Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Dan S. Hanganu, arhitect canadian născut în Romănia

Dan S. Hanganu, CM OQ ( 1939 – 2017) a fost un arhitect canadian născut în Romănia. Stabilit în Montreal, Quebec, el a fost arhitectul unor clădiri representative din Quebec ca de exemplu noua aripă a muzeului Theatre de Nouveau Monde, clădirea HEC din Montréal, sala de concerte din Rimouski, şcoala de design UQAM şi căteva clădiri de folosinţă mixtă comerciale-rezidenţiale şi clădiri din Montreal, din Europa şi Asia.
Hanganu a primit un număr impresionant de premii ca de exmplu Ordinul Canadei, premiul Governatorului General şi i s-a acordat medalia de aur RAIC în 2008.
Dan Hanganu a murit în data de 5 octombrie 2017 la Montreal.

Studii

În 1961 Dan Hanganu a absolvit Institutul de arhitectură Ion Mincu din Bucureşti şi a sosit în Canada în anul 1970.
Onoruri
Dan Hanganu a primit Ordre national du Québec şi a devenit ofiţer în anul 2005; a primit Doctorat honoris causa en architecture de la Université Laval din Québec (2004); Premiul “Prix Carričre Sam-Lapointe” de la Institutul de Design din Montréal (2004); Doctorat honoris causa în arhitectură de la Universitatea din Bucureşti (2003); is-a acordat distincţia Omul anului - de la Board of Trade of Metropolitan Montreal (1998) şi premiul “Prix Paul-Émile Borduas” (1992).

A primit peste 50 de premii în arhitectură, multe de la Institutul de Arhitectură Regal din Canada, Ordre des architectes du Québec (OAQ) şi institute de salvare a arhitecturii cum sunt “Sauvons Montréal”.

Cele mai importante clădiri ale sale sunt muzeul “Pointe-ŕ-Calličre”, teatrul Théâtre du Nouveau Monde, biserica Saint-Benoît-du-Lac, pavilionul de design UQAM, studioul vestitei companii Cirque du Soleil, clădirea HEC Montréal, Centrul de Arte Juliette-Lassotel Godin, Arhivele Centrale din Montréal, biserica anglicană din Lévis, Centrul de Arte Rimouski şi zona rezidenţială din Val de l’Anse.

A participat la competiţia pentru Muzeul Canadian pentru Drepturile Omului din Winnipeg la care au fost chemaţi 30 dintre architecţii cei mai importanţi cum sunt Rem Koolhaas, Frank Gehry, Zaha Hadid şi alţii. Grupul Hanganu ARCOP a fost unul dintre cei trei finalişti în competiţie, iar în final a căştigat arhitectul american Antoine Predock.

I s-a acordat medalia de aur RAIC ca recunoaştere a contribuţiilor importante în arhitectură canadiană care este onorul cea mai important în arhitectură din Canada. Acesta se acorda celor a căror lucrări sunt excepţionale în design şi în practica arhitecturii; sau ale căror lucrări sunt legate de arhitectură sau care au dovedit excelenţă în cercetare şi învăţămănt.

În anul2009 a devenit membru al Ordinului Canadei "pentru contribuţiiile sale ca renumit arhitect internaţional, ca profesor şi ca mentor". In anul 2005, a fost devenit ofiţer al Ordinului Naţional din Quebec.
În anul 2016, Dan Hanganu a devenit cetăţean de onoare al oraşului său Iași.


rubrica de Dana Mateescu    6/21/2018


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian