Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Olga Delia Mateescu, o Doamnă a teatrului românesc

La începutul acestei luni, reputata actriţă şi scriitoare Olga Delia Mateescu, a împlinit o frumoasă vârstă, ceea ce mă determină să o felicit şi să-i urez un sincer „La Mulţi Ani !”.

Născută la Bistriţa Năsăud, a aboslvit în anul 1969 Facultatea de Filologie (secţia Limbi romanice şi clasice) iar în 1973 a terminat I.A.T.C., luându-şi apoi doctoratul în Istoria Teatrului, sub coordonarea prof.univ. Ileana Berlogea (1999).

Angajată la Teatrul Naţional Bucureşti, a jucat în numeroase piese de teatru, dar şi în multe filme.

În acelaşi timp, a scris mai multe cărţi de teatru, proză scurtă şi chiar romane, devenind membră a Uniunii Scriitorilor din România.

„Mama, Aura Râmniceanu, a fost actriţă, eu de mică am crescut în teatru”, preciza Olga Delia Mateescu într-un articol publicat în ziua de 6 noiembrie 2008 de Jurnalul Naţional.

Pentru meritele deosebite i-au fost acordate mai multe premii, dintre care amintesc: Premiul Şcolilor de Teatru (1973), Premiul UNITER, pentru cea mai bună piesă a anului, (piesa „Capricii”, 1997), Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru dramaturgie (volumul „Ferma de struţi”, 2003).

În primăvara anului 2004, preşedintele României i-a conferit actriţei Olga Delia Mateescu Meritul Cultural în grad de Cavaler, categoria D - „Arta Spectacolului”, în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului.

„Îmi doresc cel mai mult un teatru, un teatru al dramaturgilor români, în care să năvălească toate piesele pe care eu le ştiu şi alţii nu. Să năvălească aceste piese pe scenă o lună şi publicul să-şi dea verdictul. Să se cearnă dramaturgia asta, să fie ofensivă şi să fie oferită ofensiv într-un teatru al dramaturgilor români. Acesta este visul meu”, spunea aceeaşi Olga Delia Mateescu într-un alt articol publicat în toamna anului 2007, tot în Jurnalul Naţional.

Dacă ar trebui să creionez un „profil”, într-o singură frază, al acestei Doamne a teatrului românesc, aş spune: este o visătoare incurabilă, iubeşte cărţile şi copiii, îi dispreţuieşte pe cei care îşi schimbă comportamentul după dobândirea unei funcţii, este convinsă că în viaţă nu trebuie să faci niciodată un lucru de care să te jenezi mai apoi să-l mărturiseşti celor apropiaţi.

Închei, nu înainte de a reproduce o afirmaţie a actriţei Olga Delia Mateescu, dintr-un interviu acordat şi publicat cu puţini ani în urmă în revista „Tango”:
„Marea mea extravaganţă este că mă încăpăţânez să trăiesc în ţara mea”.







Ioan Vasiu    11/1/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian