Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Fake news , minciuna multilateral dezvoltată

Toată viaţa, prietenul meu, Şerban Corneliu Popa din Montreal , sticlarul secolului XX, a modelat şi remodelat sticla, într-un dialog viu, plin de idei, aceasta devenindu-i al doilea tovarăş de drum, după soţia Rodica. Acum a rămas numai cu sticla, în mii de forme, tot atâtea gânduri…

Siliciu se pretează cel mai bine la a înregistra informaţia. “Istoria a definit din totdeauna perioadele civilizaţiei umane după tipul preponderent de activitate care folosea o anumită materie: epoca pietrei, fierului, bronzului…În 1980, la Muzeul Sticlei din Frauenau (Germania), am spus că secolul XX era epoca sticlei prin prezenţa siliciului în arhitectură şi cibernetică. Acum în secolul XXI, trăim la nivel planetar o industrie ce prelucrează ,nu o materie fizică…

Trăim, putem spune, prima epocă spirituală multilateral dezvoltată....”, spune Şerban.
Sintagma “epoca spirituală multilateral dezvoltată....”, e de fapt o ironie, una amară. “Toată populaţia. pământului a ajus deosebit de snoabă. Copiii nu mai ştiu ce-i minciuna...dar toţi ştiu de FAKE NEWS! Din punct de vedere istoric ne aflăm în ...EPOCA MINCIUNII multilateral dezvoltate! În toate limbile din lume, cuvântul minciună a fost înlocuit, în vrac, cu FAKE NEWS, iar tendinţa este dispariţia minciunii ca ceva . AVEM ÎNSĂ O ŞANSĂ: Să încercăm să fim SINCERI măcar cu noi înşine...măcar atât!”, adaugă Şerban.

Dacă Şerban va … inregistra “ epoca minciunii multilateral dezvoltate” într-o formă de sticlă? Ar putea, dar nu cred că minciuna merită o asemenea cinste şi sticla o asemenea pedeapsă.
Cum să scapi, cum să te sustragi minciunii multilateral dezvoltate? “Să încercăm să fim SINCERI măcar cu noi înşine...măcar atât!”

Prima minciună, minciuna de gadul 1, este nesinceritatea cu noi înşine, moştenită de la protopărinţii, Adam şi Eva.
A doua, minciună de gradul 2, este relaţia noastră personală cu lumea ( prin idei, cuvinte, gesturi, proiecte, acţiuni etc.), bazată pe minciuna de gradul 1.
A treia, minciuna de gradul 3, este falsificarea minciunii de gradul 2 , dar nu pentru a anula minciuna de gradul 1, ci pentru a o arăta cu degetul şi a o pune la stâlpul infamiei pe aceasta din urmă, minciuna de gradul 3. Minciunea de gradul 3 este fake news , care începe să fie pedepsită prin legi ale cetăţii.

Astfel , fake news devine minciuna prin excelenţă, pe care trebuie să o urâm. E o falsă curăţire de păcatul minciunii, care ne întăreşte convingerea că în minciună de gradul 2 ne aflăm în adevăr!

Pe acest, de două ori fals adevăr, clădim speranţe deşarte, “planuri din cuţite şi pahară”, în toate compartimentele vieţii.

Sinceritatea din noi nu o (re)descoperim prin vreo operaţie estetică sau în cabinetul psihoterapeutului. Sinceritatea cu noi înşine este o identitate perfectă , în duh şi-n adevăr, cu Cel care spune: “ Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa”.

Dacă am ajunge toţi în “cabinetul” Lui, toată minciuna ar cădea precum lepra de pe cei zece leproşi.

Dar, deocamdată, unii suntem doar pe Cale spre Adevăr, alţii alergăm în sens opus spre “ adevărurile” minciunii de gradul 2.Nicuşor Gliga    5/22/2018


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian