cea mai buna strategie este cunosterea regulamentelor si respectarea lor.

Pina la numarul viitor, va dorim calatorii placute si fara peripetii.


Anca Tismanariu ing, consultant de imigratie, membru CRCIC, membru OIQ.

Pentru întrebari sau sugestii va rog scrieti la
agti_recrutement@sympatico.ca
sau ma gasiti la 514 489 2769.Anca Tismanariu    11/12/2018


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian