Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Maica Domnului Prodromita intampinatata cu arhierească binecuvantare la Vancouver

26 mai 2018 - o zi frumoasa de primavara plina de Duhul Sfant. Este ziua pe care o asteptam de ceva vreme cu emotie, cu dragoste, cu nerabdare, cu bucurie, o zi in care ar fi trebuit sa fiu fericita si relaxata. Dar nu a fost asa, pentru ca emotiile incep sa-mi napadeasca inima care bate ca un clopot cu cat ma apropii mai mult de Biserica Sfanta Treime. Aici urmeaza sa se desfasoare o sarbatoare fara egal, un eveniment ce va fi scris in istoria bisericii noastre si va ramane inscrisa in sufletele noastre pana vom pleca in eternitate.

Biserica este prima chemata sa pastreze identitatea romanilor din diaspora. Doar in biserici isi mai pot gasi oamenii momentele de pace si echilibru, de impacare prin sine cu Dumnezeu, de regasirea adevaratei identitati, de departarea de tumultul vietii prinsa in vartejul treburilor si intrarea in Imparatia altei lumi – Imparatia lui Dumnezeu.
Doamne cat am asteptat sa ajung aici- in Imparatia Domnului! In aer e un miros de pace si liniste. Miroase a manastire, a taina. Miroase a bucurie adanca, pentru toti crestinii, pentru ca aici, azi 26 mai 2018, urmeaza sa participam la slujba arhiereasca oficiata de IPS Nathaniel, Arhiepiscopul Episcopiei Ortodoxe Romane Americii si Canadei cu ocazia instalarii icoanei Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria, replica icoanei Prodromita.
Timpul parea ca sta pe loc, pana s-a facut ora 10 AM, atunci cand Preotul Bisericii Sfanta Treime, Parintele Nicolae Lapuste, si un sobor de preoti au iesit in intimpinarea IPS Nathaniel, insotit de Pr. Vicar Dan Hoarste. Intamplator sau nou o raza de soare ce-l insoteste face ca vesmintele sale si mitra sa fie inundate de valuri de lumina iar eu in maini simt un tremur, in suflet simt un val imens de bucurie, iar ochii mei il vad pe IPS ca pe un sfant. Am vrut sa scot cateva vorbe, dar n-am reusit sa le spun decat in gand: Dumnezeu sa va ajute in lucrarea minunata pe care o faceti!

Un moment deosebit de interesant, foarte frumos si clar prezentat de catre Pr. Vicar Dan Hoarste a fost cel legat de elementele speciale de vestimentatie pe care le-a imbracat Inalt Prea-Sfintia Sa, Arhiepiscopul Nathaniel, pentru slujba din aceasta zi. In selectarea vesmintelor sunt respectate cateva principii, cum ar fi decenta si sobrietate, cat si culorile straielor liturgie care au seminificatii diferite. Dar vestimentatia bisericească inseamna mult mai mult de atat, are o intreaga istorie, cu radacinile, de regula, in vremurile Imperiului Bizantin. Ritualul imbracatului cu vesminte, implicarea preotilor la slujba, metaniile, ritualul schimbului de locuri si al inchinarii, odoarele si simbolurile bisericesti pe care le purtau, toate pareau desprinse din decorul somptuos al procesiunilor din Bizanț. Ceva deosebit de emotionant! sunt trairi atat de profunde si unice, incat cuvintele sunt sarace in a le descrie intocmai.

Asadar, azi am lasat grijile si temerile in curtea bisericii, sau chiar mai departe. Azi, aici, exista doar slujba, cartea de rugaciuni si un simțământ de plenitudine ce plutea si ne umplea de atata pace, de atata senin. Pornesc cantarile, incep rugaciunile ce le spunem intr-un glas, toti impreuna, si ne agatam atata de ele, ca de propria noastra existenta. Cantam impetuos, cu convingere, ca si cum, daca inca n-a ajuns Hristos in mijlocul nostru, acum trebuia sa apara.
Deja ne cuprinsese pe toti o emotie si o vibratie sufleteasca greu de reprodus in cuvinte. Nici nu voi incerca s-o descriu, fiecare simte in felul lui, dar e cu neputinta sa fii acolo si sa nu traiesti momentul la maxima intensitate.
Mintea mea era inundata de un mesaj de fericire, beatitudine si de un iz mirific din lumile subtile spirituale, pe care nu as putea sa-l definesc. Astfel, intr-un mod mult mai direct, dincolo de cuvinte, slujba mi-a usurat, in mod spontan, accesul la realitatile divine pe care ea le invoca. A fost o slujba ortodoxa intr-o frumoasa limba romaneasca la care toata suflarea canta de aprindea aerul. Ma uit si la ceilalti credinciosi, si-mi vine sa-i strang in brate pe toti. Ma uit la ei si ma bucur ca exista, ca in ei il pot gasi pe Dumnezeu, ca in chipul IPS Nathaniel eu vad un sfant. Ma bucur si ma simt o norocoasa, o protejata a Domului care mi-a daruit aceasta binecuvantare de a fi aici, azi, de a participa la slujba arhiereasca, de a cunoaste pe IPS Nathaniel, care iti umple inima de pace si frumusete, da sens placut vietii pamantesti.

Intampinarea icoanei Maicii Domnului Prodromita la Biserica Sfanta Treime a fost savarsita de IPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel, Pr. Vicar Dan Hoarste si un sobor de preoti, cu adanca cinstire si respect, cu plecaciune si evlavie, cu inaltatoare iubire.
Icoana Maicii Domnului Prodromiţa (adică Înaintemergatoarea) este o icoană facatoare de minuni „nefăcută de mână omenească”, din tezaurul Schitului romanesc Sfantul Ioan Botezatorul – Prodromu de la Sfântul Muntele Athos, supranumit Gradina Maicii Domnului. Este cea mai importantă icoana a comunitatii romanesti de la Muntele Athos, pentru ca sunt putine icoane nefacute de mana omeneasca in toata lumea ortodoxa.
Prezenta copie a Icoanei Maicii Domnului Podromita, este o reproducere fidela, in marime naturala, a icoanei facatoare de minuni de la Sfantul Munte Athos, atat in ceea ce priveste pictura cat si ferecatura ei, este un semn al purtarii de grija al Maicii Domnului pentru orasul Vancouver, pentru Canada, este o donatie din partea unor credinciosi ai bisericii noastre, in fata carora imi plec fruntea, cu multumirii.
Chipurile cele preacurate, smerite si pline de sfintita cuviinta ale Maicii Domnului si Pruncului Hristos ii privesc, ii primesc, ii miluiesc pe toti romanii din acest colt de lume.
Icoana a fost sfintita, a fost asezata pe un soclu imbracat cu flori, acolo unde-i este locul de azi inainte, in Casa Domnului, in Biserica Sfanta Treime, din Vancouver.
"Născătoare de Dumnezeu, pururi Fecioară, sfintei şi dumnezeieştii tale icoane cu dragoste şi cu credinţă închinându-ne, o sărutăm, mulţumind. Căci printr-însa dăruieşti celor credincioşi cu adevărat tămăduiri sufletelor şi trupurilor. Pentru aceasta, grăim către tine: Slavă fecioriei tale, slavă milostivirii tale, slavă purtării tale de grijă, ceea ce eşti una binecuvântată."
Tot in ziua de sambata, 26 mai, au fost "Mosii de vara", sarbatoare dedicata pomenirii mortilor. Cu aceasta ocazie, in toate bisericile ortodoxe se oficiaza Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuti la cele vesnice. Dupa tradiție creștinii impodobesc gospodariile si mormintele cu ramuri de tei si faceau pomeni fastuoase, obiceiuri care s-au pastrat pana astazi in unele sate bucovinene. Si la biserica noastra s-au facut rugaciuni pentru pomenirea celor adormiți intru nadejdea Învierii de Apoi, lungul sir de nume al celor dragi, aducand mângâiere si bucurie sufleteasca celor prezenti.
Dupa terminarea slujbei a urmat o agapa frateasca in Sala Comunitara a bisericii. Acolo Parintele Nicolae Lapuste a tinut sa multumeasca tuturor celor ce au pus umarul la reusita acestui eveniment care s-a desfasurat cu o mare incarcatura emotionala si o prezenta numeroasa. Mobilizarea exemplara a gospodinelor si gospodarilor parohiei a fost posibila prin contribuția si implicarea doamnei Delia Apatean, președinta Reuniunii Femeilor Ortodoxe a Parohiei si dl Lucian Axente, președintele Consiliului Parohial.

Multumiri, cinstire si respect soborului de preoti, enumerati mai jos, care au participat alaturi de Pr. Vicar Dan Hoarste
- PC Parinte Corneliu Dragomir de la Biserica “Sf. Nicolae” din Port Kells, Surrey, BC
- PC Parinte Ioan Catana de la Biserica “Sf. Trei Ierarhi” din Seattle, S.U.A
- PC Parinte Stephens Slipco, preot pensionar
- PC Parinte Daniel Nohai, Biserica “Sf. Varvara” din Mitropolia Moldovei si Bucovinei, care a rostit un frumos cuvânt duhovnicesc
- PC Parinte Diacon Nicolae Bogdan Lapustea de la Parohia Înălțarea Sf. Cruci, San Jose, California.

Fie ca Bunul Dumnezeu sa binecuvanteze pe toti cei care iubesc podoaba casei Sale si cu deosebire pe cei care prin fapte dovedesc aceasta inaltatoare iubire. De asemenea, sa fie binecuvantati toti preotii, dascalii, alte persoane care au ajutat, au trudit, s-au ostenit ca aceasta minune sa se intample, azi, aici, in Imparatia Domnului!

Mesajul Parintelui Nicolae Lapuste pentru IPS Nathaniel

“Multumind Lui Dumnezeu ca v-am intalnit pe calea vietii, il rog sa va dea multa sanatate, fericire, pace in suflet si ani multi si binecuvantati. Bunul Dumnezeu sa va dea putere sa raspanditi in continuare cuvantul, lumina si darul Evangheliei, si mai presus de toate, sa ne oferiti binecuvantarea, iertarea si dragostea pentru noi toti si pentru toate. Va multumim din suflet pentru toata sustinerea, incurajarea si dragostea, pentru ca stiti sa aduceti nadejde si lumina in sufletele noastre!”
La multi si binecuvantati ani, Stapane!”

Dorina Cornelia Aldea - Vancouver    6/1/2018


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian