Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Festivalurile toamnei

Consider ca septembrie are un farmec deosebit. Este acel sentiment al schimbarii, al tranzitiei, care imi da o anume stare de emotie, de neliniste, de asteptare. Se intampla multe in aceasta luna. Iesim, parca, din letargia solara a verii, si intram intr-o alta zona. O zona cu parfum de universitati gotice si amfiteatre vechi, cu agitatia unui maraton de film si vedete, cu infinita bucurie a reintorcerii in salile de concert si, ca o incununare, cu extraordinarul spectacol al schimbarii culorilor frunzei de artar. Diminetile sunt mai reci, mai proaspete, lumina este diferita. Ne pregatim sufleteste pentru o trecere catre altceva, o destinatie, care ne va pune trupul si sufletul la incercare. Pana atunci, insa, abunda spectacolele, arta si culorile toamnei ne umplu si ne intaresc sufletul.

Scolile si universitatile sunt primele care ne introduc in emulatia festivalurilor de septembrie. Frumusetea copilariei si a tineretii, studiul, cunoasterea, energia de a schimba, innoirea, viitorul.
Toate acestea revin in forta, la fiecare inceput de septembrie. Educatia este singura care poate schimba societatea, prejudecatile, singura care confera libertate in gandire. Dincolo de zidurile vechi si impunatoare ale universitatilor, salasluieste speranta pentru civilizatie si o lume mai buna.

Campusurile gotice ale universitatii Toronto sunt o marturie a acestor atribute. U of T a fost infiintata prin decret regal in anul 1827, cu denumirea de King's College.
A fost prima institutie de invatamant superior, in colonia din Upper Canada. Initial, a fost controlata de biserica Angliei, actualul nume l-a primit in 1850, cand a devenit si o institutie seculara. Cuprinde in total 11 colegii si este cotata, mereu, ca fiind cea mai buna universitate canadiana. In domeniul cercetarii stiintifice, U of T atrage fondurile anuale cele mai considerabile. Alaturi de McGill University din Montreal, reprezinta singurele doua institutii de invatamant superior din Canada, care fac parte din Association of American Universities.

La doar doua zile dupa festivalul tineretii, urmeaza festivalul de film.
Inainte de a intra in sala, imi place sa ma plimb pe King Street si sa amusinez atmosfera. Debordeaza de energie si spirit citadin. Anul acesta, Toronto International Film Festival s-a deschis, pentru prima oara in istoria sa, cu o premiera realizata de Netflix, "Outlaw King", cu Chris Pine in rolul titular. Este vorba de legendarul rege scotian,"Robert the Bruce", care i-a invins pe englezi in batalia de la Bannockburn, in 1314. Familia sa a jucat un rol semnificativ in istoria Canadei. Bruce Peninsula si Bruce County au fost denumite dupa acest extraordinar pesonaj istoric. Elgin County isi poarta numele dupa James Bruce, the 8th Earl of Elgin, guvernatorul general al Canadei, in perioada 1848-1854.

Pentru iubitorii de opera si muzica clasica, deschiderea salilor de concert este Receptia(with capital R) sezonului. Derularea covorului rosu. Marea bucurie conferita de Marea muzica. Mai jos, veti gasi programul, din aceasta toamna, al marilor orchestre.

Ultimul spectacol al lunii ne este daruit de natura. Splendoarea parcurilor si rezervatiilor naturale canadiene, culorile din acest sezon, au devenit o notiune ultra-cunoscuta in ghidurile de calatorie internationale. Acea schimbare din verde intens-in rosu aprins, oranj, galben, mustar, devine cu atat mai dramatica, reflectata in limpezimea de cristal a lacurilor. Un curcubeu de nuante al naturii ce ne transforma si curcubeul nuantelor sufletesti. Este ultimul spectacol inainte de pustietate, dar este, cu adevarat, grandios.

Festivalurile toamnei sunt unice, sa ne bucuram, din plin, de ele!

Cu o usoara nostalgie(si ea de sezon, de altfel), trebuie sa amintesc ca Ateneul si Conservatorul bucurestean si-au deschis portile pentru regalul Enescu. In perioada 1-23 septembrie, s-a desfasurat Concursul International George Enescu. Sectiunile de concurs au fost: vioara, violoncel, pian, compozitie. Festivalul si Concursul George Enescu sunt doua evenimente distincte, care au loc in ani diferiti, respectiv o data la doi ani.

La Toronto, pe 20 septembrie, minunata Filarmonica de aici, TSO, deschide stagiunea cu Berlioz, Simfonia Fantastica. Dirijeaza Sir Andrew Davis, Roy Thomson Hall, 60 Simcoe St.. Acelasi concert va avea loc si in 21 si 22 septembrie.
In aceeasi zi, la Koerner Hall, Tafelmusik celebreaza deschiderea stagiunii cu Mozart, Concertul pentru vioara DK.218 si Simfonia nr. 40, dirijeaza Elisa Citterio. Concertul va mai avea loc si in zilele de 21, 22 si 23 septembrie.
Tot pe 20 septembrie, ora 7.30 pm, in seria de concerte oferite de Soulpepper, un adevarat eveniment: "A moveable Feast: Paris in the '20s". Regizor muzical, Mike Ross, Young Centre for the Performing Arts, Distilerie, pana in 23 septembrie.

21 septembrie, Hart House Theatre," Heathers: The Musical". Muzica si libretul, Kevin Murphy si Laurence O'Keefe, bazat pe filmul lui Daniel Waters. 7 Hart House Circle, reprezentatiile au loc pana la data de 6 octombrie.
La aceeasi data, Musical Stage Company prezinta "Dr. Silver: A celebration of Life", libretul muzical si cartea de Anika si Britta Johnson, Heliconian Hall, 35 Hazelton Ave. Premiera a avut loc pe 13 septembrie si reprezentatiile continua pana in 7 octombrie, drsilverto.ca.

21 septembrie, ora 8 pm, Native Earth Performing Arts prezinta" I Call myself Prncess", textul-Jani Lauzon, muzica-Charles Wakefield Cadman, Aki Studio Theatre, 585 Dundas St. E., pana la data de 30 septembrie.

25 septembrie, ora 12 pm, Canadian Opera Company deschide stagiunea reprezentatiilor gratuite cu "Vocal Series: Meet the Young Artists", Ensemble Studio, Richard Bradshaw Amphitheatre, Four Seasons Centre for the Performing Arts, 145 Queen St. Aceasta serie are o mare auditie, asa ca veniti devreme.

26 septembrie, TSO, ora 8 pm, Romantic Rachmaninoff, Roy Thompson Hall. De asemenea, in 29 septembrie.

27 septembrie, ora 12pm, Conservatorul Toronto prezinta Toronto Symphony Orchestra Cello Section, Bach si Schubert. Walter Hall, 80 Queen's Park, concert gratuit.

Tot pe 27 septembrie, ora 12:30 pm, York University Department of Music, "Jazz@Midday", Marin Family Lounge, 4700 Keele St.,concert gratuit.

2 octombrie, ora 7:30, National Ballet of Canada, "Fall for Dance North Festival: Paz de la Jolla", muzica-Bohuslav Martinu, coregrafia-Justin Peck. Sony Centre for the Performing Arts, 1 Front St. E, pana la data de 6 octombrie.

Tot pe 2 octombrie, ora 8 pm, Music Toronto, Marc-Andre Hamelin pian, Bach si Chopin. St. Lawrence for the Performing Arts, 27 Front. St. E.

2 octombrie, ora 8 pm, Soulpepper si Obsidian Theatre Company, "Oraltorio: A Theatrical Mixtape", Distilerie, continua pana in 20 octombrie.

Va doresc o toamna cat mai nuantata si mai culturala!


Camelia Lazar    9/9/2018


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian