Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Despre români plecați " in afară "

Unul dintre evenimentele sociale majore și cu potențiale urmări substanțiale etse plecarea unui număr foarte mare de Români în afara hotarelor țării.
După unele date este vorba de circa câteva milioane de oameni în majoritate zdrobitoare din segmental cel mai activ al populației,cei curpinsi între 20-50 de ani.
Mutarea unui număr atâta de mare de oameni a avut și are urmări semnificative.

Multe zone ale țării au pierdut mână de lucru,familii au fost destramate,copii au rămas în grija bunicilor și unii dintre ei în grija nimănui.În aceste condiții s-au avanasat tot soiul de teorii ,unele catastrofice și aletele direct hazlii.
Astfel se vorbește despre “depopularea” României,despre pustiirea ei și chiar se pomenește “dispariția” Neamului.Un fel de scriitor, având categoric o fixație maniacală,spunea că această migrație vestește o “convertire” a Românilor la Episcopia Romei!Nici mai mult și nici mai puțin!
Aceste teorii și profeții sunt pur și simplu discursuri după ureche și care nu se întemeiază pe nimic,în afară de neputința de a înțelege un fenomen complex.

În primul rând proiecțiile despre viitor sunt extrem de riscante și întotdeauna rămân mai puțin decât niște ipoteze,rămân niște păreri.Acest lucru este datorat faptului că pentru a putea face o analiză spre viitor ar trebui să stăpânești totalitatea datelor în timp și spațiu și asta este cu neputință.Iar în plus ar trebui să ai cunoștință despre fenomene istorice neașteptate ,asa numitele fenomene paradoxale care se petrec brusc,fara avertisment si cu urmari profunde și anticiparea acestor fenomne este cu totul imposibila.
Acestea fiind spuse ne putem referi strict la ceeace avem în față și putem încerca să comparăm prezentul fenomen cu fenomene istorice anterioare cât de cât asemănătoare.Deci faptele sunt următoarele.Un număr mare de Români au plecat în diferite părți ale Europei pentru a obține venituri mai mari pentru munca depusă.O acțiune coherenta și logică.Sunt între ei oameni cu pregătire superioară,medie și foarte mulți necalificați.Ei s-au dus acolo unde aflau lucru și în cea mai mare majoritate a cazurilor au lucrat și lucrează bine.Majoritatea zdrobitoare sunt lucrători sezonieri.Adică merg la lucru câteva luni și apoi revin în țară.
Cu veniturile obținute ei pot duce o existenta decentă,își pot îmbunătăți locuințele din tara și în plus își îmbogățesc considerabil înțelegerea despre lumea în care trăim.Veniturile pe care le aduc,banii pe care îi aduc în România, reprezintă un aflux de capital care categoric face bine economiei Românești.
Deci până acuma realmente nu pot fi aflate aspect negative.Un singur aspect este negativ și el are o explicație.Este vorba de plecarea unui foarte mare numar de lucrători din domeniul sănătății,medici și personal medical cu pregătire medie.Acest lucru este consecința directă a unei politici guvernamentale cretine.Mai exact,faptul că personalul din sănătate este plătit penibil,la nivel de portar de hotel ,este inaceptabil.Statul trebuie să înțeleagă că medicii și lucrătorii din santate sunt un capital de mare pręt și trebuie să înțeleagă că ei trebuiesc plătiți pe măsură.Până ce acest lucru nu va fi înțeles,până ce nu va înceta campania imbeciloida contra “medicilor șpăgari”,hemoragia de cadre medicale va continuă cu urmări funeste.Cu această precizare ne putem referi la comentariile făcute în jurul procesului migratoriu general.

Se spune că “țara se va pustii”.Nimic mai fals.
În primul rând migrațiile interne și externe nu sunt ceva nou.În anii “socialismului” migrația internă a fost categoric mai mare decât cea actuală și cu urmări mult mai rele.Zone întregi au fost depopulate,oameni complet nepregătiți au fost smulși din habitatul lor și aruncați în orașe,în sinistrele blocuri și preschimbati în lumpen proletariat.Se spune iarăși că oamenii “pierd legătură cu țară”,se “înstrăinează”. Din nou fals.
Cei plecați,cum spuneam,în majoritate sunt sezonieri,lipsesc doar câteva luni din țară și revin.Apoi să nu uităm că posibilitățile de transport au redus considerabil distanțele.

În momentul de față este mai lesne unui Român care lucrează în Italia să revină “acasă”,decât unui Maramureșan plecat la lucru în Dobrogea în anii 50 ai veacului trecut.
La asta se adaugă legătura permanentă prin telefon,”skype” sau e-mail. De fapt ,după programul de lucru,cei plecați sunt “acasă” prin mijloacele virtuale
.Iar la asta se adaugă efortul absolut eroic al Patriarhiei Ortodoxe Române de a înființa structuri care garantează continuitatea de viață spirituală.
În plus,să nu utiam,ei nu sunt puși cu “spatele la zid”,nu mai există granițe și despartaminte ideologice,pot circulă liber.Deci actuala migrație românescă este o tipică mișcare economică și trebuie subliniat că ea se face în cadrul unui spațiu economic comun,Piața Comună.
Nu era altfel pentru Românii din fosta dublă monarhie. În ce privește “argumentul” că țara s-ar pustii aici trebuie să spunem că el este avansat si ramane o obscura presupunere intemeiata pe o banuiala: că Românii plecați,în număr covărșitor,ar rămâne în țările unde s-au dus să lucreze ,repet,în majoritate sezonier.
Deci aceasta este o presupunere și ea nu se bazează pe nimic.

Dar pentru a o analiza ne putem folosi de un caz relativ asemănător(în istorie nu există fenomene repetitive identice):cazul Românilor plecați în America la începutul veacului XX.
La începutul veacului XX un număr mare de Români din Banat,Ardeal și Bucovia,la acea vreme parte din dubla monarhie,au plecat și s-au așezat în America(USA și Canada).Se socotește că peste două sute de mii de Români au mers pe această cale.Ei plecau în căutarea de lucru și venit mai bun și visul lor era,”mia și drumul”,să câștige o mie de dolari(la inceputul veacului XX o mie de dolari reprezentau o suma mare) și drumul acasă.Acest ideal a dat și numele acestui val migrator,”mia și drumul”.Ajunși în Lumea Nouă i-a întâmpinat o realitate crudă și dură,lucru greu și plată modestă și în plus crâncena înstrăinare.

Dar acești oameni au răzbit cu greu și între lacrimi.Se știe că o parte dintre ei au rămas în Lumea Nouă, formând comunitate Româno-Americană și istoria ei.Dar MAJORITATEA s-au întors acasă.
După datele statistice circa 80% dintre cei plecati au revenit acasă,și-au cumpărat pământ și au devenit fruntași.(Este adevărat că venirea comunismului a făcut din ei victime de preferință ale persecuției,dar asta este altă poveste.).Deci ce rezultă este faptul că majoritatea s-au întors acasă și s-au întors acasă cei care au avut mai mult “success”,cei care au reușit să strângă bani mai repede.
Cum ziceam,în istroie nu există fenomene repetitive identice,dar din exemplul acestui caz,singurul care este cert și verificat,putem crede că și de această dată majoritatea Românilor plecați la lucru vor reveni acasă.

Vor reveni acasă cu ceva bani,cu mai multă experiență,cu mai multă înțelepciune și vor fi un câștig pentru România de azi și de mâine.


Alexandru Nemoianu
Istoric
The Romanian American Heritage Center





Alexandru Nemoianu / Michigan    6/2/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian