Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Cinste stramosilor nostri

Suntem in anul 2018 si Romania nu pare sa mai fie deloc teritoriul pe care l-au descris istoricii de-a lungul vremii si nici vorba de un popor condus de lideri neinfricati precum Burebista sau curajosul Decebal, renumit ca fiind unul dintre cei mai puternici si de temut conducatori din Europa. Nu ar trebui sa ne simtim mandri pentru faptele pline de vitejie ale stramosilor nostri? Nu ar trebui sa incercăm sa ii facem şi pe ei mandri de noi, fiindu-le urmasi? Poporul roman si-a aparat cu indarjire tara, drepturile, libertatile de-a lungul istoriei. Am luptat pentru dreptate si adevar…am luptat. Acum de ce nu mai luptam?

De ce trebuie sa punem verbul la trecut? Acum de ce suntem lasi si fricosi, ignoranti si lipsiti de patriotism? De ce nu incercam si acum, ca si in trecut, sa infaptuim fapte care ne vor face sa ne simtim mandri de noi? Este emotionant sa constati ca istoria sculptata in piatra, scrisa in cuvinte si imortalizata in imagini a pastrat adevaruri de acum doua milenii si trist sa observi cum descendentii bravilor daci, au uitat de eroii nostrii, de vitejii nostri voievozi, de traditiile, obiceiurile si valorile morale crestine. Nu gasesc timp suficient, nu gasesc fonduri, nu sunt dornici sa-si glorifice strabunii, sa se mandreasca cu ei, sa apere si sa promoveze mostenirea lasata. Stramosii nostri ne-au lasat o limba frumoasa, ne-au lasat datini minunate, ne-au lasat credinta lor care ne ajuta sa nu cedam in fata obstacolelor. Ne-au lasat intelepciunea si curajul lor care i-au dus spre victorie. De ce sa nu-i facem cunoscutii lumii contemporane? Stiu, istoria a dovedit ca poate fi manipulata, suntem o victima a ei? De ce nu reusim sa scoatem istoria din umbra?

Prin pasivitate, lipsa de curaj si initiativa, oamenii din vremea noastra, nu se uită la trecutul glorios al strămosilor nostri, ci iubesc lucurile materiale. Ei vor să traiasca intr-o tara cu un nivel inalt de dezvoltare dar nu fac nimic pentru aceasta. Am ajuns un popor de sclavi pentru ca suntem un popor de lasi. Autoritatile noastre fac politica strutului. Isi inchipuie ca pot evita un pericol daca refuza sa-l vada, intocmai ca strutul cum crede ca se ascunde in intregime, daca isi baga capul in nisip. Este bine stiut ca intotdeauna se perfectioneaza si in final castiga cel ce lupta, ce infrunta si cucereste cu pretul vietii, nu cel ce se ascunde sa supravietuiasca Stramosii nostri aparau si luptau pentru fiecare bucatita de pamant romanesc, iar voi, cei ce conduceti tara astazi ne vindeti strainilor. Nu mai vindeti oameni buni pamantul strainilor, nu ne mai vindeti padurile, veti primi blestemul strabunilor care s-ar rasuci in mormant daca ar stii ca o palma de pamant a fost instrainata.

Dupa cele ce se intampla cu noi, de 26 de ani incoace, cred ca istoric am sadit in gene o atitudine daunatoare de acceptare. Imi aduc aminte de un tinichigiu amarat care a reparat acoperisul si burlanele in casa din Bucuresti, care avea doi copii studenti pentru care a castigat respectul si consideratia mea. Si-a invatat copiii de mici sa munceasca si sa stie ”capul plecat sabia nu-l taie”. M-a surprins aceasta afirmatie de acceptare, de retragere in fata agresiunii, de descurajare a judecatii proprii, a opozitiei sau rebeliunii. De ce sa stam cu capul plecat in fata strainilor atata timp cat aveam cel mai fertil pamant si nu faceam foamea? Romania este o tara binecuvantata de natura, o tara cu resurse care nu se pot cumpara.

Suntem cea mai bogata tara din Europa, putem hrani si mare parte a continentului dar mancarea noastra 70% vine din alte tari. Nu trebuie sa uitam ca in toate momentele epocale ale istoriei sale, neamul nostru romanesc a biruit nedreptatea, batjocora, urgisirea si durerea si este vremea sa intindem triumfator steagul libertatii peste intinderile Daco-Romaniei. Treziti-va oameni buni ca nu-i vremea de pierdut.

Pentru ca suntem in anul Centenarului Marii Unirii, de ce sa nu fim mandrii sa spunem ca Marea Unire este legata de personalitatile Regelui Ferdinand, Reginei Maria si omului de stat Ionel Bratianu. De ce sa nu le urmam exemplu? Dupa parerea mea, Regina Maria ar merita o statuie, pentru ca a iubit tara cu bunele si cu relele ei si pentru ca, desi, englezoaica, la origine, casatorita cu un german, pe tronul Romaniei a devenit o adevarata romanca. Prin grija, curaj si dedicare, Regina Maria a pus Romania Mare pe harta Europei si a lumii. De-a lungul vietii a urmarit mereu interesele nationale ale Romaniei a fost o neinfricata luptatoare a Patriei adoptive si a poporului roman.

Iata ce minunat - testament- a lasat Regina Maria tarii si natiunii noastre: “Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută.” Nu merita ca in acest an Centenarul Marii Unirii sa-i onoram personalitatea?

Ma doare ceea ce se intampla acum cu tara mea, se spune ca daca la conducerea unui popor vin oameni lasi, fara credinta, fara iubire de neam, acel popor va fi pierdut, vor veni alte neamuri peste el. Nu as vrea sa fie si cazul neamului meu. Cred insa ca este timpul si datoria noastra sa refacem ceea ce au pus in opera romanii in ziua de gratie 1 Decembrie, a anului 1918.
“Să consacrăm unirea gândurilor, unirea sufletelor , dar şi unirea în muncă roditoare, prin strigătul: trăiască România mare, puternică şi unită“
Acesta a fost mesajul emotionant al Regelui Ferdinad, în ziua Marii Unirii de la 1 decembrie 1918.

Dumnezeu sa binecuvanteze Romania si neamul meu!


Dorina Cornelia Aldea,Vancouver    9/20/2018


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian