Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Citeva cuvinte despre prelungirea sederii in Canada

Fiind sezonul vacantelor, ne-am gindit sa va prezentam citeva aspecte ale demersurilor pe linga autoritatile de imigratie pe care oricine le poate intilni: cererea de extindere a sederii in Canada si verificarea medicala.
Unul dintre cititori ne-a prezentat situatia urmatoare : a vrut sa ramina mai mult de 6 luni in Canada si a facut o cerere de prelungire a sederii. Cererea a fost aprobata dar a primit si o scrisoare prin care i se indica sa faca verificarea medicala in termen de 30 de zile.
Intrebarea cititorului este daca mai trebuie sa faca verificarea medicala si de ce CIC (Citizenship and Immigration Canada) ii mai cere aceasta procedura cind i-a dat deja aprobarea pentru prelungirea sederii?
Raspunsul este ca da, verificarea trebuie facuta.

In general vizitatorii, care sint considerati rezidenti temporari, nu trebuie sa se supuna unei verificari medicale.
Agentii de imigratie au dreptul sa ceara aceasta verificare medicala in anumite circumstante:
- daca vizitatorul intentioneaza sa ramina in Canada mai mult de sase luni si daca a locuit in timpul ultimului an intr-o tara ‘’desemnata’’ – o tara desemnata fiind o zona geografica in care sint semnalate anumite boli transmisibile.
- detalii despre definitia termenului de tara desemnata gasiti la
https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/application/medical-police/medical-exams/requirements-temporary-residents/country-requirements.html
- daca vizitatorul ramine in Canada sase luni sau mai putin, sau daca vine din tari care nu sint pe lista tarilor desemnate, verificarea medicala de obicei nu este ceruta, cu exceptia situatiilor in care agentul de imigratie are motive sa creada ca persoana respectiva ar putea fi inadmisibila in Canada din motive medicale.

Tot rezidenti temporari sint considerati cei ce au permise de munca sau permise de studii, situatie in care sederea lor va fi mai lunga de sase luni.
Pentru aceasta categorie, agentii de imigratie vor cere verificarea medicala daca persoanele provin din una dintre tarile desemnate si daca vor lucra sau studia intr-un domeniu in care sanatatea publica este un aspect important ( in sanatate, in alimentatie, in educatie sau cei ce au grija de persoana in virsta sau bolnave).
O alta situatie posibila : CIC poate cere o verificare medicala daca cei ce fac demersurile sint mai in virsta sau daca ei intentioneaza sa stea o perioada mai lunga de timp, sa zicem un an – cum poate fi cazul cind se aplica pentru superviza pentru parinti si bunici.

In situatia cititorului nostru este un pic surprinzator ca aprobarea prelungirii sa vina atit de repede dupa ce i s-a cerut examenul medical si fara sa aiba timp sa faca acest examen.
Dar am mai remarcat aceasta procedura si in tratarea altor cereri si credem ca ofiterul de imigratie nu a vrut sa intirzie finalizarea aplicatiei pentru ca asa cum atesta site-ul CIC, timpul de tratarea a verificarilor medicale poate lua pina la 2-3 luni.
Trebuie citita fisa de vizitator cu atentie, caci in josul paginii, cu litere mici, poate fi specificata efectuarea examenului medical ca o conditie a prelungirii sederii.
Ofiterii de imigratie au autoritatea de a decide :
- perioada acordata pentru prelungirea sederii;
- momentul si locul cind vizitatorul trebuie sa anunte ca a facut examenul medical, sau daca a respectat conditiile de supraveghere medicala sau de tratament;
- sau daca vizitatorul trebuie sa prezinte dovezi ca a respectat conditiile indicate ( dovada a platii examenului medical, a programarii la medic, etc.)

In cele din urma, credem ca, chiar daca agentul de imigratie nu a specificat conditia efectuarii verificarii medicale pe fisa de vizitator, este mai bine ca rezidentul temporar sa o faca, daca asa i s-a cerut.
Reprezentantul CIC are puterea de a reveni si de a modifica fisa de vizitator daca dupa termenul prevazut ( de obicei de 30 de zile), nu le-a parvenit rezultatul verificarii medicale.
In aceasta situatie, este mai costisitor si mai stresant pentru calator sa conteste decizia agentului de imigratie de a-i cere verificarea medicala decit sa respecte pur si simplu hotarirea lui.
In final, mai aducem in atentia dumneavoastra doua elemente :
- verificarea medicala este valida 12 luni;
- acest control nu poate fi efectuat de orice medic. Exista o lista de medici recunoscuti de CIC, numiti medici desemnati, si care sint autorizati sa faca evaluarea medicala.
Aceasta lista o gasiti la http://www.cic.gc.ca/pp-md/pp-list.aspx

Va dorim sa incepeti cu proiecte frumoase acest sezon de vara care s-a cam lasat asteptat si sa auzim numai de bine.

N.O. Anca Tismanariu ing.consultant la imigratie, membruCRCIC,membruOIQ,
Pentru intrebari sau sugestii scrieti la
agti_recrutement@sympatico.ca





Anca Tismanariu    5/28/2018


Contact:






 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian