Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Țara legendelor despre flori - Din ciclul de povești “Asta este România”

Bunicii îi învață pe nepoți, iar nepoții ascultă

De îndată ce soarele s-a retras în spatele dealurilor, trimițând doar câteva raze roșiatice în grădină, pentru a le spune florilor și păsărilor noapte bună, noi am ieșit pe terasă ca să ne bucurăm de mireasma și răcoarea serii.
Turnam limonada în pahare, când numai ce o auzim pe Nina:
- Mita, Mito, nici nu știu la ce floare să mă uit: la liliac, lăcrămioară, la bujor, lalea, la panseluță…că toate sunt frumoase!
- Nu numai frumoase, dragă Nina, dar fiecare din ele ascunde, acolo, la rădăcina ei sau în petalele ei, câte o poveste.
- O poveste?
- Da, Nina. Vezi tu bujorul roșu de lângă băncuță? Legenda spune că numele lui se trage de la un fiu de împărat, care, ostenit de drum și fermecat de cântecul păsărilor, a intrat în pădurea zânelor-iele, pădure pe care tatăl lui îl sfătuise să o ocolească. La vederea zânelor atât de frumoase , feciorul de împărat s-a fâstâcit atât de tare încât obrajii i s-au făcut roșii roșii. Aunci, ielele au râs de el și au vrut să-l transforme într-un bondar, dar mama zânelor a poruncit ca Bujor, că așa îl chema pe fiul de împărat, să devină o floare roșie roșie, cu multe petale.
Nina s-a ridicat de pe scaun și a plecat în grădină. Eu și motanul Tom am urmat-o. Razele roșiatice de soare ne însoțiau încă peste tot.
- Mita, lăcrămeoarele au povestea lor?
- Se spune că lacrimile unei prințese au fost transformate în aceste flori mici și gingașe, ce le poartă numele, iar pe prințesă o chema Crăița, ca pe crăițele noastre, de sub geamul de la bucătărie.
- După câte văd eu, Mita, florile tale din grădină au rang împărătesc.
- Nu toate, Nina, se apropie de noi Mito. Îți vine a crede că trandafirul, minunea florilor, odată demult, creștea la marginea drumului, printre scaieți? Era vremea când nu avea țepi. Și pentru că oamenii au început să-l rupă, luându-l cu ei acasă, ca să se bucure de splendoarea lui zi de zi, trandafirul și-a dorit să fie ca scaietul, de care nu se atingea nimeni. Iar dorința i-a fost ascultată. Nu mult dupa aceea au început să-i crească și lui țepi, însă frumusețea și parfumul i-au rămas aceleași.
- Mita, Mito, uitați! O pată roșiatică s-a așezat chiar pe umărul meu. Poftim? Ai spus ceva, rază dragă? Da. Sigur. Mita, Mito, am înteles de la raza de soare că nalba are și ea o poveste, care e diferită de tot ce mi-ați spus voi până acum.
- Așa e. Legenda spune că Nalba era o fată ce a plecat în lume să-l caute pe Vântul Primăverii. În drumul ei s-a întâlnit cu Vremea, care tocmai țesea un covor numai din flori, și cum Vremea avea nevoie de o floare cu totul deosebită, a transformat-o pe Nalba în floare, și astfel…
Am vrut să mai adaug ceva, dar mica rază de soare roșiatică deja îi terminase de spus povestea Ninei și începuse o alta, cea despre ghiocel, și el de rang împărătesc, apoi cea a viorelei, o fată săracă, Viorica, ce și-a dorit să fie floare…
Poate că raza de soare i-ar fi povestit Ninei și despre lalea și panseluță, și despre margaretă și narcisă, dacă soarele nu s-ar fi dus la culcare, lăsând grădina în seama lunii, care apăruse la colțul casei.
- Vezi tu Nina dragă, asta este România, țara legendelor despre flori, îl auzim pe Mito, servindu-ne cu câte un pahar de limonadă.
- Și pentru că în luna Mai apar cele mai multe flori, românii au numit-o luna Florar, am adăugat eu, punând pe masă platoul cu prăjituri.
- Știți ceva, Mita și Mito? Cred că de acum am să îndrăgesc și mai mult bujorii, lăcrămioarele, crăițele...toate florile am să le îndrăgesc…și raza de soare roșiatică.
Adriana Gheorghiu-Brampton ON    8/1/2018


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian